Cerkveni trg v Radljah ob Dravi v novi preobleki, sledi še obnova Marijinega znamenja

Urška Polanc Urška Polanc
09.12.2020 06:00
Celoten prostor prej degradiranega trga s pomembnima spomenikoma, cerkvijo sv. Mihaela in Marijinim znamenjem, je pridobil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obnovljeni cerkveni trg v Radljah, sledi še obnova Marijinega znamenja. 
Igor Napast

Čeprav so med izvajanjem gradbenih del naleteli na ostanke okostij - zavod za varstvo kulturne dediščine je podal zahtevo po začasni ustavitvi del, gradbeni načrt so nato morali prilagoditi -, je sedaj projekt prometne ureditve na območju cerkvenega trga v Radljah uspešno končan. Da so morali poiskati ustrezno rešitev, pojasnjujejo na radeljski občini, in so plato pred nekdanjim gasilskim domom še nekoliko pomaknili proti župnišču in niso več posegali v prostor, kjer so našli kosti. Skupna vrednost investicije je bila 131.578 evrov, kamor so všteti stroški gradbenih del, strokovnega nadzora, arheološkega nadzora in dokumentacije, ki je bila potrebna, da so projekt zaključili. Sledi še obnova Marijinega znamenja, ki stoji pred cerkvijo sv. Mihaela v Radljah. "Z restavratorskim centrom Ljubljana smo se dogovorili za obnovo Marijinega znamenja. Potekala bo med letoma 2021 in 2025. Ocenjena vrednost investicije je okoli 100.000 evrov, pri čemer bo polovico zagotovila občina, polovico pa ministrstvo za kulturo," so sporočili z občine. Po podatkih Javnega zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino Radlje ob Dravi je figuralno znamenje, izdelano po naročilu radeljskih (mahrenberških) dominikank, prvotno stalo pred dominikanskim samostanom. Po razpustitvi samostana konec 18. stoletja so ga prenesli na trg k poslopju nekdanjega sodišča (1783), nato pa v zadnji tretjini 20. stoletja (1978) na današnje mesto ob cerkev sv. Mihaela. Znamenje je eno izmed redkih ohranjenih znamenj z več kipi. Po kompoziciji je podobno mariborskemu kužnemu znamenju.

Ustrezno in korektno izpeljano

Najprej je za projekt občina leta 2017 pridobila kulturnovarstveno soglasje zavoda, nato pa so ga tudi stalno arheološko nadzorovali. Pristojni konservatorji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) območne enote (OE) Maribor so na terenskem ogledu izvedene ureditve radeljskega cerkvenega trga ugotovili, da so bila vsa dela izvedena skladno s kulturnovarstvenim režimom, ki velja za to območje.

"Z izvedenim projektom je celoten prostor prej degradiranega trga s pomembnima spomenikoma (cerkvijo sv. Mihaela in Marijinim znamenjem) pridobil na svoji spomeniški pojavnosti. Vse predpisane arheološke raziskave in kasnejše projektne in izvedbene prilagoditve zaradi odkritih ostalin cerkvenega pokopališča so bile ustrezno in korektno izvedene. Z delno spremembo projekta smo se obzirno izognili posegom v ostaline pokopališča, tudi obsežnim reševalnim arheološkim izkopavanjem," je povedala Mihela Kajzer z ZVKDS OE Maribor.

Cerkveni trg Radlje ob Dravi
Igor Napast

Še atraktiven prostor za pešce, tudi kolesarje

Obnova mestnega jedra pa v Radljah s tem še ni končana. Občina se je s projektom sanacije degradiranega območja prijavila na razpis Evropskega sklada za razvoj (ESRR). V tej prvi fazi bi uredili prostor okoli Centra Radlje. "Namen projekta je sanacija degradiranega prostora mestnega jedra in hkrati vzpostavitev skupnega prometnega prostora kot eksperimentalne prometne ureditve na območju v centru Radelj ob Dravi. Cilj takšne ureditve je vzpostavitev atraktivnega prostora za pešce in s tem tudi izboljšanje pogojev za pešce in kolesarje ter ranljive skupine s sobivanjem z motornim dinamičnim in statičnim prometom," pojasnjujejo na občini. Vlogo so oddali septembra letos, na odločitev še čakajo.

Celotna vrednost obnove prve faze po projektantski oceni je 1,011.190 evrov, od tega bi občina preko razpisa ESRR prejela 149.368,80 evra. Občina se namerava prijaviti še na druge razpise in tako pridobiti še dodatna sredstva. Izvedbo planirajo v letih 2022 in 2023.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta