Črnjanski Ultra trail, izziv, ki nagovarja domače in tuje ekstremne tekače

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
31.01.2020 15:29

Atraktivni športni rekreativni podvig K 24 že v predprijavah pridobil okoli 240 tekmovalcev iz Slovenije in tujine. Danes bo zimska pripravljalna tura na delu nove trase

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi koroški Ultra trail K 24, ki zajema tudi tek skozi Podzemlje Pece
Tomo Jeseničnik

Za atraktivni športnorekreacijski podvig Ultra trail K 24, ki vodi po petih koroških vrhovih (Peca, Raduha, Olševa, Smrekovec in Uršlja gora) in se edinstveno spusti še v opuščene rudniške rove podzemlja Pece, vlada precejšnje zanimanje domačih in tujih tekačev ter pohodnikov. Potem ko je športno društvo K 24 v sodelovanju s številnimi prostovoljci iz Koroške lansko poletje s startom in ciljem v Črni izpeljalo premierni trail z dvema opcijama - 100- in 50-kilometrsko turo -, se praktično že od zaključka prvega traila pospešeno pripravlja na drugo izvedbo.

Največ na najdaljšo preizkušnjo

Predčasne prijave za trail, ki bo potekal od 7. do 9. avgusta, že nakazujejo, da bo udeležba tudi tokrat množična. Že lani je premierni trail presegel pričakovanja, saj je pritegnil okoli 400 udeležencev iz Slovenije in tujine. Število prijavljenih v letošnjih predprijavah je tako tudi že preseglo polovico lanske udeležbe. Zgodnejšo prijavo zlasti v decembru in januarju so tekmovalci izkoristili tako zaradi popusta kot zaradi načrtovanja tekov, zlasti na daljših razdaljah, katerih ponudba je pestra tako na domačih kot na tujih terenih in terja smiselno razporeditev tekem pri tistih, ki se čez leto odločajo za več tekov doma in v tujini.
Po podatkih organizatorjev se je do izteka tega tedna, ko se je sicer tudi iztekel rok za cenejše prijave, prijavilo že okoli 240 udeležencev. Zanimivo, da je za zdaj največji interes za najdaljšo, najtežjo preizkušnjo. Slaba polovica prijavljenih je namreč za zdaj izbrala stokilometrsko progo, prijave na 24-kilometrsko razdaljo v večji meri kot doslej pričakujejo še kasneje. Poleg domačih tekačev so doslej prejeli prijave iz enajstih držav, največ iz Slovaške, Madžarske, Nemčije, pa tudi iz Španije in Francije.
Slovaki so se s skupinsko udeležbo tekačev in tekačic izkazali že lani, ko je eden od njih, Marian Priadka, tudi prepričljivo ugnal tekmece - s sto kilometri zahtevnih vzponov in spustov v peklenski vročini je opravil v samo nekaj več kot dvanajstih urah. Njegov izid je tako tudi precejšen izziv za letošnje udeležence - če bo novi zmagovalec zrušil rekord, bo prejel posebno denarno nagrado.

Danes zimska pripravljalna tura

Da bi progo čim bolj približali tekačem - za vse bolj oddaljene je Koroška še vedno relativno slabo poznan ali celo še povsem neodkrit teren -, bodo do poletja v vsakem letnem času pripravili ogledne, pripravljalne ture po različnih izsekih. Prvo, jesensko, so že izpeljali, druga, zimska, pa bo danes, v soboto, 1. februarja, s startom v Črni. Pričakujejo vsaj 50 udeležencev, ki bodo tokrat zajeli okoli 15 kilometrov v delu nove 24-kilometrske ture.

Prva pripravljalna tura v okviru priprav na drugo izvedbo Ultra traila K 24
Bogdan Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta