Dejanja krivolova težko dokazati, še težje preprečiti

Urška Polanc
05.12.2020 06:10
Divji lovci lovijo predvsem ponoči, največ na Pohorju, dobro so opremljeni s sodobno tehnologijo, uporabljajo tudi dušilce zvoka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ je nedovoljenega lova srnjadi, nato jelenjadi in gamsov. Foto: ZGS
Arhiv ZGS

Radeljski policisti so v zadnjih treh mesecih prejeli tri prijave nezakonitega lova na območju Ribnice na Pohorju. Minuli mesec so na območju Josipdola pri nezakonitem lovu zasačili 37-letnega moškega, doma z območja Policijske postaje (PP) Radlje ob Dravi. Zasegli so mu samostrel s puščicami. Osumljen je še najmanj dveh kaznivih dejanj nezakonitega lova v septembru. V gozdu na območju Ribnice na Pohorju naj bi bil ustrelil dva jelena. Policisti so mu izdali tudi odločbo o prekršku zaradi vožnje v naravnem okolju.

Pri krivolovu je najpogosteje nedovoljeno odstreljena jelenjad, medtem ko preostala divjad le izjemoma, ocenjujejo v Policijski upravi (PU) Celje. Na območju PP Radlje so v zadnjih štirih letih obravnavali osem kaznivih dejanj nezakonitega lova, na PP Slovenj Gradec pet, na območju PP Dravograd in Ravne pa le po enega.

​Ogromno območje

"Območje Pohorja je zelo veliko. Veliko je tudi cestnih povezav, ki dajejo storilcem možnost prikritega prihoda in odhoda ter izvršitve kaznivih dejanj. Najpogosteje za tovrstna kazniva dejanja sploh ne izvemo ali pa izvemo, ko se najdejo ostanki uplenjenih živali. Prav zaradi vseh teh okoliščin je preprečevanje tovrstnih kaznivih dejanj oteženo," pravijo v PU Celje. S tem, da je ta nezakonita dejanja težko preganjati, se strinja tudi Zdravko Miklašič iz službe za lovsko načrtovanje Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS).

Lovci jih opazijo, ko najdejo kadavre živali, na katerih se vidi, da je nekdo odstranil boljše dele ali odtujil trofejo. Po stanju kadavra je možno opredeliti tudi čas dejanja. Opozarja, da preganjanje tovrstnih dejanj ponavadi ni uspešno, saj je storilce težko zalotiti pri dejanjih. Materialna škoda v krivolovu ni velika, večinoma gre za nekaj deset kilogramov divjačine, vrednost odtujenih trofej pa je mogoče ovrednotiti le, ko so te zasežene. Le redko storilce dobijo na kraju samem, ponavadi so dejanja samo posredno dokazljiva, zato na sodišču padejo, saj ni dovolj trdnih dokazov, ugotavlja tudi Izidor Cojzer iz ZGS, vodja pohorskega lovišča s posebnim namenom (LPN).

​Izživljanje, objestnost, nagajanje ...

Miklašič opozarja še na to, da ni vseeno, na kakšen način žival umre. Lovci so dolžni pri izvajanju ukrepov, s katerimi regulirajo številčnost ter spolno in starostno strukturo divjadi, uporabljati predpisano orožje. Storilci kaznivega dejanja pa pri tem uporabljajo prirejeno strelno orožje, ki živali povzroča trpljenje. "Danes je na trgu čuda pripomočkov, ki omogočajo lov ponoči. To močno vpliva na krivolov. Zakaj ljudje to sploh počnejo? Ker je danes lahko prodati divjačinsko salamo, zagotovo pa tudi iz objestnosti," razmišlja Miklašič.

Ni pa problematično zgolj protipravno prilaščanje živali, tudi vožnje v okolju bi morala preganjati okoljska inšpekcija, poudarja Cojzer. "Gre za nagajanja, onemogočanje našega udejstvovanja. Na različne načine se izživljajo, živali ustrelijo in jih pustijo na mestu. Dostikrat najdemo živali, ki so bile pokončane. Težko potem rečeš, da to delajo za preživetje, nekateri pa seveda to počnejo za posel, meso uporabijo za salame," je povedal Cojzer.

Pohorsko lovišče s posebnim namenom Foto: ZGS
Arhiv ZGS

Tudi sam razmišlja, da na krivolov v zadnjih letih vpliva napredek tehnologije. "Krivolovci so dobro opremljeni. Te stvari se dogajajo ponoči, s pripomočki (za nočno opazovanje, termovizija, svetila, reflektorji, dušilci zvoka), ki jih lovci sicer ne smemo uporabljati. Pripeljejo se z avti, živali osvetlijo z reflektorji, uporabljajo dušilce zvoka, da prikrijejo pok. Tudi samostrel, ki je bil uporabljen v Ribnici, je orožje, ki ne proizvede hrupa. Vsako leto so bolj sofisticirani, kar za nas pomeni veliko težavo. Poleg tega da kradejo, tudi vznemirjajo divjad ponoči in povzročajo dodatno delo našim zaposlenim in organom pregona," je povedal. Njihova uspešnost pregona je odvisna od iznajdljivosti, vztrajnosti, poudarja. "Ko najdemo ostanke živali v gozdu, lahko sklepamo, da je šlo za krivolov. Takrat obvestimo policijo in rešujemo skupaj z njo. Večkrat smo neuspešni kot uspešni, tu pa tam se nam posreči, da koga odkrijemo," je povedal.

​Na pohorskem lovišču pet čuvajev

Nedavni primer, ko so policisti zaradi suma kaznivega dejanja nezakonitega lova 37-letnika tudi kazensko ovadili, so zaznali pod Ribniškim jezerom, ki spada v pohorsko LPN. Sega od Areha do Kremžarjevega vrha. "Opažamo konstantno prisotnost krivolovcev. Na letni ravni odkrijemo od tri do pet takšnih dejanj. Veliko jih ostane neodkritih, najdemo samo pokončane živali, a ne storilcev," je povedal Cojzer, vodja enega od osmih slovenskih lovišč, ki jih upravlja ZGS.

Pohorsko lovišče s posebnim namenom je veliko 27.500 hektarjev, približno dve tretjini ga je na Štajerskem, tretjina na Koroškem, a kot pravi Cojzer, je teh dejanj v zadnjih letih več na koroškem koncu. Pet redno zaposlenih revirnih lovcev, lovskih čuvajev, nadzoruje od pet do šest tisoč hektarjev revirjev, a težko do te mere, da si ljudje omenjenih dejanj ne bi privoščili. "Revirni lovec ne more biti prisoten 24 ur, oni pa so dobro organizirani. Tudi sami smo konkretno izpostavljeni tem ljudem, na srečo še ni bilo kakšnega neljubega dogodka. A to, kaj so ti ljudje pripravljeni storiti, da zakrijejo sledi, je le v njihovih glavah. Samo upamo lahko, da ne pride do česa hujšega," še dodaja Cojzer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta