Dobri temelji za regijski park Pohorje

Nejc Strojnik
15.06.2021 15:30
Z dobra dva milijona vrednim projektom Pohorka nameravajo izboljšati stanje travišč, vodnih in manjšinskih gozdnih habitatov ter zagotoviti mirne cone na Pohorju. Želijo poudariti bonitete Pohorja, obiskovalce pa usmeriti na naravi prijazen način.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V okviru projekta bodo obnovili nekatere odseke planinskih poti. 
Nejc Strojnik

Projekt Pohorka se je začel izvajati lani in pravzaprav nadaljuje ter nadgrajuje aktivnosti in dobre prakse že izvedenih projektov iz preteklosti. Regionalna razvojna agencija (RRA) Koroška bo s pomočjo projektnih partnerjev z aktivnostmi izboljšala stanje kvalifikacijskih habitatnih tipov in živalskih vrst. Pohorje, ki je prepoznano kot naravovarstveno pomembno območje na državni in evropski ravni ter med drugim spada v vseevropsko omrežje Natura 2000, je po besedah Tea Hrvoja Oršaniča, direktorja Zavoda RS za varstvo narave, izjemno specifično. Tako po svoji biološki in geološki sestavi kot po floristiki. "Pohorje je prepoznano kot gozdnato, turistično in naravovarstveno območje. Vse te tri prepoznave imajo svoje gnezdo, mi pa jih moramo združiti v celoto. Že ptički na vejah čivkajo, da je naravovarstvo edina prava pot v prihodnost, pri čemer moramo biti spoštljivi do vseh entitet, ki živijo na Pohorju," je dejal Oršanič, ki ključ do uspeha vidi v sodelovanju. "Prisluhniti moramo vsem. Gozdarjem, biologom, geografom, ekonomistom, gradbenikom, arhitektom in še komu. Z biotsko raznolikostjo je vsak dan slabše, življenjski prostori se krčijo, zato so projekti, kot je Pohorka, še kako dobrodošli in nujni," je prepričan.

Kope, Pohorka, turizem 
Nejc Strojnik

Začnejo jeseni

Po eni strani gre za vzpostavitev omejevalne infrastrukture, po drugi pa veliko vlogo pripisujejo ozaveščanju. "Želimo poudariti bonitete Pohorja, obiskovalce pa na pravilen način usmeriti. Da ne nastanejo poškodbe na občutljivih terenih in habitatnih tipih. Jeseni načrtujemo, da bomo začeli aktivnosti, pri čemer upamo in verjamemo, da bomo dobro sodelovali z vsemi nosilci," pravi Davorin Rogina iz slovenjgraške območne enote zavoda za gozdove, ki kot zelo pomembno aktivnost označi zagotavljanje mirnih con. "Na Pohorju je območje divjega petelina, to moramo spoštovati. Za vsako živalsko vrsto je še posebno kritičen čas, ko se razmnožuje. Takrat potrebuje popoln mir, zato moramo obiskovalce usmeriti in poskrbeti, da so nemoteči."

Med konkretne naloge projekta Pohorka, ki bo trajal do junija 2023, spadajo odstranjevanje zarasti, vzgoja redkih in ogroženih cvetnic, značilnih za Pohorje, pridobitev semenske zasnove s posebnim strojem, nekaj ukrepov bodo izvedli za zaščito barij in za obnovo ter ohranitev življenjskega prostora živali. Poleg že omenjenega divjega petelina sem spadajo tudi alpski kozliček, veliki pupek, hribski urh in vejicati netopir. Predvideno je tudi pilotno izvajanje neposrednega nadzora v naravi. Sanirali bodo nekatere odseke planinskih poti, dopolnili in nadgradili bodo vsebine ob poteh in na centrih za obiskovalce na Rogli, Kopah in Treh kraljih.

Nadzor, kaj se na Pohorju počne

Da je Pohorka nadgradnja ukrepov, ki so že bili razviti, je prepričan Peter Zajc iz RRA Koroška. Po njegovem je projekt tudi nekakšna priprava na ustanovitev regijskega parka Pohorje. Aktivnosti za razglasitev so namreč že zelo daleč. "Ta park bo eden od ključnih nosilcev, saj bo v prostoru dolgoročno prisoten. Zdaj smo preveč odvisni od pridobivanja raznih finančnih sredstev za izvajanje projektov," je povedal Zajc in poudaril, da je človek sestavni del narave, kar pomeni, da s tem, ko varujemo naravo, varujemo tudi sebe. Pobudo za ustanovitev regijskega parka Pohorje je sicer podalo šest občin. Zavod za varstvo narave je pripravil strokovni predlog za varovanje območja, ki zajema pohorske planje in barja ter gozdove okoli njih. Ministrstvo je pripravilo osnutek uredbe, ki je zdaj v usklajevanju z občinami, nato je predvidena tudi širša predstavitev javnosti. Območje obsega 5 tisoč hektarjev površja Pohorja, po besedah Simone Kaligarič, vodje mariborske enote zavoda za gozdove, pa na tem območju ni nobene infrastrukture in zazidljivih zemljišč. "V območje smo umestili samo tiste dele, ki so naravovarstveno pomembni. Lastniki gozdov in upravljavci travišč zaradi tega ne bodo dodatno omejeni, glavna pridobitev pa je nadzor nad tem, kar se na Pohorju počne," je dejala Kaligaričeva.

Predstavitev projekta je bila na Kopah, od desne: Tomaž Repnik, v.d. direktorja RIC Slovenska Bistrica, Karmen Sonjak, direktorica RRA Koroška, Janez Logar, v.d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, Teo Hrvoje Oršanič, direktor Zavoda RS za varstvo narave, Bojan Borovnik, župan Občine Mislinja, in Boris Podvršnik, župan Občine Zreče. 
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta