Dobrodelna akcija za kmetico leta 2022: Zbrali že več kot polovico denarja za novo protezo

Jasmina Detela
16.02.2023 09:50

Če bo šlo vse po načrtu, bodo čez dober mesec sklenili dobrodelno akcijo in kmetici leta Majdi Sinreih s Kozjaka omogočili, da se bo lahko spet gibala, ne da bi jo bolelo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Detela

Na pobudo Društva kmetic Mislinjske doline od lanskega decembra teče dobrodelna akcija. Zbirajo denar za svojo članico Majdo Sinreih, ki živi na visokogorski kmetiji na Kozjaku v občini Mislinja in je kmetica leta 2022. Potrebujejo okoli 40 tisoč evrov, kolikor stane nova gibljiva nožna proteza. Do 10. februarja se je na tekočem računu, odprtem pri Območnem združenju Rdečega križa (OZ RK) Slovenj Gradec, zbralo 26.330 evrov.

"Zelo sem vesela takega odziva ljudi, društev in podjetij. Že vidimo luč na koncu tunela, saj smo že čez polovico potrebnih sredstev. Dobrih dvanajst tisoč evrov še manjka, saj bo del denarja za nakup nove proteze prispevala tudi zdravstvena zavarovalnica," je navdušena predsednica Društva kmetic Mislinjske doline Jožica Jeromel, ki v teh zimskih mesecih sodeluje na mnogih občnih zborih društev kmetic na Koroškem in tudi širše, kjer prav tako zbirajo prostovoljne prispevke za Jožico. Včeraj se je udeležila tudi sestanka Zveze kmetic Slovenije, kjer so se med drugim dogovorili, da bodo najverjetneje v Zagorju ob Savi, kjer je oktobra lani potekala slovesnost ob izboru kmetice leta 2022, organizirali dobrodelni koncert zanjo. Predvideno je, da ga bodo organizirali tudi v Mislinji. Pri iskanju glasbenih gostov bo pomagala mislinjska občina.

Majda Sinreih je tretja generacija na gorski kmetiji, kjer je vse življenje trdo delala, a kljub temu ohranila optimizem in hvaležnost. Bila je odlična učenka, zato je želela postati zdravnica, a na skromni kmetiji za njeno šolanje ni bilo ne denarja ne priložnosti. Je pa bila ob skrbi za kmetijo in družino aktivna na mnogih področjih - od občine, zadruge, župnije do društva. Leta 2019 je preživela dve težji preizkušnji. Najprej je izgubila moža, potem pa so ji zaradi obolenja ožilja amputirali desno nogo. Dobila je protezo, ki pa ji ne omogoča varnega gibanja, zato je odvisna od pomoči drugih in invalidskega vozička. Poleg tega ji nošnja proteze povzroča bolečine in jo mora po eni uri sneti. Zase si želi le eno: protezo, s katero se bo lažje gibala oziroma gibala brez bolečine in pomagala pri kmečkih opravilih. Sama si je ne more kupiti, saj živi zgolj s skromno pokojnino in invalidnino, obe skupaj nista niti 500 evrov mesečno.

Vsi, ki želite pomagati, lahko to še vedno storite na način, da prostovoljni prispevek nakažete na TRR SI56 6100 0001 8539 472, sklic SI 00 12122022, odprt pri OZ RK Slovenj Gradec, namen: Majda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta