Dražje skozi mestno jedro Slovenj Gradca, ceneje pa ob daljšem parkiranju

Jasmina Detela Jasmina Detela
25.05.2023 14:15

Z 20 centov je vstop v mesto zvišan na evro za parkiranje do 15 minut. Znižali pa so ceno parkiranja od 16 minut do 59 minut.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vstop v mestno jedro - plačilna točka 
Anja Cej

Slovenjgraška mestna občina je podražila cene parkiranja v mestnem jedru v prvem časovnem intervalu. Spomnimo, da je želela podražitev uveljaviti že aprila, a so sledili peticiji uporabnikov, lastnikov in najemnikov poslovnih prostorov v središču mesta in načrtovane spremembe v prometnem režimu in ceni parkiranja za mesec dni zadržali.

S spremembo cene parkiranja želijo zmanjšati tranzitni motorni promet skozi mesto, ki ga je bilo doslej zaradi nizke tarife parkiranja v prvem časovnem intervalu od 0 do 15 minut v višini 20 centov žal zelo veliko in je povzročal negodovanje obiskovalcev, pa tudi stanovalcev Glavnega trga. Od prvega maja cena za parkiranje v tem časovnem intervalu znaša en evro. "Da bi v mestnem jedru čim več parkirnih mest namenili obiskovalcem mesta, smo lastnike in najemnike lokalov pozvali, naj svoja vozila parkirajo drugje. Hkrati smo višino parkirnine izenačili z višino parkirnine na vseh modrih conah v mestu in njegovi okolici. Cena parkiranja do dveh ur v srednjeveškem mestnem jedru znaša evro. Ceno parkiranja od 16 minut do 59 minut pa smo znižali na 50 centov, ker si želimo, da bi bil Glavni trg prijazen za vse občane ter obiskovalce mesta," so sporočili. Dodajajo, da so se z uveljavljeno rešitvijo strinjali tudi podpisniki peticije.

Dolgoročni cilj občin je, da bo motornega prometa v mestnem jedru čim manj, konkretnih rešitev pa še ne morejo napovedati. Si bodo pa pri iskanju rešitev pomagali s strokovnimi mnenji pristojnih institucij.

Interes občine je tudi, da lokali v mestnem jedru niso prazni, zato so najemnine prijazne uporabnikom. V mestnem jedru imajo več objektov, v katerih se opravljajo različne dejavnosti: izobraževalna dejavnost, socialna podjetja, domača in umetnostna obrt, druga deficitarna obrt, prodaja lastnih kmetijskih pridelkov ter drugih živil, nevladne humanitarne organizacije ali organizacije oziroma društva, ki delujejo na področju šolstva, znanosti ali športa, zdravstva, sociale ter kulture ali človekovih pravic.

Občinski javni zavod Sporut se s številnimi prireditvami in dogodki (razni sejmi, Veseli december, Slovenjgraška gostilna, Poletje v mestu ...) skozi vse leto trudi za vrvež v mestnem jedru. Že šesto leto zapored sofinancirajo tudi aktivnosti za oživitev mestnega jedra. Lani se je na razpis prijavilo 15 prijaviteljev, med katere so razdelili 9000 evrov. Na razpis so se lahko prijavili z dogodki in programi, ki oživljajo površine v mestnem jedru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta