Druga OŠ Slovenj Gradec: Dvigalo do jesenskih počitnic

Jasmina Detela Jasmina Detela
20.08.2022 08:00

Sprva so načrtovali, da bodo osebno dvigalo v uporabo predali že v začetku prihajajočega šolskega leta, a na prvem razpisu ni bilo prijav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Druga OŠ Slovenj Gradec
Jasmina Detela

Druga osnovna šola Slovenj Gradec bo bogatejša za notranje dvigalo. Na razpisu izbrani izvajalec se je v teh dneh že lotil gradbenih del, ta bodo sklenjena predvidoma do začetka septembra. Dvigalo, ki bo funkcionalno oviranim učenkam in učencem omogočilo dostop do učilnic v prvem nadstropju, bodo montirali predvidoma oktobra ali novembra.

Na šoli so sicer upali, da ga bodo lahko v uporabo predali že ob začetku pouka v prvih dneh septembra, a se je nekoliko zapletlo pri prijavah na razpis. "Na prvi razpis, objavljen v juniju, se ni prijavil nihče, zato smo ga ponovili. Prispeli sta dve prijavi, izbrano je bilo celjsko podjetje Kostra. Investicija je vredna 179 tisoč evrov z DDV," so sporočili s slovenjgraške mestne občine, ki zagotavlja sredstva za uresničitev naložbe.

Gradbena dela je izbrani izvajalec začel opravljati v tem tednu. Sprva so sicer želeli narediti zunanje dvigalo, a so se načrti spremenili in bo notranje (v šolski avli). Do konca avgusta naj bi delavci uredili vse potrebne inštalacije in prebili betonsko ploščo. Potem bodo delovišče ustrezno zaščitili, saj se na dvigalo čaka približno dva meseca. Načrtujejo, da bi ga montirali v jesenskih počitnicah.

"Dvigalo bo zelo dobrodošlo, bo pa njegova uporaba omejena. V prvi vrsti ga bo uporabljal Jaka, ki se je rodil s težjo obliko cerebralne paralize in je na invalidskem vozičku. Imamo še eno učenko s cerebralno paralizo, ki težje hodi, tudi njej bo omogočena uporaba, če bo to želela, in tudi drugim učencem oziroma učiteljem ob zdravstvenih težavah. V šoli potekajo številne prireditve, zato bo dobrodošlo tudi za zunanje obiskovalce z gibalnimi ovirami, služilo bo tudi za prevoze malic," pojasni ravnateljica Helena Gaberšek.

V sklopu projekta je načrtovana tudi ureditev stranišča za invalide. "Tega se bomo najverjetneje lotili prihodnje leto, saj letos finančno ne bomo zmogli obojega. Investicija v dvigalo se je namreč zaradi zvišanja cen v gradbeništvu podražila za okoli 20 odstotkov," pojasnjuje slovenjgraški župan Tilen Klugler. Da se odpravi problem s sanitarijami, si želijo tudi v šoli, ki je v preteklosti želele pripraviti dobrodelni koncert, s katerim bi zbirali denar za šolsko dvigalo, a jim je načrte prekrižal koronavirus. Prav tako so za finančno pomoč oziroma donacije zaprosili tudi številna podjetja. "Na šolskem transakcijskem računu se je doslej zbralo okoli 8400 evrov, ki jih bomo nakazali mestni občini. Morda bo to zadostovalo za ureditev stranišča," razmišlja ravnateljica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta