Dva reševalca ZRC Koroška okužena s koronavirusom, testi vseh ostalih negativni

PLT
18.03.2020 12:35

Reševalca sta v domači izolaciji, izvidi pri ostalih 55 testiranih na koronavirus pa so bili negativni. Zaščitne opreme imajo za zdaj dovolj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
ZRCK Ravne
Petra Lesjak Tušek

Dva reševalca iz Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) s sedežem na Ravnah sta pozitivna na koronavirus in sta v izolaciji že od ponedeljka, oba sta v relativno dobrem zdravstvenem stanju. Začetni vir okužbe je vsaj pri enem preko svojcev. Kot pojasnjuje direktorica ZRCK Marijana Kašnik, sta bila v stiku z ostalimi že pred tem, so pa glede na naravo dela in izpostavljenost nadalje testirali širok krog ljudi, ki so bili v stiku. Vseh 55 opravljenih testov je bilo negativnih, tako recimo tudi tisti, ki so bili v neposrednem stiku z obolelim v avtomobilu. Delo reševalcev je bilo ob pomanjkanju kadra včeraj okrnjeno, danes pa so z izjemo teh v domači izolaciji znova v polni postavi.
Kašnikova kot pozitivno okoliščino izpostavlja, da so ostali testi negativni, kar pomeni, da so ustrezno zaščitno, preventivno ravnali in kar je tudi spodbudno pri nadaljnjem delu, pri katerem so izpostavljeni neposrednim tveganjem. Zagotavljati namreč morajo namensko ekipo za vse bolnike s pozitivnimi testi. "Ravnati moramo na način, kot da je vsak, s katerim imamo stik, potencialno okužen," poudarja. Zaščitne opreme, tudi mask, ki jih ves čas uporabljajo, imajo za zdaj dovolj, ker so se pravočasno ustrezno pripravili, vseeno ob taki intenziteti dela računajo na dodatno opremo, deloma so jo prejeli že danes. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta