Festival Igraj se z mano: S selitvijo bi izgubili smisel

Urška Polanc Urška Polanc
14.04.2020 15:57

Ob deseti obletnici mednarodnega festivalskega leta je usoda festivala ne glede na koronavirus nejasna, v Radljah so namreč ponudili možnost selitve iz centra v Športno hišo, kar pa za organizatorja ni sprejemljivo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sporočilo festivala (posnetek je od lani) je: "Ne pozabimo na osebe s posebnimi potrebami, ne odrivajmo jih na rob, zagotovimo jim enakovreden položaj v lokalni skupnosti." 
Žana Leitinger

V aktualnih razmerah se vrstijo odpovedi prireditev, a ne glede na to bi moral festival lgraj se z mano letos na Koroškem praznovati svojo deseto obletnico, že 14. pa bi ga organizirali v Ljubljani. Okoli pet festivalov letno priredijo v Sloveniji, prirejajo ga tudi na Hrvaškem. Potem ko so festival pred tremi leti z Mute - tam ga je skupaj s Centrom Janeza Levca organiziralo društvo Sožitje Zgornje Dravske doline - preselili v Radlje ob Dravi, ga letos v Radljah v nobenem primeru ne bi bilo več. Zapletlo naj bi se bilo s sredstvi in lokacijo. K temu, da so festival selili z Mute, je prispevala pobuda radeljske občine in tudi to, da bo tudi v Radljah varstveno-delovni center, je povedal Boštjan Kotnik, vodja mednarodnega festivalskega leta Igraj se z mano.

Če ne bi bilo dovolj, bi šli v Športno hišo

"Center Janeza Levca smo nagovarjali k temu, da si skupaj zagotovimo še scenarij za 'plan B'. Tega bi uporabili, če nam ne bi uspelo pridobiti dovolj sponzorskih oziroma donatorskih sredstev. V tem primeru smo se zavezali, da prireditev v prilagojeni obliki in z obvladljivimi stroški v vsakem primeru izpeljemo v Športni hiši," je pojasnil Likar. Povedal je še, da spoštujejo vizijo in poslanstvo nosilca blagovne znamke festivala Igraj se z mano in dodal: "S tovrstnim predlogom rezervnega načrta smo želeli Centru Janeza Levca predvsem pomagati ter v trenutno negotovih časih zagotoviti izvedbo festivala. Žal naš predlog ni bil sprejet."
Kotniku se namreč selitev v radeljsko telovadnico ne zdi sprejemljiva, s takšno selitvijo bi se namreč izgubila poanta festivala, je dejal. "Ključni pomen festivala je, da so otroci s posebnimi potrebami v središču pozornosti in ne v zaprtem prostoru, kjer bi nastopali sami sebi in bi bili spet sami sebi namen. Pomembno je, da lahko stike z njimi vzpostavijo tudi prebivalci, ki te priložnosti sicer nimajo. Tako lahko tisti, ki imajo sicer pomisleke, na čisto spontan način - ob sprehodu skozi mesto -, dobijo pozitivno izkušnjo. Ta izkušnja pripomore k razbijanju stereotipov," razmišlja Kotnik, ki sam ocenjuje, da je finančni vložek občin(e) nekje 2500 evrov (materialni stroški, oder, streha, ozvočenje). V proračunski postavki je Občina Radlje namenila 500 evrov, bolj podrobnih podatkov, kako so festival lahko financirali prejšnja leta in zakaj bi bila izvedba v telovadnici cenejša, v ŠKTM Radlje niso pojasnili.

V Radljah že letos VDC

Kotnik je povedal, da pri mnogih stvareh, kot je zavarovanje prireditve, urejanje pravic glede Sazasa, z logistiko, pomagajo sami. "Soorganizatorji festivala so v principu javni zavodi, po navadi kar šole, da ne bi prišlo do komercializacije dogodka. Primaren interes pa imajo denimo osnovne šole s prilagojenim programom, ki najbolje razumejo, zakaj je festival tak, kot je," razmišlja Kotnik in dodaja, da so v Radljah s festivalom simbolizirali in obenem podprli idejo varstveno-delovnega centra (VDC). Projekt so v Radljah zasnovali že pred leti, letos pa so v tako imenovanem Sokolskem domu začeli obnovo. Končali naj bi do letošnje jeseni. Projekt je vreden nekaj več kot 400 tisočakov. Varstveno-delovni center bo deloval v okviru CUDV Črna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta