Festival solzic v Kotljah eden od dogodkov, povezanih s Prežihom, ki pa na Ravnah še ostajajo preveč razdrobljeni

Urška Polanc
24.05.2021 15:21
Sedmič so v Kotljah pripravili Festival solzic, ki predstavlja poklon tradiciji, ljudskemu izročilu. Obiskovalci so se podali tudi na obisk Pekla, znanega iz Prežihove črtice Solzice
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli 30 pohodnikov se je podalo v Pekel.
Turistično društvo Solzice Ravne

V maju, ko pod Uršljo goro zadehtijo solzice, v Kotljah že tradicionalno prirejajo Festival solzic. Po lanskoletnem premoru zaradi epidemije so letos ponovno pripravili program za obiskovalce. "Festival je poklon dediščini poduršeljskega sveta - kot prvo poklon (Prežihovi) besedi. Na Koroškem imamo posebnost v slovenskem merilu, tj. bukovništvo, doma v Strojni, ko preprost človek s preprostimi besedami govori o življenju, takšnem, kot je. To je kmet, ki je čutil, ki je to čutenje hotel nekam zapisati, da ostane. To niso šolani literati," je povedala Renata Picej iz Turističnega društva Solzice Ravne, tudi idejna vodja festivala. V preteklosti so imeli že več literarnih taborov bukovništva. Festival je sočasno poklon naravi (vodi, zemlji, ljudem, tradiciji, ljudskemu izročilu). Da ni moderen, a ima vsebino, ki je avtentična za to okolje, dodaja Picejeva. Skupaj s člani Kulturnega društva Kotlje so za obiskovalce pripravili obisk Pekla, znanega iz črtice Prežihovega Voranca. Okoli 30 pohodnikov se je skupaj z vodičem Alojzom Pristavnikom izpred solzice velikanke v Kotljah podalo do Pekla. Turistično zgodbo so popestrili s kulinariko, obiskovalci so tako lahko poskusili fantazijsko kulinariko iz pekla - hudičevo slino, tj. šnops, velike in male grehe, to so grumpi, peklenski namaz, luciferjeva jajca.

Apel vodi

Obiskovalci so si ogledali tudi razstavo mlinčkov na vodi, izdelovalcem so podelili tri nagrade. Da je razlogov za letošnji apel vodi več, je povedala Picejeva, voda je namreč nujno potrebna za življenje, je turistični motiv številka ena, tudi poduršeljski svet pa je pravo bogastvo voda. "Imamo štiri krasne potoke (Suha, Uršeljca, Kotula in Črni potok), tu so še trije diamanti - Ivarčko jezero, Rimski vrelec in skrivnostna lepotica Meža. Poleg tega je pred meseci naš minister v Ormožu sklical sestanek, za katerega je povedal, da so bili pogoščeni z vodo in prleškimi sendviči. To vodo smo želeli na razstavi. Torej na eni strani izvirska poduršeljska voda proti turistični "vodi" iz Ormoža, ki je bila - kot minister zanjo ni povedal - vino. Na eni strani je bila naša kulinarika, na drugi pa je bila specialiteta - prleški sendviči, za katero v Ormožu do nedavnega sami niso vedeli," je razpravljala. Obiskali so jih tudi kurenti iz Ormoža in predstavili svoje ljudsko izročilo. Vsako leto tistim, ki so za ime Koroške pustili pomembno sled v prostoru in času in ga s posebno noto tudi izpostavili, poklonijo venec solzic. Za srčni pristop do ljudi in iskren odnos do folklornega plesnega koraka in s tem negovanja zlatih niti koroške dediščine ga je letos prejela Angela Bezjak.

Obiskal jih je tudi povodni mož, varuh voda.
 
Turistično društvo Solzice Ravne

S prebiranjem pesmi in proze sta sobotno popoldne popestrila Jože Prednik s svojo literaturo in Danica Hudrap, Kuharjeva "dečva" - tako so jo kot vnukinjo Anzana Kuharja krstili ta vikend -, ki je brala prozo Ivane Prislan. Živahen utrip na vrtu Tonijeve gostilne sta ustvarila Harmonikarski orkester KD Prežihovega Voranca in harmonikar gostov iz Ormoža. Da se je slišalo koroško narečje, je poskrbel še kantavtor Milan Kamnik.

Veliko še neizkoriščenega potenciala

Sicer je kar nekaj kulturnih prireditev na Ravnah oprtih na znamenitega literata iz Kotelj Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca, še vedno pa so te prireditve, kot ugotavlja tudi župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen, preveč razdrobljene, ob liku Prežiha je tako še precej neizkoriščenih potencialov. "Turistični in tudi siceršnji potencial še vedno ni dovolj izkoriščen, festival je bil zdaj sedmič, imeli smo različne izdaje, nekatere boljše, veliko je še prostora za napredek. Tudi v smislu solzic, posebnosti rastline, lepote narave in literature na to temo, lahko naredimo več korakov naprej," je povedal Rožen, ki ocenjuje, da je bil letošnji festival vendarle še pod vplivom epidemije. Prepričan je, da bo prihodnje leto, če bodo razmere drugačne, izveden v boljši podobi, aktivnosti bo več, program bo lahko širši. V dogajanje v kraju bi si želeli še bolj vključiti obe šoli, tako kot je že bilo pred leti. "Potenciala je tu zelo veliko, vsak, ki sliši za to, je navdušen, drugo leto bo še boljše," je prepričan župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta