(FOTO) Čistilna akcija v Mežici: Dolžnost je, da prideš pomagat

Jasmina Detela Jasmina Detela
19.08.2023 17:15

Na pomoč prizadetim v poplavah priskočili tudi brigadirji. V Mežici si tudi v bodoče želijo pomoči prostovoljcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostovoljci so poprijeli za različna dela
Jasmina Detela

V Mežici je v soboto potekala čistilna akcija. Pred tamkajšnjim Narodnim domom se je zbralo okoli 50 prostovoljcev, skupno pa je ta dan po različnih deloviščih pomagalo 150 ljudi, med njimi tudi pripadniki civilne zaščite, gasilci in vojaki, ki so jim takoj po katastrofalnih poplavah priskočili na pomoč pri odpravljanju posledic naravne nesreče. Vsi v želji, da se bo lahko čim prej normalo živelo in delalo.

Tudi z avtobusom so se pripeljali prostovoljcii v Mežico
Jasmina Detela

Potrebovali bodo težko mehanizacijo

Veliko težjih čistilnih del je bilo opravljenih že v minulih dveh tednih, a dela je še ogromno, je izpostavil poveljnik Civilne zaščite občine Mežica Igor Pšeničnik. "Največ so prostovoljci danes pomagali pri čiščenju brežine reke Meže in njenih pritokov. Pomagali so tudi tistim občanom, ki potrebujejo dodatno pomoč pri urejanju hiš in okolice, dezinficirali prostore hiš, pomagali so tudi pri čiščenju kmetijskih površin," razlaga Pšeničnik. V bodoče pa bodo potrebovali dodatno mehanizacijo, da se odstrani mulj in mivko, zgradi vodovod med Mežico in Prevaljami ter naprej po dolini, sanira plinovod, ko bo to urejeno, bo potrebno zgraditi manjkajoče ceste in mostove ter drugo infrastrukturo. "Prostovoljci bodo dobrodošli še mesece, če ne leta," razmišlja Pšeničnik.

Čistilna akcija pri Narodnem domu
Jasmina Detela

"Ko gledamo po televiziji kaj se je tu zgodilo, katastrofa, ne moremo, da ne bi pomagali. Nam je bilo na srečo prizanešeno, zato smo tu. Se mi zdi, da je že dolžnost, da prideš pomagati. To, kar mi delamo, to lahko naredi le roka, stroji ne morejo," sta povedala Majda in Igor Vidrih z okolice Cerknice, ki smo ju ujeli med čiščenjem koruznega polja ob reki Meži. Pri Čarfovih na Mariborski cesti je pomagala skupina brigadirjev. Opravili so dezinfekcijo spodnjih prostorov hiše, ki so bili poplavljenih. "Pri hiši smo imeli tri dni jezero. Potem smo bili skoraj en meter v dreku. V začetku smo čistili sami, potem so nam pomagali sosedje, gasilci in prostovoljci. 400 kubičnih metrov mulja in blata smo odpeljati. Spodnjo etažo, kjer živi nečak Erik Breznik, je v celoti poplavilo. Obnova bo dolgotrajna, ne vemo še kako bo," je povedal Niko Čarf.

"Prišel sem iz Postojne. Delam, kar mi naročijo. Lepo je pomagati solidarno ljudem v krizi. Pomagal sem že v ponedeljek v Črni na Koroškem, z lopato sem nakladal mulj in pesek, podobno kot danes v Mežici," delovno soboto opiše Matej Živec. Med prostovoljci, ki so se pripeljali z avtobusom, je tudi 70-letna Zdenka Milanovič z občine Bloke: "Prišla sem prvič, delam kar mi določijo. 50 kilogramov ne bom dvignila, 20 pa brez težav. Karkoli lahko naredim je boljše kot nič."

Na pomoč priskočili tudi brigadirji

"Pomagali smo že pri starših v Žerjavu, danes v Mežici. Pobirali smo smeti ob reki Meži, vse, kar smo lahko in kar ni nevarno. V dveh urah smo napolnili 18 vreč za smeti. Našli smo tudi vrečke od mleka iz leta 1980. Res grozljivo, kaj vse prinese reka," je delo na terenu opisala domačinka Špela Ocepek. Že večkrat je pomagal tudi Ravenčan Robi Brezovnik z družino: "Dela na zmanjka, po Mežiški dolini je škode toliko, da lahko čistimo še leto ali dve. Se pa bojim, da bo v roku meseca delovna vnema popustila in bodo ljudje ostali sami s svojimi težavami. Se pa ne da vsega opraviti z rokami, pomembna bo vloga težke mehanizacije." Srečali smo tudi člane Karate kluba Mežica. "Pomagamo tako odrasli kot tudi mlajši člani. Bili smo na nekdanjem kopališču in v Senčni vasi, kjer smo pobirali plastiko, kosovne odpadke in naplavine. Veliko odpadkov je bilo in še vedno so, a te bo zdaj potrebno odstraniti s stroji," je dejal Florjan Reiter in pozval ljudi ob blizu in daleč, da jim tudi v bodoče pomagajo.

Čistilna akcija v Mežici
Jasmina Detela

Delovni akciji so se pridružili tudi brigadirji. Nenad Lauko iz Medobčinskega društva brigadirjev Koroške je povedal, da so prejšnji teden pomagali na Prevaljah, danes v Slovenj Gradcu, v Mežici in tudi v Žerjavu. Naslednjo soboto v Mežiški dolini organizirajo mednarodno delovno akcijo, pričakujejo preko 100 prostovoljcev, povabili so tudi prijatelje iz držav nekdanje Jugoslavije. V Mežico je prišel tudi predsednik Zveze brigadirjev Slovenije Koloman Lainšček: "Že v zgodovini smo brigadirji vedno med prvimi pomagali ljudem v stiski, tako je še vedno. Aktivi smo že od prvega dneva poplav v različnih slovenskih krajih. Po tem, kar sem danes videl v živo, nas čaka še veliko delovnih akcij. Brigadirji smo tisti, ki smo že nekoč postavili eno domovino nazaj, tudi tokrat pomagamo, da se bo spremenilo še na boljše kot je bilo pred poplavami. Pripravljeni smo poprijeti za vsako delo."

Prostovoljci so čistili tudi kmetijske površine
Jasmina Detela

Govorili smo tudi z županom Markom Maze. Med prioritetami je, da se Meža vrne v svojo prvotno strugo in sanacija pritokov, saj bo v nasprotnem primeru pri vsakem naslednjem nalivu znova katastrofa. "To je potrebno urediti po celotni Mežiški dolini," poudarja Maze, ki od države pričakuje čim prejšnjo pomoč pri ureditvi osnovne infrastrukture kot so plinovod, vodovod, ceste in mostovi. Zahvaljuje se vsem, ki so jim pomagali pri čiščenju. "Zadnja dva tedna sta dokaz, da znamo stopiti skupaj. Ta tempo in energijo bo potrebno ohranjati tudi v bodoče. Da se vse uredi bo potrebno več let, če ne desetletje," razmišlja župan.

Pomagali so tudi člani domačega Karate kluba
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta