(FOTO) Črna na Koroškem: Z dobrodelno dražbo zbrali več kot 12 tisoč evrov

Brina Kerič Brina Kerič
22.09.2024 08:59

Z dobrodelno dražbo fotografij popoplavnega razdejanja slovenskih fotoreporterjev in dresov slovenskih športnikov so zbrali 12.400 evrov, a ponudbe za neprodane fotografije in predmete še prihajajo, zato bo znesek še višji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbrali so več kot 12 tisoč evrov, a ponudbe še prihajajo
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Na pobudo nekdanjega profesionalnega fotografa in člana društva Enookih Denisa Sarkića, striparja Cirila Horjaka in urednika Večerove priloge V soboto Roka Kajzerja je v Kulturnem domu v Črni na Koroškem na obletnico katastrofalnih poplav zaživela fotografska razstava fotoreporterjev slovenskih medijskih hiš in fotografov, ki so dokumentirali posledice ene najhujših ujm v Sloveniji. Več kot mesec dni po odprtju razstave pa so organizatorji priredili dobrodelno dražbo. Poleg fotografij popoplavnega razdejanja, ki so jih darovali fotoreporterji, pa so bili na dražbi tudi dresi številnih slovenskih športnikov. 

Z zbranim zneskom so zadovoljni

"200 evrov prvič. Dvesto evrov drugič. Dvesto evrov tretjič. Prodano." Nato udarec s kladivcem, predstavitev nove fotografije in novo licitiranje. Z dobrodelno dražbo so v Črni na Koroškem zbrali 12.400 evrov, ponudbe za neprodane fotografije in drese pa še dežujejo, tako da bo ta znesek do ponedeljka višji. "Vse, kar je bilo več kot en evro je uspeh. 12.400 evrov je dokaz, da ljudje znajo stopiti skupaj in zbrati sredstva iz srca," je po koncu dražbe povedal Sarkić. "Mislim, da je dražba potekala odlično. Tukaj so se zbrali ljudje, ki cenijo solidarnost in so dobrosrčni. Z zbranim zneskom smo zadovoljni in ga bomo razdelili tistim, ki to najbolj potrebujejo," je povedala Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem. "Že sama gesta, da nekdo pride v soboto zvečer sem, kupi fotografije, ki je mogoče niti ne potrebuje, je nekaj tako lepega in iz srca to cenimo," je še dejala. Kot je povedala, so v Črni na Koroškem po enem letu ogromno naredili. "Si pa želimo, da bi dela potekala hitreje, da bi popoplavna obnova že v letošnjem letu na takšni stopnji, da bi na določenih mestih, kjer je še nevarno, ljudje rekli, da se počutijo varne. Verjamem, da lahko to obnovo izvedemo v dveh letih, če imamo na voljo dovolj finančnih sredstev in izvajalcev, ki jih v Črni primanjkuje," je pojasnjila Lesjakova. Želijo si tudi, da bi zaselki brez optičnih omrežij, dobili signal, kar se je izkazalo kot velik manko v času epidemije in poplav, še pravi županja, ki je na dražbi kupila kar nekaj fotografij, v njene roke pa je romal tudi kapetanski trak Jana Oblaka. 

Dobrodelna dražba Črna na Koroškem, 2024
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.
Dobrodelna dražba Črna na Koroškem, 2024
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Slovenija je solidarnostna država

Častno pokroviteljstvo razstave je prevzel nekdanji predsednik države Borut Pahor. "Povod za dobrodelno dražbo je bila tragedija, ki se je zgodila pred letom dni, razlog za dražbo pa je nadvse navdihujoč, to je dobrodelnost ljudi," je povedal ob prihodu. Pred dražbo je imel ogledanih nekaj stvari, a katere, ni zaupal. Napovedal ni niti zneska. "Moram priznati svojo krivdo. Ceno dresa Gorana Dragića z njegovim podpisom, ki mi je bil podarjen, sem znižal, ko sem nanj dodal še svoj podpis. Zdelo se mi je, da bi bila cena sicer tako visoka, da si nihče tega ne bi mogel privoščit," je v smehu pojasnil Pahor. "Ko pogledamo prizore iz Madžarske in drugih delov Evrope, ki delijo podobno usodo kot mi, smo lahko bistveno bolj zadovoljni, ker je v Sloveniji prisoten ta izjemen solidarnostni čut. Tukaj lahko vidimo, da je Slovenija res solidarnostna država. In to ne smemo pozabiti," je ob prihodu na dražbo razmišljal Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport. Kot je povedal, so se z županom občine Radeče, od koder prihaja tudi nogometaš Benjamin Šeško, dogovorili, da bodo licitirali njegove hlače, ki jih je nosil, ko je zadel hat-trick. Meni, da se je država na katastrofo relativno dobro odzvala. "Niti približno pa še nismo končali, nadaljevati moramo z obnovo infrastrukture, ljudje pa morajo čimprej priti v svoje domove. Se pa strinjam, da moramo še hitreje narediti kakšno stvar," je pojasnil Han. 

Dobrodelna dražba Črna na Koroškem, 2024
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta