(FOTO) FaušDur Festival se vrača: Devet bandov konec tedna v Črni brez umetnega dihanja

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
18.01.2023 07:00

V Črni na Koroškem bo v soboto, 21. januarja, zvečer spet zadišalo po starih koroških, zlasti rock bandih, saj se vrača FaušDur Festival s koroškimi glasbenimi skupinami iz vseh treh dolin. Smisel sta "gavda" in druženje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasedba Piksna na FaušDur Festivalu leta 2007 
Faušdur Festival

Na Koroškem mrgoli dobrih glasbenikov vseh zvrsti, skozi zgodovino so se mnogi uveljavili v različnih glasbenih skupinah, nekateri pa so tudi godli bolj zase ali se uveljavili kot solisti. So se pa nekoč glasbeniki tudi dobivali in na odrih skupaj pokazali, kaj znajo. Iz kakšnega jam sessiona pa je nastalo tudi kaj bolj resnega, kot na primer FaušDur Festival in celo FaušDur band, glasbeni kolektiv prekaljenih glasbenih mačkov. In mačk.

Četrta dimenzija med nastopom leta 2010 
Faušdur Festival

"Sprva je šlo za idejo Roka Divjaka, da bi glasbeniki zaigrali na jam sessionu. To se je dejansko leta 2006 tudi zgodilo, že leto kasneje pa smo naredili prvi resen FaušDur Festival z bandi. Takrat smo vse skupine tudi posneli, obstaja celo DVD iz tistega časa. Tako ime je dobil zato, ker smo v večini povabili koroške bande, ki ne igrajo več, z željo, da se ob tem ne bi sekirali, če kdo zgreši kakšen akord. In zdaj, po ducat letih, se FaušDur Festival spet vrača," entuziastično napoveduje Dejan Dimec iz Društva ljubiteljev glasbe FaušDur iz Mežiške doline, sicer mežiški glasbenik, avtor in producent.

Nastop skupine Abadon iz leta 2011 
Faušdur Festival

Po letu 2007 je festival živel pet let, nato pa poniknil, a ne čisto, saj je bila prav ta zgodba povod za uveljavitev FaušDur banda, ki uspešno nastopa še danes. "Organizatorji - Divjak, Davorin Jelen - Daco in jaz - smo na festivalu vselej začenjali kot glasbeniki predvozači, zaigrali nekaj komadov in se imenovali FaušDur band, kasneje pa je ta razširil zasedbo in leta 2009 prerasel v kar 13-člansko zasedbo. Svoj vrhunec je dosegla leta 2016 ob desetletnici nastopanja z razprodano dvorano in več kot 1000 obiskovalci koncerta v Mežici," pravi Dimec. Zablestel je tudi z večjimi koncerti, na primer v ravenskem grajskem parku, in z odlično izvedbo popularne glasbe.

FaušDur band leta 2009
Faušdur Festival

In tokrat se na "kraju zločina" spet sooči cela paleta koroških glasbenikov.

Na festivalu v Kulturnem domu v Črni na Koroškem, ki bo v soboto, 21. januarja, ob 20. uri, bo nastopilo kar devet bandov s skupaj okoli 50 glasbeniki: FaušDur retro band, Večna dilema, Piksna, Folkrola, Nitrox, Welblott, DavidOff, Ilex in za zaključek FaušDur band. Vsaka skupina bo zaigrala po štiri, pet pesmi oziroma imela na voljo okoli pol ure programa. Obljubljajo okoli pet do šest ur dobre glasbe, večinoma rocka - veliko avtorske glasbe nastopajočih pa tudi znanih uspešnic.

Koncert FaušDur banda v grajskem parku na Ravnah na Koroškem 
Nika Hölcl

"Veliko članov je še aktivnih v glasbi, nekateri so se tudi reaktivirali, smisel pa je druženje na koroški gavdi," je dodal Dimec. Vstopnica je 10 evrov, prodali jih bodo 350, poskrbljeno bo tudi za pijačo kot nekoč na koroških gavdah. Organizatorji dogodka so Občina Črna na Koroškem in že omenjeno društvo. Ker nekatere skupine že dolgo niso nastopale, so se mnoge te dni zagnano podale v vaje, saj se nihče ne želi osramotiti pred glasbenimi kolegi in publiko.

Festival v Črni na Koroškem 23. januarja 2011 
Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta