(FOTO) Festival solzic v Prežihovih Kotljah tokrat posvečen ljubezni

Brina Kerič Brina Kerič
25.05.2024 10:00

Dvodnevni jubilejni festival je namenjen druženju vseh generacij, predvsem pa poklonu pisatelju Prežihovemu Vorancu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival je poklon Prežihovemu Vorancu ter naravni in kulturni dediščini Koroške. 
Festival je poklon Prežihovemu Vorancu ter naravni in kulturni dediščini Koroške. 
Brina Kerič

Po črtici Solzice pisatelja Prežihovega Voranca je poimenovan festival, ki so ga na Koroškem prvič organizirali leta 2014. S festivalom se vsako leto na različnih dogodkih poklonijo pisatelju Prežihovemu Vorancu, enemu najbolj enizprosnih glasov slovenskega socialnega realizma, pa tudi naravni in kulturni dediščini Koroške. Jubilejni 10. Festival solzic je bil posvečen ljubezni do dediščine, besede in življenja.

V zadnjem desetletju so počeli marsikaj

Festival so pričeli v Kotnikovi bajti, rojstni hiši Prežihovega voranca, z dogodkom, ki so ga poimenovali Kres besed: "Pod japkami". Dobesedno pod jablanami so gostili najrazličnejše goste, od literatov, glasbenikov do politikov. Uradno so jubilejni festival otvorili na Rimskem vrelcu, kjer so podelili tudi venec solzic, ki ga podeljujejo posameznikom in posameznicam, ki so na Koroškem pustili pomemben pečat. Letos ga je prejela Ivana Prislan. "Venec solzic za leto 2024 prejme zato, ker Korošcem pomaga z besedo krepiti samozavest. Zaradi ljubezni do literature in kulture. Zaradi srečanj z ljudmi, ker so njeni dogodki kot krepilni vrelci besed in perut kulture, pod katero beseda s svojo magično močjo budi, tolaži in navdušuje," je zapisano v utemeljitvi. "V teh desetih letih smo delali vse živo. Začeli smo z odkritjem relifene plošče med občino in gasilskim domom, ki je opomnik tega, kar Koroška je. Festival se je potem razvijal dalje. Koroški vrt v Kotljah, naredili smo Pekel, gozdni oder na avtentičnem mestu, kamor je Prežih šel po Solzice za mamo, izdali smo tudi dva apela. Že leta 2014 smo izdali apel za mir, apel za vodo pa je šel našemu poslancu Janiju Predniku. Naredili smo mednarodni posvet na temo implementacije literarne zgodbe in literarne poti v turizem, imeli smo tri literarne tabore," je naštevala Renata Picej, idejna vodja in avtorica festivala, ki se je zahvalila vsem, ki so v zadnjih desetih letih na kakršenkoli način pomagali pri izvedbi festivala.

Festival solzic 2024
Brina Kerič
Festival solzic, 2024
Brina Kerič
Festival solzic, 2024
Brina Kerič

Prežihu so se v preteklem desetletju poklonili na številne načine

"Pred desetimi leti je avtorica festivala prišla v pisarno gospoda Močnika z idejo, da poleg ustaljenih poklonov Prežihovemu Vorancu naredimo korak naprej in nekaj novega. Nova oblika je povezala mnoge dejavnike, deležnike, v desetih letih nas je obiskalo ogromno gostov, ogromno stvari smo okrepili in izboljšali," je povedal Tomaž Rožen, župan občine Ravne na Koroškem. Kot je povedal, so se v preteklem desetletju Prežihovemu Vorancu poklonili na številne načine in ga tudi aktualizirali. Kot je opozoril, pot zadnjih desetih let zagotovo ni bila lahka, pri organizaciji pa so organizatorji naleteli na številne ovire, prebrodili pa tudi finančne. Tradicionalno so se tudi letos opravili na Uršljo goro in pa v Pekel, grapo, o kateri je Prežih napisal svojo črtico Solzice, kjer je bila na voljo tudi peklenska kulinarika. Na Rimskem vrelcu pa je sobota namenjena koroški tržnici in Kotljadi.

Festival solzic, 2024
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta