(FOTO in VIDEO) Borut Pahor v Dravogradu izžrebal novega lastnika, katra iz Koroške na Gorenjsko

Z izžrebanjem novega lastnika nekdanje katre predsednika Boruta Pahorja so v Dravogradu sklenili dobrodelno akcijo Katra - drugi krog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

V Dravogradu se je z velikim finalom sklenilo drugo dobrodelno popotovanje slavne katrce, osebnega avtomobila Renault 4 bivšega predsednika Boruta Pahorja, v katerem je družina Fratar zbrala 275 tisoč evrov. "Lepo je biti župan takšne občine, v kateri imamo tako plemenite ljudi," je na prireditvi dejal Anton Preksavec, župan Dravograda, ki meni, da akcija ni imela samo dobrodelne note, ampak je povezala ljudi po Koroški in vsej državi. "Včeraj sem bil v Berlinu, kjer me je predsednik Steinmeier vprašal, kolikšna je cena katre," je zbranim povedal bivši predsednik Borut Pahor in se pošalil še, da glede na končni izkupiček vidi, da je sam katro prodal prepoceni. "Katrca je postala nek simbol dobrega srca Slovencev," je še dejal Pahor.

Vse oči pa so bile danes uprte v bazen, v katerem je bilo 5169 listkov, prav toliko, kot je bilo vseh nakazil. Za katrco so se namreč potegovali vsi, ki so na račun Rdečega križa nakazali dobrodelni prispevek, ne glede na višino. Najvišje nakazilo je znašalo 50 tisoč evrov. Prihajala so iz cele Slovenije, nekaj celo iz tujine, a največja odzivnost je bila na Koroškem. Kljub temu pa vse kaže, da bo katra s Koroškega odpotovala na Gorenjsko. Pred polno dvorano Špic D je namreč bivši predsednik kot novega lastnika katre izžrebal podjetnika Tomaža Habjana iz Selc v občini Železniki.

V prvi izjavi za Večer je povedal: "Odločil sem se sodelovati, ker podpiram vse, kar je dobrodelno. Za sodelovanje v tej akciji sem se odločil prav zadnji dan, vplačal pa sem, mislim da, 50 evrov." Dobrodelne akcije vmes, ko so bratje Fratar potovali po koroških občinah in poviševali znesek, posebej ni spremljal, tako tudi ne idej, kako bi jo lahko nadaljevali. Se mu pa zdi, da bi bilo dobro tudi naprej peljati nekaj dobrodelnega, prav tako mu je zanimiva zamisel Fratarjevih, da bi katro ponudili v muzej v Francijo. "To se mi zdi res dobra ideja. Zmeraj sem sicer mislil, da bi imel kakega starodobnika, a saj zanj niti nimam prostora," je dodal in omenil, da bodo vse skupaj še domislili. Sicer so na prireditvi omenjali še idejo, da katra ostane v občini Dravograd.

Katra, Dravograd

Izplačevali bodo štipendije in žepnine

Po 68.750 tisoč evrov prejmeta Inštitut Zlata pentljica in Društvo junaki 3. nadstropja, 137.500 evrov pa Splošna bolnišnica Slovenj Gradec. "V inštitutu Zlata pentljica si kaj takega sploh nismo mogli predstavljati, da bomo že drugič v dveh mesecih prejeli tako neverjetno donacijo," je povedala Katarina, mama deklice Hane, ki je prebolela možganski tumor. Tudi po zaključenem zdravljenju težav ni konec, pojavi se veliko novih, je še opozorila. "Prepogosto smo v tem obdobju prepuščeni samim sebi. Tudi v tem času skušamo lajšati težave, pomagati. Z letošnjim letom smo ustanovili tekaško ekipo otrok, ki so preboleli raka, da jih na tak način spodbudimo k telesni aktivnosti. Zahvaljujoč slavni katri smo ustanovili katrin sklad, iz katerega se bodo izplačevale štipendije in pa žepnine za otroke z rakom, ki po zdravljenju nadaljujejo šolanje," je povedala. Da so bili v inštitutu počaščeni že, ko se je zanje odločil Pahor, pravijo, družini Fratar pa je v tem času, ko prevladujejo razprtije, privoščljivost, tekmovalnost, uspelo nekaj neverjetnega - združili so celo Koroško in pa celo Slovenijo, razmišljajo. "Jaz sem Tomi, rak mi je vzel nogo, ni mi pa vzel volje do življenja. Zahvaljujem se vsem. To bo veliko pomenilo za nadaljevanje inštituta," je eden od njih vsem zbranim povedal v družbi ostalih borcev.

Borut Pahor ob licitaciji njegove znamenite katre
Urška Polanc

Poštenost, delavnost, zaupanje

Polovico zbranega denarja prejme Splošna bolnišnica Slovenj Gradec za nakup gama kamere. Da je sedanja stara že 32 let, je zbranim povedal Janez Lavre, direktor bolnišnice. Pojasnil je, da so se po neuspelem prepričevanju ministrstva za zdravje odločili, da gredo v investicijo. "Gama kamera je sodobna računalniška tehnološka naprava, podobna CT-ju, ki odkrije hitro deljive rakave celice ali vnetja," je med drugim pojasnil.

Urška Polanc

"Naša dobrodelna katra nas je pripeljala do postaje, kjer se bomo potniki zamenjali. Zavedali smo se, da je pred njimi pustolovščina, a ne, da bo tako slikovita, pisana. Korošci res znamo stopiti skupaj, ljudje so v nas, članih družine Fratar prepoznali poštenost in delavnost. Ker nam zaupajo, vedo, da bo zbrani denar šel v prave roke. Čas z našo dobrodelno katro je minil, kot bi mignil, kljub temu pa je včasih komu od nas zmanjkala urica ali dve počitka - a vendar, za spanje bo še čas, za male junake, borce, pa šteje vsaka minuta. Toliko, kot je stara naša katra, toliko so stare besede, ki smo jih v njenem letu rojstva že slišali: 'Danes si dovolimo sanjati, jutri je nov dan'," je v imenu družine Fratar dejala Ksenija Fratar Arčnik.

Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta