(FOTO) "Ko sem prišel domov, ni bilo več ničesar." Ogenj uničil skoraj vse imetje družine iz Vuzenice

Urška Polanc Urška Polanc
13.01.2022 17:29

Strahotnemu prizoru je (bila) družina Šavc priča na domačem pragu. V zgolj dveh urah so ostali brez pomembnega vira dohodka. Zgorel je velik hlev z glavnino živali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Posledice požara na kmetiji Bindiš

Urška Polanc

Z eno zahtevnejših intervencij se je v začetku tedna spopadlo 50 gasilcev Dravske doline, potem ko je nekaj čez 7. uro zjutraj v Šentjanžu nad Dravčami, v občini Vuzenica, na kmetiji Bindiš zagorel večji hlev (40 krat 25 metrov).

Blanka Pehan s sinom je takoj po poku poklicala na pomoč.

Urška Polanc

"Kot vedno sem šel ob pol sedmih v službo, ob pol osmih pa me je partnerka klicala, da štala gori. Ko sem prišel domov, ni bilo več ničesar. Gasilci so bili takoj za menoj tu, a nič več nismo mogli rešiti, vsi stroji so pogoreli," nam je dan po požaru, ko je izvedel, da naj bi bil razlog za požar vžig akumulatorja na avtu, povedal vidno ganjeni gospodar kmetije Jure Šavc.

Blanka Pehan s sinom je takoj po poku poklicala na pomoč

Urška Polanc

Da so bili po aktivaciji na kraju v 13 minutah, a požar je bil že v popolnem razmahu, je dejal Marjan Ovčak, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Vuzenica. "Pričeli smo reševati živino in hišo, na kateri so popokala stekla. Praktično nič se ni dalo rešiti, objekt je bil popolnoma v ognju, saj je bilo vse okrog leseno. Ko smo ugotovili, da je v hlevu ostala ujeta živina, je bila to naša prednostna naloga. Po deset gasilcev je po eno žival privezalo na vrvi, vlekli smo jih ven, a bile so že preveč ožgane, nadihale so se plina. Bilo je zelo zahtevno in nevarno, dobro, da se ni komu kaj zgodilo. Ko živina skoči, lahko koga poškoduje. Krave tudi niso navajene, da na rogove dobijo vrv," je razlagal poveljnik.

Požar v Vuzenici, kmetija Bindiš, Jure Šavc (foto: Urška Polanc)
Urška Polanc

V hudem požaru so v celoti pogoreli ostrešje, kritina in leseni deli večjega hleva z živino. Ogenj je uničil traktor, traktorsko prikolico in več drugih delovnih strojev. Poginilo več glav govedi in nekaj koz. Ogenj je uničil tudi dve osebni vozili. Materialna škoda je zelo visoka, so medtem sporočili s Policijske uprave Celje.

Zaslužek že tako premajhen

Na kmetiji, po domače se imenuje Bindiš, skupaj z mamo Marino gospodari mlada družina Jureta Šavca. "Ravno sem se odpravljala v štalo, ko je nekaj počilo. Pogledala sem skozi okno, vse je že gorelo. Nisem mogla več zraven, vročina je bila premočna. Doma sem bila sama s sinom. V tisti paniki nisem mogla nič, le čim prej sem lahko vse poklicala. Takoj so bili tu. Vse smo imeli gori - od koles, žog, štirikolesnikov, orodja, mašine, balirko, saj vidite, cisterno ...," nam je pred hišo ob pogledu na ostanke pogorišča povedala partnerka Blanka Pehan, srečna, da nihče od njih takrat ni bil v hlevu in da imajo vsaj ostale živali (pujse in kokoši) v drugem hlevu, bližje hiši.

Posledice požara na kmetiji Bindiš

Urška Polanc

Da so hlev pred dobrim desetletjem ravno dokončno uredili, obnovili, je dodal Šavc. "Samo štiri krave so ostale, še od tega so mi rekli, da bosta dve poginili. V štali je bilo 20 govedi in pet koz. To noč nisem spal niti minuto," nam je dan po požaru povedal lastnik kmetije, na kateri se vseskozi ukvarjajo z živinorejo. Prej so imeli še več glav živine, a zdaj, ko Šavc hodi v službo v bližnjo betonarno, so število nekoliko zmanjšali. "Premalo je bilo, ni bilo dosti zaslužka, da bi lahko vsi preživeli," je o kmetovanju povedal oče treh sinov.

Pomoč občine

Ogromno klicev, kako jim lahko pomagajo, je družina prejela takoj po nesreči, za kar so neizmerno hvaležni. Za pomoč družini Šavc po požaru gospodarskega poslopja je občina skupaj z Rdeči križem Slovenije, Območnim združenjem Radlje ob Dravi, odprla transakcijski račun. Do včeraj dopoldan so zbrali 4365 evrov.

Pogorišče na kmetiji Bindiš pospešeno sanirajo.
Urška Polanc

Posledice požara na kmetiji Bindiš

Urška Polanc

"Tudi občina bo iz proračunske rezerve namenila sredstva. Odločitev še ni znana, a pod 10.000 evrov gotovo ne, proračunske rezerve imamo 27.500 evrov, začetek leta je, o tem bom odločal jaz, čeprav mora to potrditi še občinski svet. To bomo naredili na prvi redni seji. Svetnike, ki me kličejo in sprašujejo, kako bomo pomagali, bom o tem tudi obvestil. V prvi fazi bo tako občina namenila vsaj deset tisoč evrov, pokrivamo pa že stroške gasilcev in izpad včerajšnjega dela. Vsem, ki so bili operativci, moramo povrniti hrano - to je po zakonu -, včerajšnjo pomoč, današnji prevoz živali. Družini sem ponudil tudi pomoč za informacije. Težko rečem, kako lahko še pomagamo, veliko ljudi me je to vprašalo, želeli so tudi kaj pripeljati, a tega za zdaj nimajo kam dati. Družina bo po začetnem šoku morala sama z nekimi načrti in strategijo ugotoviti, kaj bo naredila. Morda bodo šli v izgradnjo manjšega hleva, saj se s tem vsi skupaj enostavno več ne morejo preživljati. Zgorelo jim je od lopate do motorne žage, vse. Posebej grozno je bilo danes, ko so govedo nalagali s stroji," je dan po požaru povedal župan občine Vuzenica Franjo Golob.

Blanka Pehan s sinom je takoj po poku poklicala na pomoč.

Urška Polanc

Da bodo morali vse v celoti postaviti na novo, je zaključil lastnik, ki ima sicer objekte zavarovane. A škoda je velika, samo stroji in traktor so bili vredni čez sto tisočakov. Dodaja, da bodo dejavnost na kmetiji, ki jo je imelo že toliko rodov, nadaljevali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta