(FOTO) Kope: Z motorno žago nad ograjo

Jasmina Detela Jasmina Detela
28.11.2023 13:35

Neznani vandal na dveh mestih prežagal leseno ograjo, ki je med drugim onemogočala vožnje v naravi z motornimi sanmi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prežagana ograja na Kopah
Arhiv RRA

Območje med Kopami in Črnim vrhom, kjer so lani postavili leseno ograjo, je bilo tarča napadov vandalov. Neznani storilec je v zadnjih dneh novembra na dveh mestih z motorno žago prežagal ograjo, ki je bila postavljena v okviru projekta Pohorka in je služila kot pašna ograja ter tudi kot ovira za vožnjo z vozili v naravnem okolju.

Z njeno postavitvijo se je vsaj na manjšem območju želelo zagotoviti mirno cono za tam živeče živalske vrste, predvsem divjega petelina. Ograja je dosegla svoj namen, saj je območje v minuli zimi večinoma ostajalo izven ustaljenih tras voženj z motornimi sanmi, ki so na tem delu Pohorja še posebej pogoste in razširjene.

Opažen vsaj en divji petelin in kokoške

Se je pa prav pred napovedanim obilnim sneženjem zgodil vandalizem. "Sneženje bo zagotovilo pogoje za vožnje z motornimi sanmi s t.i. deep snow ali freeride motornimi sanmi. Območje med Partizanskim domom pod Malo Kopo, Grmovškovim domom in Ribniško kočo velja za poligon tovrstnih voženj. Izpostavljamo, da je bilo isti dan, ko je bil zaznan vandalizem, na območju opažen vsaj en divji petelin in šest kokošk. Zaradi razmer na terenu (zmrznjena prst) in napovedanih vremenskih razmer (velika količina zapadlega snega) je sanacija poškodb na ograji v tem letu malo verjetna. Zaradi tega se bodo zelo verjetno na območju mirne cone izvajale vožnje z motornimi sanmi, s čimer se bodo poslabšale razmere za ogroženo živalsko vrsto divjega petelina," je povedal Peter Zajc z Regionalne razvojne agencije (RRA) Koroška, ki se je skupaj z občino Mislinja v letih 2019 in 2023 vključila v projekt Pohorka. Ta je z ukrepi naslavljal sedem kvalifikacijskih habitatnih tipov in šest kvalifikacijskih živalskih vrst, med drugim tudi na Pohorju ogroženega divjega petelina.

Posledice vandalizma
Arhiv RRA

Območje med Veliko Kopo in Jezerskim vrhom v bližini Ribniškega jezera je zaradi značilnosti reliefa in bližine gorsko-rekreacijskih centrov privlačno za obiskovanje v vseh letnih časih. Na tem območju še posebej velik problem predstavljajo neurejene vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju (motornimi sanmi, štirikolesniki in enduro/motokros motorji).

Na območju med Kopami in Črnim vrhom, natančneje Sedlom in Otišami, je bila v okviru projekta Pohorka lani postavljena lesena ograja, ki je hkrati pašna ograja in celoletna ovira za vožnjo z vozili v naravnem okolju. Z njeno postavitvijo se je vsaj na manjšem območju želelo zagotoviti mirno cono in ugotavljati učinek za tam živeče živalske vrste, predvsem divjega petelina. Kot pove Zajc, postavljena ograja ni bila edini ukrep. K vse splošnemu dvigu zavedanja o problematičnih človekovih dejanjih želijo prispevati tudi s parkom Petelinovka, zunanjo interpretacijsko infrastrukturo pred Centrom Kope ter nadgrajeno opremo priljubljene Petelinove pohodne poti, ki poteka med Kopami in Ribniško kočo. Dodatno so zasnovali in ob nekaterih priložnostih javno predvajali animirani film Divji petelin – življenje v letu in četrt, ki je bil uvrščen tudi v program Slovenskega filmskega festivala v Portorožu. Med drugim so z animiranim filmom izvedli tudi pedagoški program za vse učence osnovnih šol v Mislinji in Ribnici na Pohorju.

Na problematiko neurejenih voženj z motornimi vozili v naravnem okolju sicer opozarjajo že skoraj desetletje. Marca letos so v okviru Partnerstva za Pohorje ponovno zasnovali poziv vladi za čimprejšnjo ureditev tega področja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta