(FOTO) Koroška kiparja z motorko, božična drevesa so prave umetnine

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
10.12.2019 19:43

Drugačna. Inovativna. Spretna. Ko Zoran in Marko Gerold iz Radelj ob Dravi v roke vzameta motorno žago, postaneta umetnika, njuna božična drevesa pa prave umetnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zorana in Marka Gerolda iz Radelj se ob delu z motorko popolnoma sprostita.
Nejc Strojnik

V poplavi božičnih dreves, takih in drugačnih, so umetnine, ki jih ustvarjata brata Zoran in Marko Gerold iz Radelj ob Dravi gotovo ene bolj izstopajočih. Korošca namreč božična drevesa izdelujeta s pomočjo motorne žage, motorke po domače. Vonj po bencinu in hrup, ki ga motorna žaga povzroča, sta jima od nekdaj všeč. Tudi izkušenj imata več kot dovolj, saj se že od nekdaj ukvarjata s sečnjo in spravilom lesa. Njuno delovišče so pobočja Pece v Avstriji, delo pa je odvisno, čeprav pravita, da niti ne toliko kot se zdi, tudi od vremena. In ravno zaradi slabega vremena ter (pre)več časa sta oktobra prišla na imenitno idejo ter z motorno žago ustvarila prvo božično drevo. Od takrat sta polno zasedena. Ko nista v gozdu, sta pod Zoranovim avtomobilskim nadstreškom, ki sta ga spremenila v delavnico na prostem.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Ne le božična drevesa, tudi jelenčki

Brata iz Radelj ob Dravi izdelujeta dve vrsti božičnih dreves. Največ jih izdelata iz 5 centimetrov debelih 'štukov', te so visoke od 20 do 180 centimetrov, lotita pa se tudi 3D dreves izdelanih iz hlodov premera okoli 20 centimetrov. "Ideje letijo sproti, včasih te malo zanese in narediš drugačen vzorec kot si sprava načrtoval. Včasih kak del odleti in se moraš prilagoditi. So pa vsa božična drevesa narejena iz macesnovega lesa s pobočja Pece," razloži Zoran, pri čemer ga Marko dopoldni, da se večkrat zgodi da drevo, ki ga posekata raste krivo in sta prva dva metra neuporabna za nadaljnjo prodajo, a optimalna za njune izdelke. Poleg božičnih dreves namreč iz lesa izrezujeta tudi simpatične jelene različnih velikosti.

Nejc Strojnik
V delo so tako ali drugače vpeti vsi. Tudi ženi, Manja in Tina in Zoranovi hčerki Tija in Lara.
Nejc Strojnik

Zanima ju le motorna žaga

Pomembno se jima zdi, da pri delu sodeluje vsa družina, na pomoč z veseljem priskočita ženi Manja in Tina, delovne navade pa si prek božičnih dreves pridobivata tudi Zoranovi hčerki, Lara in Tija. "Vsi pomagajo. Vsak, ki ima pet minut časa, pride prav. Treba je prenesti modele, spihati izdelke, kaj zložiti, pospraviti, počistiti ..."

Kiparska motorka se razlikuje od običajne.
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta