(FOTO) Otožna komedija Poroka čistilke Marije v Kotljah več kot navdušila. Izjemen pomen domačih skupin in občinstva

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
16.03.2024 13:00

Življenje v domu starejših je v predstavi odstrto z več pla(s)ti: osamljenosti, strahu pred samoto, demenco, opešanim zdravjem. Hkrati izpostavi povezave med ljudmi, ki delujejo humorno, komično, a so bistvo našega bivanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poroka čistilke Marije, predstava v Kotljah 
Nika Hölcl

Ljubiteljska kultura marsikje v lokalnem okolju poganja zajeten del kulturnega dogajanja, nekatera društva so pri svojem delovanju aktivna, prizadevna in zavzeta. Ena takih je nedvomno tudi igralska skupina Kulturnega društva Kotlje, ki je sinoči do zadnjega prostega mesta že krepko pred samim začetkom napolnila večnamensko dvorano v Kotljah - obisk premiere otožne komedije Poroka čistilke Marije Toneta Partljiča je bil tako množičen, da so nekateri ostali pred dvorano in bodo morali počakati na novo predstavo (ta bo že 24. marca ob 16. uri, tako da čakati prav dolgo ne bo treba).

Poroka čistilke Marije, predstava v Kotljah
Nika Hölcl

Predstava je navdušila v več pogledih, vsebinsko, sporočilno, igralsko. Režiserka in glavna igralka Erika Breznik je z igralsko zasedbo članov kotuljske skupine požela bučne aplavze, z odra se je zahvalila domačemu občinstvu in izrazila hvaležnost ob poudarku, da so njihove priprave resne, vadijo večkrat tedensko in so predani gledališki dejavnosti. Humoren in hudomušen, duhovit večer, poln smeha, ki ponazori življenje, kakršno tudi je - preprosto in kompleksno hkrati.

Igra se odvije v domu starejših pod goro, kamor pride prek javnih del delat nova čistilka Marija. Ta naposled, kakorkoli nezaslišano se je sprva zdelo, sprejme snubitveno ponudbo stanovalca Frangeža, ki ji jo je prenesla kar direktorica doma, hkrati pa se vživi v domsko dogajanje, čeprav je najprej zgrožena ob Frangežovi predrznosti. 

Poroka čistilke Marije, predstava v Kotljah
Nika Hölcl

Življenje v domu starejših je v predstavi odstrto z več pla(s)ti: tudi osamljenosti, strahu pred samoto, demenco, opešanim zdravjem, a hkrati izpostavi drobne, vsakdanje, pa tudi globlje povezave med ljudmi, ki delujejo humorno, komično, a so hkrati bistvo, temelj našega bivanja, v katerem vsak od nas išče toplino, stisk roke, ljubezen, če hočete, in v katerem povsem na koncu nihče ne ostane rad sam in zapuščen. 

Res lep večer, ki je ponazoril tudi, da so še mogoče mobilizacije ljudi tudi ob kulturnih prireditvah, kar je v današnji družbi, polni nestrpnosti in napetosti, spodbudno. Predstava ni imela vstopnine, vstop tudi ni bil pogojen s prostovoljnim prispevkom, ki pa so ga obiskovalci radi dali.

Poroka čistilke Marije, predstava v Kotljah
Nika Hölcl
Poroka čistilke Marije, predstava v Kotljah, Erika Breznik
Nika Hölcl

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta