(FOTO) Podgorje pri Slovenj Gradcu: Ogenj jim je vzel prenovljeno hišo in prihranke

Jasmina Detela Jasmina Detela
25.09.2023 13:07

Blaž Nabernik je hišo prenovil, v noči na ponedeljek so jo ognjeni zublji uničili do te mere, da ni primerna za bivanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hiša družine Nabernik po požaru 
Jasmina Detela

V noči na ponedeljek je požar, ki je zajel predvsem zgornji bivalni del hiše in ostrešje, dom družine Nabernik uničil do te mere, da ni primeren za bivanje. Gasilo ga je 64 gasilcev, eden se je pri tem poškodoval, zato so ga odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Blaž Nabernik in njegova starša, ki so živeli na naslovu Podgorje 91, bodo začasno živeli pri sosedih, ki so njihovi sorodniki.

Hiša več ni primerna za bivanje
Jasmina Detela

Zgornji prostori pred dobrima dvema letoma prenovljene hiše so požgani, spodnji so zaliti z vodo, stene pa namočene. "Osem let mojih prihrankov, nadur in še kredit, vse je zgorelo," nam je povedal Blaž Nabernik.

Ostal je le kredit

Dim je v nedeljo zvečer okoli 11. ure prva zavohala njegova mama, ki je vstala, saj je morala na stranišče. "Raje ne pomislim, kaj bi se lahko zgodilo, če se ne bi zbudila. Zakričala je in takoj zbudila mene in očeta. Videli smo, da gori dnevna soba. Bila je tako v šoku, da se ni spomnila številke gasilcev, sem ji jo moral jaz povedati," je povedal Blaž, ki je živel v zgornji etaži hiše. 

Gasilci so prišli zelo hitro, le šest do sedem minut so potrebovali, dodaja, čeprav so se njim minute vlekle v nedogled. Sprva je tudi sam poskušal pogasiti požar, a se je ogenj že preveč razširil. So se mu pa pri tem, ko je ogenj puhnil, malo zažgali lasje. Imajo tudi dva psa, en je iz hiše odšel sam, drugega je Blaž nesel, saj ga je bilo preveč strah in ni želel na prosto.

Materialno škodo še niso ocenili, je pa velika, saj je bila hiša v celoti prenovljena. "Vse sem naredil na novo, od oken, strehe, zimskega vrta... Zdaj je vse šlo, kredit pa je ostal," je pretresen.

Ognjeni zublji so uničili, kar so prenovili in vlagali 
Jasmina Detela
Ognjeni zublji so uničili, kar so prenovili in vlagali 
Jasmina Detela

Vzrok požara še ni znan, po neuradnih podatkih naj bi bil razlog napaka na električni napeljavi oziroma naj bi bil en od kablov stisnjen.

"Zaradi enega kabla je vse šlo, saj ne moreš verjeti. Ostalo nam ni nič razen kredita in da smo živi in zdravi, to je seveda najpomembnejše. Samo nova fasada nam je še manjkala. Smo načrtovali, da jo uredimo, ko bi se spet nabralo kaj denarja," je povedal Blaž, ki glede zavarovanja ni preveč optimističen. Zavarovano so imeli, a ne preveč dobro. "Tudi vsi prihranki, vse je zgorelo. Ostalo mi je le to, kar imam na sebi," razlaga.

Požar je pomagalo gasiti preko 60 gasilcev
Jasmina Detela

Na vprašanje, kako jim lahko pomagajo tudi drugi, je odgovoril, da neradi prosijo za pomoč, doslej je še niso potrebovali, zdaj bo dobrodošlo vse, tudi gradbeni material, ki bo potreben za obnovo hiše. Kako se je bodo lotili v tem trenutku še ne vedo, skrbi jih denar in tudi kako najti gradbinca, ki jih zaradi velikega povpraševanja primanjkuje, in druge izvajalce. 

Pri požaru so sicer posredovali gasilci prostovoljnih gasilskih društev Podgorje, Slovenj Gradec, Golavabuka, Turiška vas, Šmartno, Raduše in Pameče-Troblje. Gasilca, ki se je pri gašenju poškodoval, so zdravstveno oskrbeli reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroška in ga odpeljali v bolnišnico. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta