(FOTO) Podiranje rekorda uspelo, na Ravnah so spekli najdaljšo potico na svetu!

Nejc Strojnik
20.05.2021 17:28
Na Ravnah na Koroškem so s povezavo treh pomembnih dogodkov, 7. obletnico Koroškega medgeneracijskega centra, potico rekorderko in položitvijo temeljnega kamna za Center starejši KO-RA na Javorniku, opoldansko dogajanje precej popestrili, v zraku je poleg vonja po potici dišal tudi vonj po vračanju v normalnost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potica rekorderka, Ravne na Koroškem
Nejc Strojnik

Potica velikanka oziroma rekorderka kot so jo poimenovali, je projekt Koroškega medgeneracijskega centra (KMC), ki ga vodi Marjana Kamnik. KMC se je v preteklosti že izkazal dvema projektoma peke štrudlja. Tokrat so se lotili orehove potice, ki velja za slovensko kulinarično posebnost. Guinessov rekord so sicer želeli podreti s "slovensko potico", a ker je bila nedavno zaščitena na ravni EU, zanjo pa je določeno, da je spečena v potičniku in je torej okrogla z luknjo v sredini, je doseganje dolžinskega rekorda z njo težje. Od Guinnessove knjige rekordov so nato dobili odobritev, da lahko kandidirajo s "potico" (angleško nut roll), pri čemer so jim iz Londona določili osnovne sestavine, to so moka, jajca, sladkor, mleko, kvas in nadev. Korošci so zaprosili še za nekaj dodatnih sestavin in za nadev izbrali orehe in rum.

Okoli 80 prostovoljk je potico rekorderko peklo na sedmih lokacijah. Prejšnji rekord znaša 350 metrov, na Ravnah so ciljali na okoli 370 metrov. Potica se je, tudi zaradi simbolike, vila od Koroškega medgeneracijskega centra do javorniškega gradu, kjer sta župan Tomaž Rožen in direktor Koroškega doma starostnikov Srečko Mlačnik v družbi ministra za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja odkrila temeljni kamen za nov Center starejših KO-RA.

Pri postavljanju potice, ki se je morala, tako narekujejo Guinessova pravila, držati skupaj, je pomagalo 85 dijakov prvih letnikov Srednje šole Ravne. Ko je bila potica postavljena, so dijaki kot njeni varnostniki stali ob njej, eden na vsake pet metrov. Pohvalila jih je tudi ravnateljica Ivanka Stopar, ki je v družbi častnega občana Raven Adija Urnauta opravljala vlogo častne priče. Ko so potico, da se ja ne bi razmaknila, zavili še v prozorno folijo, je bil čas, da se na pot iz centra proti Javorniku poda Andrej Merkač, certificiran geodet iz Komunalnega podjetja Ravne. Potico je moral zmeriti do centimetra natančno in ko je v mikrofon povedal številko 370,02, si je marsikdo oddahnil. Zdaj bodo na Ravnah čakali le še pošto iz Londona in uradno potrditev rekorda.  

Sledil je 370 metrov in 2 centimetra dolg sprehod od potici rekorderki, na poti do Javornika pa so minister Janez Cigler Kralj, župan Tomaž Rožen, direktor KDS Črneče Srečko Mlačnik, vodja KMC-ja ter slovenjgraške enote doma Marjana Kamnik prisluhnili domačim glasbenim ustvarjalcem. Zapeli in zaigrali so Vera Trafella, Vid Jamnik, Tina Kalajžič, trio Hedera Vento in Milan Kamnik. Minister, ki je svoje otroštvo preživel ravno na Javorniku, je z njimi večkrat tudi zapel. Ob prihodu na Javornik, so na tamkajšnjem propadajočem gradu odkrili še temeljni kamen, s Kamnikovo Fršolngo pa obljubili, da bodo, ko bo leta 2023, Center starejših KO-RA zgrajen, naredili gasilsko sliko. "Za stare lete," kot poje priljubljeni koroški kantavtor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta