(FOTO) Slovenjgraški dom starostnikov: Nov ultrazvočni aprat za še bolj kakovostno starost

Jasmina Detela Jasmina Detela
22.05.2024 06:00

Lions klub Slovenj Gradec je tamkajšnji enoti Koroškega doma starostnikov Črneče podaril ultrazvočni protibolečinski aparat in VR-očala

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lions klub je podaril nov ultrazvočni protibločenski aparat in VR-očala. 
Jasmina Detela

Slovenjgraška enota Koroškega doma starostnikov (KDS) Črneče je bogatejša za nov protibolečinski ultrazvočni aparat, ki jim ga je podaril Lions klub (LK) Slovenj Gradec. Uporabljali ga bodo na domski fizioterapiji, ki je zanje zelo pomembna, saj starostnike običajno spremlja več bolezni, ki se jim lahko pridružijo tudi poškodbe, bolečinska stanja ... Z novim aparatom bo njihovo bivanje v domu še bolj kakovostno. Razveselili so se tudi druge donacije, VR-očal, ki jih bodo uporabljali predvsem za stanovalce, ki so osebe z demenco. 

Z njim bodo lahko lajšali bolečine

Vodja slovenjgraške enote Marjana Kamnik je povedala, da v domski fizioterapiji že imajo tovrsten aparat, a je manj zmogljiv. "Izjemno smo veseli donacije, saj je aparat sodobnejši," je dejala Kamnikova. Donacijo je prevzela domska fizioterapevtka Vesna Gologranc. Po njenih besedah bo aparat dobrodošla pomoč pri zdravljenju akutnih bolečinskih in drugih stanj pri starostnikih. "Z njim bomo lahko lajšali bolečine, krepili muskulaturo, uporablja se pri različnih bolezenskih stanjih, tudi pri sladkorni bolezni (nevropatije), možganski kapi, mehčanju brazgotin. To so diagnoze, ki so pri starejših pogoste." Kot še dodaja, je fizioterapija v domu zmeraj bolj iskana in potrebna. Pomembno je tudi, da imajo dobre aparate, da jo lahko izvajajo, in da za uporabnike ni čakalnih dob. Tudi VR-očala so zelo dobrodošla za stanovalce, saj jim bodo v okviru posebnega projekta predvajali 3D-okolje (pokrajine) in jih na ta način poskušali vračati v njihovo mladost. "Smo eden prvih domov starostnikov v Sloveniji, ki jih uporabljamo. Osebam, ki so nepomične, namestimo očala, da si ogledajo pokrajino iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Trenutno je posnetih pet ulic Ptuja, v prihodnje želi ekipa, ki se s tem ukvarja in bo ta projekt prijavila kot inovacijo, te posnetke narediti tudi za Slovenj Gradec," je pojasnila Kamnikova. 

Tudi VR-očala so zelo dobrodošla za stanovalce, saj jim bodo v okviru posebnega projekta predvajali 3D-okolje (pokrajine) in jih na ta način poskušali vračati v njihovo mladost.
Jasmina Detela

Starostnikom podaril to, kar najbolj potrebujejo

Obe donaciji sta bili vredni več kot šest tisoč evrov. Zanju so se v slovenjgraškem Lions klubu odločili med naborom prošenj, ki jih prejmejo. "Mnogi med nami imamo v družinah osebe z demenco, zato si znamo predstavljati, kaj ta očala predstavljajo," je med drugim dejal predsednik LK Slovenj Gradec Zoran Vodopija. Dogodka se je udeležila tudi guvernerka zveze Lions klubov Slovenije Breda Pečovnik in pohvalila LK Slovenj Gradec, ki je zelo aktiven v dobrodelnih projektih: "Tudi med lanskimi poplavami so bili med klubi, ki so zbrali zelo veliko sredstev in pomagali številnim poplavljencem, tako da smo nanje zelo ponosni." Kot je še dodala, so starostnikom podaril to, kar najbolj potrebujejo - in to je vrednota, ki ne bo pozabljena.

Slovenjgraška enota KDS, prostori fizioterapije
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta