(FOTO) Slovesnost na Poljani: Korošci so veliko dali za slovensko zemljo

Nejc Strojnik
15.05.2021 13:31
Združenje borcev NOB Mežiške doline je ob 76. obletnici zadnjih bojev 2. svetovne vojne na evropskih tleh na Poljani pripravilo kratko proslavo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Tako kot lansko, je tudi letošnjo slovesnost v Parku svobode in miru na Poljani, kjer so pred 76 leti potekali zadnji boji 2. svetovne vojne na evropskih tleh, dodobra zaznamovala epidemija novega koronavirusa. V luči ukrepov in zbiranja omejenega na 50 ljudi, so ob navzočnosti praporščakov in častne garde Slovenske vojske na spominski komemoraciji pred spomenik na Poljani položili vence, slovesnosti, kakršnih smo vajeni pa ni tudi letos ni bilo. Da je bila 2. svetovna vojna največja preizkušnja za človeštvo, za zdravorazumske vrednote in za svobodoljubne ljudi, je ob tem povedal Aljaž Verhovnik, generalni sekretar Zveze združenj borcev (ZB) za vrednote NOB Slovenije. "Zadnji boji so potekali ravno na Koroškem, kar kaže na to, da so Korošci v preteklosti za slovensko zemljo dali resnično veliko. Prav je, da se teh dogodkov spominjamo. Tudi zato, da se nikoli več ne bi ponovili," pravi Verhovnik, ki je potegnil tudi nekaj vzporednic s položajem, v katerem je svet trenutno. "Tudi covid situacija je velika preizkušnja za ves svet. Ne na takšen način kot 2. svetovna vojna, a kljub temu prihaja do velikih sprememb, veliko je žrtev. Tudi tukaj se bo pokazalo, katere so tiste vrednote, ki nas bodo kot ljudstvo povezale, da bomo krizo premagali. Uspemo lahko samo skupaj."

Da sta bili dve leti covida dovolj in da bo že prihodnje leto slovesnost na Poljani lahko potekala nemoteno, pa je prepričan Stanislav Ovnič, predsednik ZB NOB Mežiške doline. "Lani, ob 75. obletnici bi tukaj morala biti druga največja proslava v državi, a jo je preprečila korona. Vseeno je prav, da se spominjamo teh dogodkov. Svoboda nam namreč ni bila podarjena, ampak je bila priborjena s težkimi žrtvami. Da danes lahko svobodno živimo v tej naši lepi Sloveniji in da govorimo slovenski jezik. Moramo biti ponosni na to. Med ljudmi je premalo prisotno zavedanje, da brez zmagovite partizanske vojske tudi današnje samostojne Slovenije ne bi bilo," pravi Ovnič, ki je izrazil skrb, da mladi te vrednote premalo cenijo. "Bojim se, kaj se bo zgodilo, ko nas ne bo več."

Zveza ZB NOB Slovenije sicer po podatkih Verhovnika šteje 36 tisoč članov, med katerimi je okoli 5 tisoč takih, ki so bili udeleženi v 2. svetovni vojni. "Vsi ostali smo podporni člani te organizacije. Veliko število članov kaže tudi na to, da so vrednote narodnoosvobodilnega boja zakoreninjene v slovensko družbo in da je Slovenija država, ki je utemeljena proti nacifašizmu. Tudi Evropska unija je nastala zaradi povezovanja in da se sistemi kot sta bila fašizem in nacizem nikoli več ne bi vrnili," je še dejal Verhovnik. Kratke slovesnosti so se poleg nekaj deset obiskovalcev udeležili tudi črnjanska županja Romana Lesjak ter Matic Tasič in Dušan Krebel, župana Prevalj in Mežice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta