(FOTO) Smučanje po starem v Črni na Koroškem: Včasih več na tazadnji kot na nogah

Nejc Strojnik
13.03.2022 18:46

Ne le, da je videti zahtevno. Tudi zares je zahtevno smučati z lesenimi smučmi brez robnikov in v gojzarjih. Več kot 50 takšnih junakov in junakinj se je danes zbralo v Črni na Koroškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot da tekmujejo sredi prejšnjega stoletja in ne leta 2022. 
Nejc Strojnik

Smučišče v Črni na Koroškem je danes spominjalo na neke druge čase. Na čase, ko smučarji še niso poznali pancarjev, robnikov na smučeh, čelad, kombinezonov, nepremočljivih rokavic in podobne za današnje čase povsem samoumevne opreme. Smučišče je bilo namreč rezervirano za smučarje starodobnike, več kot 50 jih je v Črno prišlo iz cele Slovenije. Resda v zavojih niso bili tako stabilni, kot bi bili, če bi imeli sodobno opremo, povsem drži tudi, da so bili na cilju precej bolj utrujeni, a konec dneva je štela zabava. Te pa ni manjkalo. Niti pred niti med tekmo, še najmanj pa po tekmi. Pravzaprav tekmah. Tekmovalci se niso pomerili samo v veleslalomu, za najpogumnejše je bila po smučarski tekmi namreč na voljo še skakalna.

Tekma starodobnikov v Črni bo postala tradicionalna. Smuči in gvantov je dovolj za vse, ki bi se radi preizkusili, pravijo tekmovalci. 
Nejc Strojnik

Navdušena nad pležuhom

Športni dan v Črni se je začel že zjutraj, ko so se smučarji začeli zbirati pred kulturnim domom in se nato skupaj kar peš odpravili proti smučišču ter pritegnili marsikateri pogled. "Takšni dogodki so izjemno pomembni za ohranjanje dediščine. Marsikdo se sploh ne zaveda, kako so se morali ljudje včasih znajti, da so se lahko ukvarjali s športom. Danes je lahko, gremo v trgovino in si kupimo, kar si želimo, nekoč pa so si morali opremo izdelati sami. Pa tukaj se ne gre zgolj za smučanje, ampak tudi za oživljanje drugih običajev," je bila ob sončni kulisi in izvrstni snežni podlagi, kot da ne bi bili sredi marca, zadovoljna županja Romana Lesjak. Občina Črna na Koroškem je tekmovanje organizirala v sodelovanju z Gornjesavinjskim smučarskim klubom Mozirje. Županja sicer ni tekmovala, se je pa z veseljem preizkusila v vožnji s pležuhom in bila navdušena. Ter še bolj prepričana, da mora takšno srečanje postati tradicionalno. "Sem se že dogovorila, da bomo ustanovili svojo sekcijo in tekmovanje organizirali vsako leto," je dejala. Domačimi, veliko jih je dogodek pospremilo v živo ob progi, so bili nasmejani, marsikdo je svojemu otroku ali vnuku ob pogledu na starodobnike razlagal, kako je tudi sam nekoč tako smučal. Nekateri so med skakalno tekmo celo hoteli zmesti sodnika, a se ta ni dal, pri ocenjevanju dolžin skokov pa mu je s svojim bistrim očesom pomagal tudi kralj Matjaž.

Skoraj vse ženske so smučale (in skakale) v krilih. 
Nejc Strojnik

"Zelo sem zadovoljen, proga je super urejena, tudi vreme je pravo in mi smo pravi. Sam smučam od mladih nog, s starodobno opremo pa sem začel pred dobrimi desetimi leti. Preskok s sodobne opreme je kar velik," se je nasmehnil Franc Rezoničnik iz naselja Bočna v občini Gornji Grad. "Saj vidite, da nimam robnikov, včasih gredo smuči kar po svoje, ampak se navadiš. Na začetku sem mogoče bil več na tazadnji kot na nogah, ampak gre. Noge pa trpijo, to pa. Je treba kar pritiskati, ampak danes je šlo. Če bi bilo bolj ledeno, te odnese, nimaš šans," je povedal Rezoničnik, ki je v Črni že smučal, nazadnje pred mnogimi leti v prvem razredu osnovne šole, nad starodobnim smučanjem pa sta z ženo navdušila tudi svoje vnuke. "Smučam, odkar znam hoditi. Na navadnih in na starodobnih smučeh. Gotovo je težje na teh starodobnih, bolj se moraš potruditi," ga je dopolnil 14-letni vnuk Ožbej Rezoničnik, ki ga tudi kakšen padec ne iztiri. "Pulover res ni nepremočljiv, ampak saj se hitro pobiramo. Bistvo vsega pa je tako ali tako dobra volja, druženje in zabava," je zaključil mladenič, ki je dokaz, da se za podmladek ni bati. Slednje je dokazala tudi najmlajša udeleženka stara komaj osem let.

Nejc Strojnik

Pozimi smuči, poleti kolesa

Dobre volje je na startu čakal tudi Brane Tavčar iz Škofje Loke. "Naše geslo je, samo da gremo od doma, da se družimo in veselimo," se je zarežal ljubitelj vseh vrst smučanja in smučarski učitelj. Prvič je na smuči stopil leta 1952 in šport neskončno vzljubil. "Pogovarjal sem se s črnjansko županjo, ki pravi, da bodo ustanovili svojo sekcijo. Navdušen sem. Prvič sem v Črni in res se imamo lepo. Seveda je veliko lažje smučati s sodobnimi smučmi in pancarji, ampak tudi tako je fajn. Je pa vse skupaj podobno, kot da bi smučal kar v sandalih." Sam je sicer smučal na starih Elanovih smučeh z robniki, ki jih je z zgornje strani prebarval, da so videti bolj nevtralne, oblekel pa se je v vojaka iz prve svetovne vojne. "Veste, več faktorjev je pomembnih. Čas je le eden izmed njih. Pomembna sta tudi slog in videz," nas je podučil ljubitelj starodobnega smučanja, ki se poleti prelevi v ljubitelja starodobnih koles, še posebej navdušen pa je nad velocipedi, kolesi, ki imajo sprednje kolo nekajkrat večje od zadnjega.

Nejc Strojnik

Črna na Koroškem je tako očitno dobila še eno tekmovanje, ki bo postalo tradicionalno, obiskovalci pa si ga bodo zapomnili ne le po odlični organizaciji, ampak tudi po soncu, ki se ni skrivalo. "Spraševali so me, za koliko maš sem dala, da sem 'zrihtala' tako sončno vreme, pa sem odvrnila, da sem kar župnika povabila na večerjo," se je pošalila županja Lesjakova. "Gotovo je dogodek tudi dobra promocija za turizem v kraju. Marsikdo je v Črni prvič, a ne zadnjič. Gotovo se bo kdo tukaj ustavil tudi ob kakšni drugi priložnosti. Črno si želimo razvijati kot gorsko turistično destinacijo, kot smučarsko in adrenalinsko vas in mislim, da smo na dobri poti," je sklenila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta