(FOTO) Smučarji starodobniki v Črni: Najstarejšega ne ustavi niti umetno koleno

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
11.03.2023 16:22

Šele pogled na smučarje po starem da vedeti, kako enostavne za upravljanje so pravzaprav sodobne smuči s poudarjenim stranskim lokom. "Ljudje so živeli drugače, bistveno manj komot kot mi danes," pravi županja Romana Lesjak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Črnjansko smučišče je ta konec tedna spominjalo na neke druge čase. Na čase, ko smuči še niso imele robnikov, ko smučarji še niso poznali kombinezonov. In na čase, ko so ženske tudi za smučanje oblekle krilo. A oprema, ki v letu 2023 deluje precej muzejsko, je še kako služila svojemu namenu, gledalcem, ki so se zbrali ob smučišču pa na edinstven način predstavila preteklost. Glavni del dogodka je bil veleslalom (tudi količki so bili leseni), ob koncu pa še atrakcija – skoki na skakalnici. Tako daleč kot nekoč, ko je v Črni stala čisto prava skakalnica, tekmovalcev res ni neslo, a skoki so bili vseeno, vsaj za gledalce, najbolj zanimiv del dogodka. O najboljših je odločala dolžina, čeprav bi si nekateri točke zaslužili tudi za edinstven, težko ponovljiv slog.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Nekoč je bilo bistveno manj komot

Črnjanska županja Romana Lesjak je že lani, ko so se starodobni ljubitelji belih strmin v Črni zbrali prvič, obljubila, da bo dogodek postal tradicionalen. "36 tekmovalcev nas je prišlo, vseh starodobnikov, če štejemo še tiste, ki danes ne tekmujejo, pa je 56. Glede na tekmovanja, katerih se udeležujemo, bi ocenila, da je v Sloveniji okoli 60 tekmovalcev. Težko je iti na vse tekme, nekatere so daleč. So nas pa v Črni spet sprejeli z odprtimi rokami. Hvala županji, ki je gonilna sila za naše gavde," razloži Mojca Križ iz Gornjesavinhskega smučarskega kluba Mozirje, ki je skupaj z občino Črna organiziral tekmovanje. "Tako kot se mi zdi zanimivo vsakršno obujanje starih običajev, mi je tudi takšno tekmovanje zelo pri srcu, sploh glede na to, da smo smučarska vas. Vesela sem, da smo se spet dogovorili za organizacijo," pa je dejala županja, ki je sprva mislila, da bo tekmovala tudi sama, a ni našla starodobnih pancerjev. "Drugo leto zagotovo, saj ima smučanje s takšnimi smučmi poseben čar Že v moji mladosti so bile smuči precej drugačne od zdajšnjih. Veliko smo v tistih časih preštamfali, saj ni bilo teptalnih strojev. Zdaj je vse drugače in prav je, da preteklost povežemo s sedanjostjo. Ljudje so takrat živeli precej drugače, bistveno manj komot kot mi danes."

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik


Ljubitelji smučanja po starem so bili različni. Tudi opremo so imeli različno. Bili so takšni s povsem lesenimi smučmi, nekateri so bili precej podobni bloškim smučarjem, spet tretji so imeli na smučeh prav posebne loke, za katere so se držali z rokami, tisti bolj "moderni" so se po progi spustili s sulicami, ki so že imele robnike, najstarejši udeleženec, 79-letni Mihael Dolžan iz Tržiča pa je zanimanje obiskovalcev požel z doma predelanim snežnim kolesom, ki je namesto gum imelo smuči. "Eno koleno že imam umetno, drugega bom tudi kmalu dobil. Kakšna tri leta se smučam s tem. Saj včasih sem tudi jaz bil na smučeh, ko so kolena še funkcionirala. Zdaj mi to kolo zelo ugaja," se nasmehne sogovornik, ki očara tudi zaradi svojega izrazito pozitivnega pogleda na svet. Tekmovalci so se v en glas zatrjevali, da je tudi letošnja proga odlična, še celo boljša od lanske, ki da je bila bolj ledena. "Ko nimaš kantov, je to kar pomemben dejavnik," se je zarežal eden od tekmovalcev, ki smuča že vse življenje, nad starodobnim načinom pa se je navdušil v zadnjih letih. "Včasih gredo smuči malo po svoje, ampak se navadiš. Ko smučaš z nepremočljivo opremo, se moraš naučiti tudi hitrega vstajanja po padcih. Če ne si hitro moker."

Spodnjice, nogavice, untrce, podkrilo in krilo

Še posebej veliko pozornosti so požele ženske, ki so smučale v krilih. "Dekleta pri nas so sicer imela nekoliko krajša krila, moje je daljše, bolj koroško ali pa avstrijsko. Ko se je smučanje začelo, je bil to šport za bogataše, še pred tem je šlo za premagovanje ovir. Kasneje se je moda spreminjala in tudi ženske so sčasoma oblekle hlače," razloži Mojca Križ in doda, da bi morala imeti na sebi, če bi se povsem pravilno oblekla, kar pet slojev oblačil. "Spodnjice, nogavice, untrce, podkrilo in krilo," našteje Križeva, ki na star način smuča od leta 2012, na tokratnem tekmovanju pa se je premierno preizkusila tudi v skokih. "Trema je bila prisotna, seveda. Prvega ženskega skoka iz leta 1911, ki je bil dolg 22 metrov sicer nisem ponovila, a sem zadovoljna. Tudi ponosna, da se znam smučati tako s kanti kot brez njih. Ko sem začela s starodobno opremo, sem po enem letu skoraj obupala. Zdaj sem zelo vesela, da sem zdržala, " še pove v smehu.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Tako kot lansko, je tudi letošnje smučanje po starem minilo z obilico dobre volje, smeha. "Tako ali tako je pri vsem skupaj najbolj pomembno druženje," so se strinjali vsi. Zadovoljen, da si je vzel čas in se ustavil na smučišču je bil tudi kralj Matjaž, ki si je tekmovanje ogledal skupaj z oprodo. Dogodek je lepo zaokrožil letošnjo smučarsko sezono. Ta sicer ni postregla s toliko obratovalnimi dnevi kot lanska, a je bila vseeno uspešna.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Mojca Križ je pokazala, da nosi tudi podkrilo. Ženske smučarke so sicer nekoč nosile kar pet slojev oblačil.
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta