(FOTO) Srečanje ročnih kolesarjev: Povezali so Šaleško in Koroško

Brina Kerič Brina Kerič
22.06.2024 15:38

Že deseto leto so se zbrali ročni kolesarji, letos pa jih je pot vodila po Štrekni. Kot pravijo, jim varne kolesarske povezave omogočajo aktivno vključevanje v družbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brina Kerič

Jubilejnega 10. srečanja ročnih kolesarjev Zveze paraplegikov Slovenije oziroma klobasarjenja se je udeležilo rekordno število udeležencev. 45 ročnih kolesarjev in 20 spremljevalcev se je podalo na pot po Štrekni od Velenja, kjer jih je sprejel župan Peter Dermol, do Slovenj Gradca, kjer jih je sprejel podžupan Peter Pungartnik

Štrekna je varna in primerna

"S svojo vožnjo smo paraplegiki in tetraplegiki po novoodprti kolesarski poti povezali Šaleško dolino in Koroško," pravi Gregor Gračner, referent za šport pri Zvezi paraplegikov Slovenije. "Zveza paraplegikov Slovenije združuje devet lokalnih društev, vsako leto je soorganizator tudi eno od lokalnih društev," pojasnjuje Gračner. Letos je dogodek potekal v soorganizaciji Zveze paraplegikov Slovenije, Društva paraplegikov Jugozahodne Štajerske in Društva paraplegikov Koroške. "Odziv je odvisen od trase, organizacije in vremena," razlaga. "Lahko rečemo, da je letos najmočnejša udeležba," še dodaja. Nekateri se srečanj udeležujejo redno, nekateri pa so se na tovrstno pot podali prvič. "Super izkušnja, enkratna družba, vreme, izjemno lepa pot, sami superlativi," svojo prvo izkušnjo opiše Duško Supić. "Druženje je za nas izjemno pomembno, hkrati pa se tudi sami prepričamo, da so poti zelo urejene, dostopne, kar nas veseli. To nam zelo veliko pomeni," še dodaja. Kaj zanje pomeni varna povezava med Koroško in Šaleško? Kot pravijo, predvsem svobodo. "Ta povezava je zagotovo dokaz, da se lahko brez ovir vključujemo v družbo in kolesarjenje," je jasen Supić. "Za varnost je treba posebej poskrbeti, na tej poti pa je za to zelo dobro poskrbljeno, Štrekna pa tudi še ni tako obljudena," pa dodaja Gračner. Naslednje leto jih čaka pod od Mojstrane do Italije in nazaj, je pa pot bolj prometna, zato bo več težav z zagotavljanjem varnosti.

Brina Kerič

Namen klobasarjenja je skupno kolesarjenje, povezovanje, ozaveščanje, nenazadnje pa tudi spoznavanje narave. Začetnik in tudi pobudnik vsakoletnega srečanja je bil Primož Jeralič, takratni vodja ročnih kolesarjev. Idejo in vodenje parakolesarjev je predal Anki Vesel, ki je nato organizirala prvo klobasarjenje. Ker je menil, da bi se naziva kolesarjenje vsak ustrašil, je srečanje dobilo ime klobasarjenje. Pri Zvezi paraplegikov je že leta aktivno ročno kolesarstvo, dva njihova člana pa sta jih tudi zastopala na paraolimpijskih igrah - Primož Jeralič (2016) in Anej Doplihar (leta 2021). 

Brina Kerič

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta