(FOTO) Uroš Stoklas v Radljah ob Dravi z neprekinjenim 24-urnim keglanjem za Guinnessovo knjigo rekordov

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
16.04.2022 20:00

Slovenski kegljač, ki je keglje začel podirati včeraj ob 16. uri, jih je neprekinjeno podiral do danes do 16. ure.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi lučaji Uroša Stoklasa na kegljišču v Radljah. 
Andrej Petelinšek

Na štiristeznem kegljišču v Bowling centru Bajta v Radljah ob Dravi se je včeraj popoldan začel nenavadni dogodek, kegljaški maraton Uroša Stoklasa. Vrhunski slovenski kegljač, dolgoletni reprezentant in nosilec kolajn na največjih tekmovanjih, se je namreč odločil, da bo za vpis v Guinnessovo knjigo neprekinjeno kegljal 24 ur. Za kraj podviga si je izbral odlično pripravljeno kegljišče v Bowling centru Bajta, kjer so mu ponudili roko sodelovanja predstavniki centra in kegljaškega kluba Radlje.

"Želim postaviti rekord za vpis v Guinnessovo knjigo," je na tiskovni konferenci pred prvimi lučaji povedal Stoklas. "Upam, da mi bo ob pomoči prizadevnih kegljaških delavcev radeljskega kluba in mojih dolgoletnih sopotnikov s kegljaških stez po vsem svetu, to uspelo," je z optimizmom dodal Uroš Stoklas, njegov optimizem pa so na tiskovni konferenci z njim delili tudi radeljski župan Alan Bukovnik, predsednik Kegljaške zveze Slovenije Milan Kurelič in predsednik kegljaškega kluba Radlje Marjan Šol.

Štirje kegljaški asi, od leve: Darko Bizjak, Uroš Stoklas, Nikola Dragaš in Franc Kirbiš. 
Andrej Petelinšek

Uroš Stoklas se podviga seveda ni lotil sam, ampak so se vsako uro na še treh stezah menjavali njegovi kegljaški sotrpini iz številnih klubov. V uvodnih 120 lučajih so ob njem keglje podirali še Srb Vilmoš Zavarko, nekdanji svetovni rekorder s 728 podrtimi keglji, Madžar Tamas Kiss, ki je po Zavarku prevzel rekord s 734 podrtimi keglji, in Srb Čongor Baranj, aktualni svetovni rekorder s 738 podrtimi keglji. Nastop četverice so spremljali številni privrženci kegljaškega športa, ki so bili navdušeni nad mojstrskimi lučaji kegljaških asov. Za njimi so hkrati s Stoklasom kegljali legendarni hrvaški kegljač Nikola Dragaš in nekdanja slovenska reprezentanta Darko Bizjak in Franc Kirbiš, v tretji seriji nekdanja hrvaška reprezentanta Vladimir Galjanić in Damir Fučkar in nekdanji slovenski reprezentant Boris Benedik. V nadaljevanju so se na stezah zvrstili še številni drugi kegljači in kegljačice, ki so Stoklasu družbo na stezi delali vse do danes, do 16. ure, ko je izjemni kegljač, tudi vidno izčrpan, zalučal zadnjo kroglo po stezi, za hipec sedel, nato pa sprejemal čestitke za podvig. Stoklas je v 24 urah v 24 igrah s po 120 lučaji kroglo po stezi zalučal 2880 krat, več kot 600 kegljev je podrl v 22 igrah, največ v 5. igri (645) in v 14. igri (644), manj kot 600 pa v 19. igri (599) in 24., zadnji igri (596), v povprečju je podrl 622,70 kegljev, skupna teža vrženih krogel je bila približno devet ton, skupno pa je od prvega do zadnjega lučaja prehodil približno 30 kilometrov.

Nastope vrhunskih kegljačev so spremljali številni privrženci kegljanja. 
Andrej Petelinšek

"Izjemno sem zadovoljen, da mi je uspel podvig. Brez odličnih prirediteljev, sijajnih navijačev in vseh kegljačev in kegljačic, ki so se ob meni 24 ur menjavali na stezah, bi bila naloga zame veliko težja. Hvala vsem, ki so mi stali ob strani, me podpirali in verjeli vame," so bile prve besede Uroša Stoklasa po podvigu.

Uroš Stoklas je po zadnjem lučaju na kegljišču v Radljah od utrujenosti za hipec sedel. 
Matjaz Mazzini
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta