(FOTO) V Slovenj Gradcu zakopali časovno kapsulo. Kaj je v njej?

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
07.10.2022 13:54

V Slovenj Gradcu so ob skorajšnjem zaključku prenove štirih ulic v mestnem središču in dela Vorančevega trga v Šolsko ulico, pred glavnim vhodom v Rotenturn, zakopali časovno kapsulo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Nerjavečo skrinjico, ki jo je izdelala domača družba Nieros, je župan Tilen Klugler položil v približno meter globoko v za ta namen odkopano luknjo pred Rotenturnom. Časovno kapsulo bodo zdaj zasuli in čez njo, tako kot je bilo prej, položili granitne kocke. "V njo smo skrili podatke o današnjem času, kdo je župan, kdo so mestni svetniki, kakšen je proračun. Vanjo smo dali tudi pisalo, s katerim sem v zadnjih štirih letih podpisal veliko za Slovenj Gradec pomembnih dokumentov. V njej je tudi steklenica Radgonske penine, Wolfova kava in USB ključek s kratkim filmom o Slovenj Gradcu. Zagotovo bo zanimivo, ko bodo videli, na kakšnih medijih smo prenašali podatke. Tudi mi smo vedno, ko naletimo na kaj, kar ima zgodovinski pomen, veseli. Ravno zato se mi zdi časovna kapsula pomembna, saj bomo z njo zanamcem povedali, kako smo živeli v letu 2022," pravi župan, ki verjame, da bodo vsebino, ko jo bodo čez 50, 100 ali pa še več let odkopali, shranili v muzeju.

V kapsuli so dokumenti, vino, kava in USB-ključek s filmom.
Nejc Strojnik
V kapsuli so dokumenti, vino, kava in USB-ključek s filmom.
Nejc Strojnik

Časovno kapsulo so zakopali ob skorajšnjem zaključku prenove Cankarjeve, Šolske, Ozke in Poštne ulice, v okviru katere je bila obnovljena tudi dotrajana komunalna infrastruktura. Vrednost naložbe znaša dobrih 1.818.297 evrov, od tega bo skoraj 750 tisoč prispevalo ministrstvo za infrastrukturo. Ko bo projekt zaključen, se bodo zmanjšale emisije ogljikovega dioksida iz osebnega avtomobilskega prometa, izboljšali se bodo pogoji za pešce in kolesarje, odpravljene bodo tudi arhitektonske ovire za invalide.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Slovesnosti ob zakopu časovne kapsule se je udeležila skupina otrok iz slovenjgraškega vrtca, ob 55-letnici valete pa tudi 33 nekdanjih učencev, takratna ravnatelj Mirko Krevh in učitelj Milan Januška, ki so v Rotenturn kot zadnji hodili v šolo, preden je ta na tej lokaciji prenehala z delovanjem. Ob tej priložnosti so v Rotenturn povabili še člane Alpinističnega kluba Slovenj Gradec. Ti so pobrali sadove, ki jih je to jesen obrodila vinska trta, ki je bila na dvorišču graščine posajena v času županovanja Janeza Komljanca.

V kapsuli so dokumenti, vino, kava in USB-ključek s filmom.
Nejc Strojnik
Trta, ki so jo zasadili med županovanjem Janeza Komljanca.
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta