(FOTO) V Slovenj Gradec pripeljali 1400 konjev v enem avtu

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
09.04.2019 09:54

Na slovenjgraški fakulteti za tehnologijo polimerov je podjetje Tushek, ki se ukvarja z izdelavo superšportnih avtomobilov, predstavilo svoj najnovejši izdelek, ki sliši na ime TS 900 APEX. 1,2 milijona vreden avtomobil ima resnično neverjetne lastnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Ob robu predstavitve, včerajšnja v Slovenj Gradcu je bila prva na svetu, je podjetje Tushek Supercars s fakulteto za tehnologijo polimerov podpisalo tudi pogodbo o razvojnem sodelovanju. Razvojni izzivi, na katerih bodo sodelovali, pomenijo preboj na področju elektrifikacije in izboljšanja varnosti. Model TS 900 APEX je tretji model mariborskega podjetja Tushek in je rezultat 12-letnega obdobja. "Blagovno znamko smo ustanovili leta 2012, od takrat naprej pa aktivno delamo tako na razvoju kot na prodaji. Na srečo smo prodali že nekaj prototipov, zdaj pa smo se odločili, da zaženemo maloserijsko proizvodnjo," je povedal solastnik podjetja in nekdanji odlični dirkač Aljoša Tušek. S proizvodnjo bodo začeli predvidoma konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta. "Izdelali bomo 36 vozil. 12 hibridov, 12 bencinskih in 12 povsem električnih," pa je dejal Vili Pustotnik, solastnik in operativni direktor v podjetju.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Nikoli več kot tono in pol

Najpomembnejša lastnost avta je v tem, da gre za najlažji hibrid na svetu. "Je za nekaj sto kilogramov lažji od njemu primerljivih avtov, kar smo dosegli zaradi materialov, ki smo jih uporabljali," je Tušek povedal o 1.305 kilogramov težki zverini, ki ima 1.400 konjskih moči in jo poganja v zadku nameščen V8 motor s prostornino 4.163 kubičnih centimetrov. Hibridnost pogona pa zagotavljata dva elektromotorja na prednji osi z neposrednim pogonom. "Naši avti ne bodo nikoli presegali 1.500 kilogramov, saj samo nizka teža zagotavlja dobro komunikacijo med voznikom in avtomobilom. Da lahko rečeš, da je avto resnično športen."
Avti podjetja Tušek so usmerjeni v ozek krog kupcev. "Morajo biti bencinski friki, ki želijo iz avta potegniti nekaj več. Osnovna cena avtomobila je 1,2 milijona evrov brez davka, z doplačilom so na voljo tudi dodatki. Eden izmed njih bo racing paket, kar v praksi pomeni, da bosta avto dva mehanika v pol ure spremenila iz cestnega v dirkalnega," je dejal Tušek. Na projektu trenutno dela med 12 in 14 ljudi, redno zaposleni so samo štirje. Njihova delavnica meri 350 kvadratnih metrov in po mnenju Tuška ni nič posebnega. "Gre za manufakturo. Tako kot so včasih delali čevlje v podjetju Peko, tudi mi delamo vse na roke.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

100 litrov na 100 kilometrov

Konkurenca je zelo velika, a Pustotnik pravi, da ima vsak proizvajalec superšportnih avtomobilov svojo tržno nišo. "Naša odlika je v tem, da bo avto homologiran za cesto. Imel bo homologacijo od Fie." Model, ki so ga predstavili doseže končno hitrost 390 kilometrov na uro, od 0 so 100 pa zmore v dveh sekundah in pol. Tudi na račun prve prestave, s katero se da voziti vse do 140 kilometrov na uro.  "Testirali smo ga na dirkališču v Italiji. Naš namen ni bil, da izdelamo avto, ki bo najhitrejši od 0 do 100. Naš elektro pogon je bolj uporaben pri višjih hitrostih. Podatek od 0 do 100 je za časopise in ni najbolj pomemben. Bolj pomembne so hitrosti med 100 in 200 kilometrov na uro," pravi Tušek. Na dirkališču avto porabi 100 litrov na 100 kilometrov, na običajni cesti se poraba spusti na okoli 20 litrov. Pomemben je tudi domet modela, ki bo povsem električen. Z enim polnjenjem bo mogoče narediti 100 kilometrov. "To je prvi superšportnik, ki ima tak domet. Primerljivi avti imajo le med pet in deset kilometrov dometa," pa razloži Pustotnik.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta