(FOTO) Varuh človekovih pravic Peter Svetina na Koroškem ustanovil še tri Varuhove kotičke

Urška Polanc Urška Polanc
16.09.2024 17:00

Obiskal je dve občini in dom starostnikov ter izpostavil hudo problematiko s kadri. Njihovo delo želi približati občankam in občanom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da se je z varuhom pogovarjal o splošnih stvareh, dotikala pa sta se problematike pri zaposlovanju v občinski upravi, v državni upravi, soočamo se namreč kar z močnim odlivom kadra in pa s težavnostjo pridobivanja novega, je izpostavil župan Dravograda Anton Preksavec.
Urška Polanc

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes mudil na Koroškem. Najprej je obiskal občino Dravograd, kjer se je srečal z županom Antonom Preksavcem in se z njim pogovoril o izzivih in najbolj perečih težavah, s katerimi se srečujejo v občini. "Z županom sva se pogovarjala o odpravljanju posledic poplav in pa plazov, ki so bili tukaj. O še vedno prepočasnem delovanju države na tem področju. Uradništvo bi vendarle moralo delovati v okviru svojih pristojnosti in se držati rokov, nenazadnje je ljudjem, ki potrebujejo pomoč, treba pomagati zdaj. Vsak dan je za njih dolg," je v Dravogradu povedal Svetina. 

Ljudje potrebujejo več pomoči

Z državnimi inštitucijami se bo zdaj o tem pogovoril in jih opozoril na to, da poteka prepočasi. Ljudje potrebujejo več pomoči, varuh pa verjame, da bodo tudi državne inštitucije to slišale in pospešile svoje delo. V tej občini je odprl tudi Varuhov kotiček, s katerim bo svoje delo približal občankam in občanom, da bodo lažje dostopali do informacij - kaj varuh počne, kdaj jim lahko pomaga in kdaj jim ne more pomagati. Na Koroškem je obiskal še občino Mežica in se tam prav tako srečal z županom. Občina Mežica je tako že 100. slovenska občina, ki je dobila Varuhov kotiček. Poleg že omenjenih ga je dobila še Občina Prevalje, ki pa tokrat ni bila del obiska varuha človekovih pravic. Je pa varuh obiskal še Dom starejših na Fari. "Vesel sem, da sem danes na Koroškem, ni pa enostavno priti na Koroško, saj je treba urediti cesto. Upam, da bo avtocesta tu vendarle speljana tako, kot je predvideno v rokih. Traja namreč predolgo in verjamem, da mora Koroška to cesto dobiti," je povedal. 

Peter Svetina, Anton Preksavec, občina Dravograd, varuh človekovih pravic
Urška Polanc
Peter Svetina, Anton Preksavec, občina Dravograd, varuh človekovih pravic
Urška Polanc

Na katerem področju je največ kršitev?

Da se je z varuhom pogovarjal o splošnih stvareh, dotikala pa sta se problematike pri zaposlovanju v občinski upravi, v državni upravi, soočamo se namreč kar z močnim odlivom kadra in pa s težavnostjo pridobivanja novega, je izpostavil župan Dravograda Anton Preksavec. "Težava so seveda plače, vsi vemo, da plače v javnem sektorju žal niso več atraktivne. Tisti drugi del stabilne zaposlitva pa izgleda mladim ne pomeni več toliko, kot pa je nekaterim generacijam pred njimi," je še dejal. 

Ljudje velikokrat ne vedo, kako dostopati do njih, je ob obisku izpostavil Svetina: "Največkrat je seveda to bilo po elektronski pošti ali pa so ljudje pisali. V zadnjem obdobju je zagotovo bilo več tega elektronskega poslovanja, a vendarle ni dovolj, če smo prisotni samo na spletu, pravilno je, da smo prisotni tudi fizično. Tudi zato smo začeli odpirati varuhove kotičke po vseh slovenskih občinah. Smo že skoraj na polovici slovenskih občin, kjer lahko ljudje v fizični obliki se spoznajo s tem, kaj počnemo in kako se obrniti na varuha." Na katerem področju pa je največ kršenja človekovih pravic? "Na tako imenovanem načelu dobrega upravljanja povsod po državni upravi in lokalnih skupnostih. Največ kršitev je recimo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, potem upravne enote, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za okolje, tako da so to kar stalne kršitve. Kršitve pa niso denimo zaradi njihovega širokega spektra dejavnosti, ampak ker enostavno ne odgovarjajo oziroma ne odgovarjajo v roku. "Kot pravim, na pritožbo se je treba odzvati tak v določenem roku, ki ga zakonodaja predvideva, če zamudiš, je to kršitev," je opozoril in dodal, da s temi težavami srečujejo po vsej Sloveniji, tudi na Koroškem. 

Peter Svetina in Anton Preksavec
Urška Polanc
Peter Svetina, Anton Preksavec, občina Dravograd, varuh človekovih pravic
Urška Polanc

O pomanjkanju kadra v domovih

Z direktorico Doma na Prevaljah Heleno Bezjak Burjak se je varuh pogovarjal o problematiki izvajanja dolgotrajne oskrbe in o drastičnemu pomanjkanju kadra v domovih za starejše. "Na področju dolgotrajne oskrbe oziroma skrbi za starejše prihaja do velikih anomalij sam osebno se zavzemam za deinstitucionalizacijo, da ljudi ne potiskamo v inštitucije, ampak da jim v lokalnem okolju, kjer so bivali celo življenje, omogočimo tudi, da preživijo svojo starost. To ne pomeni doma, da mora družina poskrbeti, ampak je država in lokalna skupnost, s tem ko ustanavlja stanovanjske skupine, bivalne enote, dolžna poskrbeti za te ljudi. Kar se pa kadrov tiče, je pa velika stiska na vseh področjih. Zagotovo pa je treba poudariti, da je to težko delo, da je to plemenito delo, da ga je treba opravljati kakovostno in profesionalno. Se pa ljudje za tako nizko ovrednoteno delo težko odločajo, ne gre namreč vse na etični pogoj. Za pošteno delo je namreč treba dobiti tudi pošteno plačilo," je prepričan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta