(FOTO) Za več milijonov evrov škode v včerajšnjem neurju v Slovenj Gradcu in Mislinji

Jasmina Detela Jasmina Detela
19.07.2021 15:12
V Mislinji še več škode kot pred dvema letoma. Ceste in mostove je odnašalo tudi v Slovenj Gradcu. Poškodovan tudi objekt kulturne dediščine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po neurju v Slovenj Gradcu
MO Slovenj Gradec

Kot smo že poročali, so imeli v nedeljskih nalivih največ težav na območju Koroške in na širšem celjskem območju. V obeh koroških občinah, tako v Slovenj Gradcu kot Mislinji, je škoda velika, po prvih ocenah je na območju občine Mislinja za preko 3 milijone evrov.

"Katastrofa, še hujše, kot je bilo pred dvema letoma, ko je neurje z močnim vetrom in posledično narasla voda povzročila za okoli dva milijona evrov škode. Zdaj je še slabše, škoda bo še višja, po prvih ocenah bo znašala  okoli tri milijone evrov. Največ težav je na območju Mislinjskega grabna, Razborce, v Dovžah in Stražah. Narasla Mislinja in njeni pritoki, predvsem Dovžanka, so poplavili več stanovanjskih hiš, odneslo je mostove, celo transformatorsko postajo v Razborci, ceste, poplavljeni so travniki in njive ... Najnujnejše rešujemo v sodelovanju z gasilci, komunalnim podjetjem, pomagajo tudi nekateri zasebniki, ki so ponudili svojo mehanizacijo..." je povedal mislinjski župan Bojan Borovnik.

Kot so danes sporočili s slovenjgraške mestne občine, so se prve težave v vaških skupnostih Turiška vas, Legen, Šmartno in Pameče pričele včeraj nekaj po 19. uri. Največ povzročene škode beležijo v vaški skupnosti Šmartno in Turiška vas, kjer so naplavine drevja skoraj uničile most, deroča reka Mislinja pa je zaradi otežene pretočnosti pod mostom pričela ogrožati stanovanjsko hišo na Brdah. Gasilci PGD Legen so preprečili večjo škodo pri domačiji v Golavabuki, kjer je tudi odneslo del ceste. V Tomaški vasi je reka Mislinja poškodovala objekt kulturne dediščine, Herčevo žago in mlin, v okolici je odneslo most in zalilo nekaj objektov. Veliko posredne škode je tudi na kmetijskih zemljiščih, saj je razlita voda nanašala naplavine, kar je deloma uničilo pridelek, povzroča pa tudi preglavice kmetom pri obdelovanju teh zemljišč.

V akcijo omejevanja posledic neurja so se vključila prostovoljna gasilska društva Pameče -Troblje, Legen, Šmartno, Turiška vas, Šmartno.

Zaradi povečanja pretoka reke Mislinje so včeraj zvečer sprožili tudi zvočni signal sirene za opozarjanje na nevarnost ob naravnih nesrečah. Aktivirane so bile gasilske ekipe, ki so s posredovanjem preprečile še večjo škodo.

Danes so si štab Civilne zaščite in občinske strokovne službe skupaj s podžupanom Petrom Pungartnikom na terenu ogledali povzročeno razdejanje, poteka pa tudi ocena poplavne škode. Preliminarne ugotovitve o obsegu in znesku povzročene škode bodo znane v prihodnjih dneh, so sporočili s slovenjgraške občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta