(FOTO) Zakaj so se dolgoročni načrti za najem Ivarčkega jezera zamaknili še za eno leto

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
09.04.2024 14:00

Na Ravnah (še) niso našli dolgoročnega najemnika, ki bi za Ivarčko jezero poskrbel, kot bi si zaslužilo. Letos podobna ponudba kot lani. Se večja sprememba obeta v prihodnjem letu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jezero trenutno ni v najboljšem stanju, a po zagotovilih župana bo kmalo očiščeno. 
Nejc Strojnik

Občina Ravne na Koroškem je konec lanskega leta z razpisom iskala najemnika Ivarčkega jezera, ki bi ga za en evro najemnine na leto vzel v najem za pet let. Sredi leta 2023 so namreč s podjetjem Ivarčko d.o.o. iz Slovenskih Konjic, ki je lastnik dobrih 60.000 kvadratnih metrov velikega območja, sklenili pogodbo o najemu z namenom, da za simbolično najemnino območje naprej predajo nekomu, ki bi Ivarčko jezero (znova) prebudil. Na Gačnikovo pot je takrat prispelo pet prijav, ki so jim sledili individualni pogovori, a na občini se z nobenim od interesentov niso uspeli dogovoriti za sodelovanje.

"Za letos še nismo uspeli dobiti najemnika, ki bi hkrati vlagal tudi v infrastrukturo. Zgodba bo zato podobna kot lani, prvi prostor takoj ob vstopu na območje bo najel lokalni gostinec, tudi letos bo to Rajko Kočet," pravi župan Tomaž Rožen, ki ob tem poudarja, da so drugi deli Ivarčkega jezera še vedno na voljo za kakršen kratkoročni najem in da za zdaj nihče še nima ekskluzivne pravice. Za takšen najem so za praznovanje letošnjega praznika dela razmišljali v sindikatu Skei, a si kasneje premislili. Župan pravi, da so na občini odprti za kratkoročne najeme v obliki najrazličnejših dogodkov, tudi če bi kdo želel najeti lokal pri igrišču za odbojko na mivki ali kaj podobnega.

Nejc Strojnik

"Na zadnji razpis se je prijavilo pet interesentov, ki so imeli v svojih ponudbah vlaganja, nekateri, da so ta potrebna s strani občine, drugi s strani lastnika … Nobena od ponudb ni bila takšna, da bi bila sprejemljiva za celoten trikotnik najemnik – občina – lastnik," je jasen Rožen. Na občini sicer zdaj delajo na še bolj dolgoročnemu najemniku, ki bi v ta turistični biser pod Uršljo goro vlagal resneje, najem bi trajal več kot pet let in bi vključeval vlaganja tako v gostinsko infrastrukturo kot v nastanitvene objekte. V tujo lastnino ob zgolj petletnem objektu, kot je bil predviden tokrat pač nihče noče vlagati svojega denarja. Ivarčko jezero sicer trenutno ni v najboljšem stanju in kar kliče po čistilni akciji. "Čiščenje jezera smo naročili ravno prejšnji četrtek, vendarle gre za javno rabo in za brezplačno kopanje. Kmalu bodo odstranjene vse alge, sledilo bo redno vzdrževanje jezera, kar občina počne že vseskozi," v zvezi s tem pove župan. Ivarčko jezero bo po napovedih zaživelo v začetku maja, ko bo predvidoma že na voljo ponudba Rajka Kočeta, do takrat, obljublja Rožen, bo območje tudi očiščeno.  

Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta