Galerija raum AU Slovenj Gradec: Nazaj v mesto in naprej k naravi

02.08.2024 14:00

Odprtje razstave Polonce Lovšin jutri, v soboto. "Umetničina velika zaskrbljenost za stanje narave se kaže v njenih delih, ki se gibljejo med performansom, fotografijo, videom in kolažem," poudarja kustos Jernej Kožar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polonca Lovšin: Nazaj v mesto in naprej k naravi 
Kglu

NVO raum AU in Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) napovedujeta odprtje razstave Nazaj v mesto in naprej k naravi vizualne umetnice in arhitekte Polonce Lovšin v Galeriji raum AU v Slovenj Gradcu v soboto, 3. avgusta, ob 19. uri. Razstava poteka v okviru projekta Popotovanje po Arte Utile, ki preko umetniških rezidenc na novo osmišlja manifest umetnika Pina Poggija Arte Utile (koristna umetnost) iz sredine 60. let. Ta umetnost opisuje kot odgovorno silo v družbi, s katero je mogoče spremeniti svet. Polonca Lovšin se v Galeriji raum AU predstavlja z dvema deloma, Nazaj v mesto in Opraševalski kolektiv, ki neposredno naslavljata aktualno ekološko krizo. V središču obeh so čebele in preko njih človek, narava in mesto ter krhko razmerje med njimi. "Umetničina velika zaskrbljenost za stanje narave se kaže v njenih delih, ki se gibljejo med performansom, fotografijo, videom in kolažem. S tem se tudi po formalni plati navezuje na nekatera dela Pina Poggija iz 70. let, kjer je Poggi v svojih uličnih performansih, imenovanih AU-proces, prav tako načel takrat pereča vprašanja, ki pa se v petdesetih letih niso dosti spremenila: ekologija, onesnaževanje, hrup, prenaseljenost, odtujenost, osamljenost," izpostavlja Jernej Kožar, kustos razstave. 

Arhitektka in umetnica Polonca Lovšin je na Univerzi v Ljubljani diplomirala najprej na Fakulteti za arhitekturo (1996), nato še na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (2001), kjer je zaključila tudi podiplomski študij (2005). Doktorski študij vizualnih umetnosti je dokončala na Univerzi Bauhaus v Weimarju (2015). Doslej je sodelovala že na številnih samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot v tujini ter gostovala na umetniških rezidencah v Evropi in ZDA. V Sloveniji je dobitnica nagrade zlata ptica (2010) in priznanja Riharda Jakopiča (2018). Je članica umetniškega društva KUD Obrat, s katerim so dvanajst let razvijali skupnostno in ekološko naravnan projekt Onkraj gradbišča (Ljubljana, 2010–22), je samozaposlena v kulturi ter docentka za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. Prvo leto (2022) sta Arte Utile raziskovala umetnika Tadej Pogačar in Tobias Putrih, leto kasneje Vesna Bukovec in Ištvan Išt Huzjan. Letos je popotovanje začel umetnik Tomaž Furlan, sledi mu arhitektka in umetnica Polonca Lovšin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta