Galerija Ravne odpira nove razstavne prostore z razstavo Štefana Marflaka

Urška Polanc Urška Polanc
01.07.2024 18:00

V času poplavne prenove Kulturnega centra Ravne bo delovala na novi lokaciji. Odprtje bo v petek, 5. julija, ob 19. uri na Partizanski 8.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od Marflakovih osmih razstavljenih slik
Arhiv Kglu

Akademski slikar Štefan Marflak se po treh letih znova predstavlja v Galeriji Ravne, tokrat s ciklom osmih slik z naslovom Lesovi. Naslov se nanaša na knjigo Franca Sušnika In kaj so ljudje ko lesovi. Vseh osem del je naslikal leta 2023 in sestavljajo zaključeno serijo. Odsotnost predstavljivega je nadomestil s pesmimi, napisanimi na slike, iz katerih izžareva neizmerna življenjska energija. Na slikah lahko sicer prepoznamo silhuete figur, dreves in nekatere simbole, katerih pomeni se nam razkrijejo na lesenih okvirjih. Slike so naslikane v tradicionalni tehniki olja na platno, kar tudi govori o predanosti slikarstvu, ki se mu Marflak posveča z vsem duhom in telesom.

Ravenčan je sicer eden izmed najpomembnejših likovnih ustvarjalcev na Koroškem. Diplomiral je na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gustavu Gnamušu (1981) ter dokončal študij scenografije pri prof. Meti Hočevar in kostumografije pri prof. Alenki Bartl (1978). Ponaša se s slikarskim opusom, ki je z vsebinskimi izhodišči in sporočilnostjo trdno vpet v kulturno in naravno izročilo sveta med Peco in Pohorjem, zlasti še Mežiške doline in tamkajšnjih ljudi. Že pred leti, v času službovanja v Ljubljani in nato v Celju, je z značilno likovno pripovedjo motivno in duhovno ohranjal svojevrstno ustvarjalno vez z domačim okoljem, kamor se je nato vrnil in se dejavno vključil v lokalno likovno življenje, tudi kot organizator, pobudnik slikarskih kolonij in mentor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta