Gerbičeva nagrada Ravenčanu Alojzu Lipovniku

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.04.2023 12:01

Zveza slovenskih glasbenih šol podelila Gerbičevi nagradi za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja, med prejemniki tudi Alojz Lipovnik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alojz Lipovnik
Glasbena šola Ravne

Zveza slovenskih glasbenih šol je tudi letos v Cerknici, rojstnem mestu skladatelja, pevca in glasbenega pedagoga Frana Gerbiča, podelila nagrade in priznanja Frana Gerbiča najbolj zaslužnim pedagogom, ravnateljem in drugim delavcem, ki delujejo na področju glasbene vzgoje in izobraževanja. Komisija izbere kandidate z javnim razpisom.

Gerbičevi nagradi za življenjsko delo za leto 2023 sta prejela Alojz Lipovnik in Bojan Glavina. Oba sta s svojim delom v glasbenem šolstvu pustila izjemno sled, prvi zlasti v razvoju glasbenega izobraževanja mladih v koroški regiji in v zamejstvu, drugi pa s svojo vsestransko dejavnostjo.

Alojz Lipovnik je deloval na Koroškem in sicer na obeh straneh meje - na Glasbeni šoli Ravne na Koroškem in v Slovenski glasbeni šoli avstrijskem Koroškem, kje je po avstrijskem učnem načrtu pripravil učbenik za štiri razrede nauka o glasbi.

Alojz Lipovnik, s podelitve Gerbičeve nagrade za življenjsko delo
Glasbena šola Ravne

Lipovnik se je rodil 17. maja 1947 na Tolstem vrhu pri Ravnah na Koroškem posestniku Ivanu in Ivani Lipovnik. Srednjo glasbeno šolo je obiskoval v Maribor, študiral pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Sprva se je zaposlil kot učitelji trobil na Glasbeni šoli Ravne, kasneje pa je postal tudi njen ravnatelj. V tem času je šola poglobila sodelovanje z osnovnimi šolami in kulturnimi društvi ter povečala vpetost v glasbeno delovanje celotne Mežiške doline in občine Dravograd. Pod njegovim vodstvom so tudi pridobili več prostorov na Gradu Ravne. Po štirih desetletjih delovanja pa leta 1993 prav na Alojzovo pobudo tudi lastne prostore v zgornji etaži na Osnovni šoli Koroški jeklarji, kjer delujejo še danes.

V šolskem letu 1986/1987 se je začel pouk še v Črni na Koroškem in na Prevaljah. Povezal je pihalni orkester in glasbeno šolo, kar se je izkazalo za zelo uspešno, poleg tega so na njegovo pobudo ustanovil šolski pihalni orkester in še teoretsko pripravnico za najmlajše.

Bil je tudi med pobudniki ustanovitve Slovenske glasbene šole na Koroškem v Avstriji. Z Jožkom Hudlom, predsednikom Kulturnega društva Edinost v Pliberku, sta se uspela dogovoriti za ustanovitev Slovenske glasbene šole na avstrijski strani Koroške. Šola v Pliberku je začela delovati februarja 1978.

Alojz Lipovnik, s podelitve Gerbičeve nagrade za življenjsko delo
Glasbena šola Ravne

Lipovnik je bil tudi večletni dirigent Pihalnega orkestra železarjev Ravne ter več 22 let tudi Pihalnega orkestra Šentjanž. Dirigentsko palico je maja lani predal Mihi Šrimpfu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta