Gradovi kralja Matjaža v Črni na Koroškem na daljavo, le peščica na prizorišču

Nejc Strojnik
27.01.2021 06:00
Čeprav tradicionalna prireditev tokrat poteka digitalno, bodo za domačine do sobote pripravili kup snega, da bo v olimpijski vasi vsaj nekaj kraljevskega pridiha
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črnjani bodo v soboto svoje umetnine lahko gradili na že znani lokaciji in ob upoštevanju ukrepov.
Nejc Strojnik

Konec tedna bi morala na Matevžavih travnikih v Črni biti tradicionalna, letos že 29. prireditev Gradovi kralja Matjaža. Gradovi so se zaradi epidemije preselili na splet, a v soboto bodo v Črni vseeno poskrbeli za nekaj veselja. Na vsem znani lokaciji, kamor se je prireditev z ravnice Mitnek pod Peco preselila pred dvema letoma, je snežni top že začel bruhati sneg. Do sobote naj bi ga bilo dovolj, da bi vsaj domačini lahko zgradili kakšno skulpturo ob upoštevanju razdalje in ločevanju skupin. Organizirane prireditve sicer ne bo, obzidje pa bodo zgradili člani občinske uprave na čelu z županjo Romano Lesjak. Dogajanje bo budno spremljal kralj Matjaž, ki bo namesto s padala, kot je to v navadi, graditelje pozdravil z ziplina. "Ker so občinske meje zaprte, bodo lahko gradili le domačini. Gradnja bo potekala v mehurčkih, saj je druženje prepovedano. Pridejo naj le zdravi in upoštevajo naj vse ukrepe," je povedala Lesjakova. Županja je v sklopu gradov tudi letos v Črno povabila mojstra ustvarjanja ledenih skulptur Mira Rismonda. Lani je iz ledu ustvaril ledeni prestol za kralja Matjaža, letos bo naredil nekaj drugega, prestol in krona bosta namreč lesena.

"Odziv je dober"

Dogajanje sicer od 1. januarja poteka prek spleta. Zainteresirani se lahko pridružijo tako, da na dvorišču, travniku, parku ali kje drugje zgradijo snežni ali ledeni grad. Prav tako lahko grad izdelajo iz drugih materialov, kot so kartonske škatle, embalaža, papir, plastika, kocke ... Grad lahko tudi narišejo na papir, platno, karton, steno, les, glino. Fotografije izdelkov sprejemajo na elektronskem naslovu tic@crna.si.

"Z dosedanjim odzivom smo zadovoljni. Ljudje pošiljajo svoje umetnine, ki jih bo strokovna komisija ocenila, za najboljše pa imamo pripravljene nagrade," pravi županja. Letos, če ne bi bilo epidemije, bi morala Črno v tem času obiskati tudi delegacija iz kitajskega velemesta Harbin.

Boris Keber

Mesti sta se namreč avgusta 2019 prav zaradi Gradov kralja Matjaža pobratili, v začetku preteklega leta pa je devetčlanska delegacija iz Črne Harbin tudi obiskala. Župan Sun Zhe jih je povabil na odprtje njihovega festivala ledenih skulptur, ki velja za največjega na svetu. "Lanski obisk Kitajske imam v zelo lepem spominu. Veliko prijateljskih vezi smo spletli," pove Lesjakova, ki je v začetku januarja odprtju njihovega festivala v Harbin poslala videosporočilo. Harbin tudi letos, kljub zaostrenim razmeram v svetu, ni ostal brez festivala, ki je v skoraj štiridesetih letih letih postal največji na svetu in prava blagovna znamka mesta. Letos so ga označili celo kot uspeh Kitajske pri obvladovanju novega koronavirusa. Po odprtju so se načrti zaradi manjših izbruhov covida v bližnjih mestih Shenyang in Daliansicer sicer nekoliko spremenili, a za obiskovalce je še vedno odprt, le prireditve in predstave so odpovedane.

Festival, da ostaneš brez besed

Za Harbin so značilne suhe, mrzle in dolge zime. Dva meseca trajajoča prireditev z velikanskimi, dih jemajočimi skulpturami iz snega in ledu se je z uradnim odprtjem začela 5. januarja in bo trajala do konca februarja. Letošnji spektakel je že 37. zapovrstjo. Festival vsako leto poteka na več različnih prizoriščih in se ponaša z največjimi ledenimi skulpturami na svetu, med obiskom pa lahko obiskovalci uživajo tudi v zimskih športih, kot sta drsanje in sankanje po dolgih zaledenelih sankališčih. Skulpture izdelujejo ledeni kiparji z vsega sveta, pri čemer ledene kocke dobijo iz bližnje reke Songhua. Letos so iz reke izrezali 180 tisoč kubičnih metrov ledu, pri izdelavi več kot 2000 različnih skulptur pa je sodelovalo skoraj 10.000 umetnikov. Lani, ko je v Harbin odpotovala tudi delegacija iz Črne na Koroškem, je festival skupno obiskalo okoli 18 milijonov obiskovalcev. Gradovi kralja Matjaža v Črni se s Harbinom v številkah res ne morejo kosati, a Črna je, kot rada pove županja, majhna le po številu prebivalcev, v drugih pogledih pa velika. Da je to res, bodo, tako upa, poleti že drugič spoznali tudi Kitajci. Obeta si namreč, da jih bo avgusta na letošnjem turističnem tednu spet obiskal kakšen predstavnik iz Harbina. Prvič so se Kitajci v Črni oglasili leta 2019, ko sta Črna in Harbin podpisala sporazum o sodelovanju.

Takšne ledene umetnine pa se gradijo v Harbinu.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta