Učinkovito hlajenje: Temperaturo nižamo s prezračevanjem, ploskovnim hlajenjem ali pihanjem

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
20.09.2024 06:00

Kateri način hlajenja bomo izbrali, je odvisno tudi od ogrevalnega sistema, ki ga imamo vgrajenega, saj vsako grelno telo ne more tudi hladiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Z arhitekturno zasnovo hiše in ustreznim senčenjem steklenih površin lahko učinkovito preprečimo, da bi poletna vročina vdirala v notranjost hiše od zunaj, nato pa je na vrsti naslednji korak: kako ohladimo že segrete prostore? Najprej seveda pomislimo na klimatsko napravo, ki pa ima tudi nekaj manj prijetnih plati.

Najbolj preprost način ohlajanja hiše ali stanovanja je še vedno z naravnim prezračevanjem, to običajno počnemo ponoči, ko se zunaj dovolj ohladi. Toda v zadnjih letih se v času najhujših vročinskih valov temperature niti ponoči ne spustijo dovolj, da bi lahko s prepihom prezračili prostore. Zato se vedno pogosteje odločamo za sisteme prezračevanja, nenazadnje tudi zato, ker je v zrakotesnih stavbah to nujen način za odvajanje navlaženega zraka. 

V sodobnih hišah in tudi stanovanjih se vedno pogosteje odločamo za sisteme prezračevanja, tudi zato, ker je v zrakotesnih stavbah to nujen način za odvajanje navlaženega zraka.
Shutterstock

Prezračevalni sistemi niso več požeruhi energije

Dolgo časa so bili prezračevalni in klimatski sistemi obravnavani kot porabniki energije v domovih, meni Milan Kuster, direktor podjetja i-Vent. "Potrošniki so morali za optimalno klimo v prostoru seči globoko v žep, okolje pa je tudi močno trpelo zaradi teh energijsko požrešnih naprav. Po zaslugi sodobnih klimatskih naprav in prilagojenega vedenja pri prezračevanju lahko danes združimo prijetno klimatizacijo prostora z učinkovitostjo in varovanjem virov," pojasnjuje sogovornik. Poudarja pa, da samo s klimatskimi napravami v prostor ne dovajamo svežega zunanjega zraka. "To lahko dosežemo samo z učinkovitimi prezračevalnimi sistemi. Z uporabo sodobne tehnologije, s premišljenim načrtovanjem in pravilnim vedenjem pri prezračevanju lahko prezračevalni in klimatski sistemi klimo v stavbah znatno izboljšajo. Ti sistemi že zdavnaj niso več požeruhi energije; ravno nasprotno, bistveno prispevajo k izboljšanju energetske bilance stavbe," je prepričan Kuster.

Najbolj naravno je še vedno nočno prezračevanje ob odprtih oknih, a v zadnjih letih se nočna temperatura zunaj ne spusti dovolj, da bi lahko ohladili pregrete prostore.
Shutterstock

Sodobni prezračevalni sistemi morajo biti vgrajeni strokovno, še opozarja. Osnova za vgradnjo je projekt prezračevanja, ki je za vsako stranko pripravljen individualno. Kjer je bila v preteklosti uporabljena ena naprava za vse prostore, se danes prezračevalne enote optimalno prilagajajo posameznemu prostoru v stavbi. Različni sistemi za posamezne prostore se lahko med seboj kombinirajo. Sogovornik še svetuje, naj vgradnjo prezračevalnega sistema prepustimo podjetju, ki ima izkušnje s projektiranjem in montažo, zagotavlja pa tudi poprodajno podporo in tako v kratkem času reši morebitne reklamacije ali poskrbi za nadomestne dele in potrošni material, torej filtre in podobno, tudi po vgradnji sistema za prezračevanje. "Včasih najcenejša rešitev zaradi neupoštevanja slednjega lahko pomeni tudi najdražjo rešitev," opozarja Milan Kuster.

Vendar ima ohlajanje s prezračevalnimi sistemi tudi svoje omejitve. Pri pravilno nameščenem prezračevalnem sistemu so namreč pretoki zraka ustrezno majhni, zato je prezračevanje neslišno, razlaga Miha Glavič iz podjetja e2e. "Naprave pri hlajenju so, kar se tiče pretoka, precej večje. Če kombiniramo prezračevanje in hlajenje preko istega sistema, potem se pretoki tako povečajo, da mora biti prezračevalna naprava vsaj dvakrat večja, zaradi tega pa se sistem prezračevanja precej podraži," pojasnjuje sogovornik. Po njegovem mnenju je ceneje in udobneje, da hiše hladimo z multisplit klimatskimi napravami ali konvektorji. Takšna sistema omogočata natančno uravnavanje temperature, medtem ko enovit sistem za prezračevanje in hlajenje tega večinoma ne omogoča. "Gre pač za kompromis – ali bo sistem glasen ali pa bo hlajenje premalo intenzivno in bo temperatura previsoka," opozarja Glavič. 

Toplotna črpalka poleti deluje obratno kot pozimi

Naslednja možnost je ohlajanje s toplotno črpalko, ki poleti deluje obratno kot pozimi. Obstajata dva načina hlajenja s toplotno črpalko, pasivno in aktivno, razlagajo v podjetju Kronoterm. 

Pasivno ali ploskovno hlajenje deluje tako, da se hladna voda pretaka po ceveh talnega gretja, ki so vgrajene v tla ali stene prostora. Ker se hladijo površine v prostoru, pri takšnem hlajenju ni neprijetnega pihanja, poleg tega je temperatura enakomerno porazdeljena. Ploskovno hlajenje je učinkovito v prehodnih obdobjih, med največjimi vročinskimi valovi pa lahko postane nezadostno. Ker ta način hlajenja ne razvlažuje zraka, moramo posvetiti posebno pozornost vlažnosti v prostorih, saj ne sme biti previsoka. Poleg tega ne smemo pretirano ohladiti tal, ker bi se lahko pojavil kondenz. V tehničnem oddelku podjetja Vaillant pri tem še opozarjajo, da je pasivno hlajenje možno z zemeljsko sondo, torej če imamo vgrajeno toplotno črpalko tipa zemlja/voda. "V tem primeru v režimu hlajenja kompresor miruje, delujeta samo obtočna črpalka izvora/sonde in obtočna črpalka talnega oziroma stropnega ogrevalnega kroga. Obratovalni stroški takšnega hlajenja so zelo nizki, je pa potrebno vedeti, da s takšnim načinom hlajenja ne odvajamo vlage iz stavbe," opozarjajo v Vaillantu. 

Pri hlajenju s TČ se uporablja stensko, talno ali konvektorsko hlajenje. Hladilni krog toplotne črpalke lahko pri zunanjih temperaturah nad 15 stopinj Celzija ustvarja temperature pretoka med 7 in 25 stopinjami Celzija.
Heimhelden.de

Druga možnost pa je aktivno hlajenje, pri katerem s pomočjo kompresorja dosežemo zelo nizke temperature v dvižnem vodu in je najbolj primeren za povezavo s konvektorji. Ti delujejo podobno kot običajne klimatske naprave in so primerni za bolj intenzivno hlajenje. Konvektorji preko kondenzatorja tudi odvajajo vlago iz prostora. Ta sistem omogoča učinkovito hlajenje tudi v najbolj vročih poletnih dneh in zagotavlja konstantno nizko temperaturo. Stropni, stenski ali talni konvektorji omogočajo dinamično hlajenje z razvlaževanjem s hladno vodo, ki jo pripravlja toplotna črpalka. Hladen zrak širijo po prostoru z ventilatorji. "Za aktivno hlajenje so najbolj primerne toplotne črpalke zrak/voda," dodajajo v Vaillantu.

Za aktivno hlajenje s toplotno črpalko uporabljamo konvektorje, ki vpihujejo ohlajen zrak v prostor. 
Shutterstock

Kombinacija konvektorjev in ploskovnega hlajenja

Kadar v hiši za ogrevanje uporabljamo radiatorje, hlajenje s toplotno črpalko ni mogoče, pa opozarja Miha Glavič. "Ob tem je potrebno poudariti, da se največje udobje v poletnih mesecih doseže tako, da se v prostoru zniža vlažnost in tudi temperatura. S talnim hlajenjem nižanje vlažnosti ni možno, saj voda v sistemu ne kondenzira," zatrjuje sogovornik.  

"Da bi bili kos dnevni vročini in hkrati spali mirno, brez pihanja, a ob prijetni temperaturi, lahko uporabite kombinirano hlajenje. Podnevi, ko so potrebe po hlajenju večje, uporabite hlajenje s konvektorji, ponoči pa povsem brez hrupa in pihanja temperaturo vzdržujete s ploskovnim hlajenjem," svetujejo v Kronotermu. V različnih prostorih lahko nastavite različne želene temperature in tako povsem prilagodite temperaturo posameznih prostorov svojim potrebam. Prednost toplotne črpalke pred klimatsko napravo je tudi v tem, da za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti zadošča ena naprava.

Toplotne črpalke hladijo aktivno ali pasivno.
Kronoterm
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta