Župan hrvaškega mesta: "Nismo krivi za razmere v turističnem naselju, Slovenci so s sodbo postali lastniki obale"

M.R.
19.09.2024 13:17

Župan občine Senj, v katero spada tudi priobalno naselje Stinica, se je oglasil za spletni portal Morski, ki je že večkrat opozarjal na nezakonito ravnjanje tujih državljanov v tem naselju, pri čemer so bili izpostavljeni Slovenci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stinica 
Profimedia

"Slovenija na Hrvaškem," je pisal portal Morski, ko je opozarjal, da očitno v naselju Stinica hrvaška zakonodaja ne velja, saj da ima slovenska družba v lasti "vse mogoče in nemogoče" ter da ravna samovoljno. To naj bi za portal potrdili tudi nekateri slovenski državljani, ki že desetletja dopustujejo v Stinici. 

Novinarji omenjenega portala opozarjajo, da takšno ravnanje ni skladno z novim zakonom o pomorskem dobrem. Poleg tega naj bi šlo tudi za uničevanje in okupacijo dela naravnega parka. "Torej popolna katastrofa," ocenjujejo pri hrvaškem portalu, v nadaljevanju pa ponudijo odgovor župana Jurice Tomljanovića, ki pravi, da so skušali vse skupaj preprečiti na sodiščih, vendar jim niso prisluhnila. 

"V 80. letih prejšnjega stoletja je podjetje GIP Pionir d.o.o. začelo gradnjo turističnega naselja Stinica. Želim poudariti, da se morajo turistična naselja nahajati na eni katastrski parceli z enim lastnikom in da je mogoče namestitvene kapacitete naselja zgolj oddajati, nikakor pa prodajati," je uvodoma za spletni portal Morski, ki je že večkrat opozarjal na nezakonito ravnanje tujih državljanov v tem naselju, pri čemer so bili izpostavljeni Slovenci, povedal župan Senja Jurica Tomljanović. Pod mesto spada tudi priobalno naselje Stinica.

Mesto Senj je kasneje sprožilo sodni spor proti slovenski družbi Pionir B&M, ki je pravni naslednik prvotne družbe GIP Pionir. V sodnem sporu je Senj zahteval, da se lastništvo nad nepremičninami prepiše na mesto. Prvostopenjsko sodišče v Crikvenici pa je 1. julija 2021 odločilo, da je treba vsa zemljišča vpisati na družbo Pionir B&M. Gre za zemljišča znotraj turističnega naselja Stinica, ki v naravi predstavljajo ceste in površine za pešce, poleg tega pa tudi celotno obalo tega naselja. 

"Mesto Senj se je na to sodno odločitev pritožilo, a je županijsko sodišče v Karlovcu na drugi stopnji potrdilo prvostopenjsko odločitev, ki je tako postala pravnomočna," je povedal Tomljanović. Prepričan je, da sedaj nima drugih možnosti, kot da spoštuje hrvaške zakone. Mesto Senj navkljub izgubljenim bitkam na sodiščih še vedno skrbi za odpadke in razsvetljavo v Stinici. 

Samovolja in brezzakonje

V Stinici se po poročanju portala Morski dogaja vse, le zakonodaje se ne spoštuje. Naštevajo uničevanje in propadanje obale, uničevanje in okupacijo pomorskega dobrega, uničevanje naravnega parka in parcelizacijo ter prodajo parkirnih mest. Ob tem novinarji poudarjajo, da novi zakon o pomorskem dobrem ne dopušča privatizacije hrvaške obale. "Čas je, da se Stinica osvobodi okupacije, uničevanja in groze," piše omenjeni portal, ki župana poziva, da nadaljuje pravni boj in doseže revizijo odločitev, ki da niso skladne s trenutno hrvaško zakonodajo. Ob tem so napovedali, da bodo novinarska vprašanja poslali županiji, pristojnim sodiščem in tudi "trenutnemu okupatorju hrvaškega pomorskega dobrega".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta