Hiša Ančka v nov zagon, pomagali so tudi boni, čeprav bo podjetje Ipsima del državne pomoči moralo vračati

Urška Polanc
05.05.2021 06:00
Hiša Ančka, boutique hotel, je spet odprta. Imajo že dosti rezervacij, gostom želijo pokazati novosti, ki so jih pripravili v času zaprtja, ko jim je bilo najpomembneje, da ohranijo svojo ekipo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hiša Ančka v Slovenj Gradcu poskuša optimistično naprej. 
Urška Polanc

Pred dobrimi tremi leti so v Slovenj Gradcu odprli vrata nove pridobitve gostinstva in turizma. Več kot dvesto let star objekt, v 60. letih poznan kot gostilna Ančka, sta nova lastnika Maja Gabrovec in Peter Uranc v celoti obnovila in ga z mislijo na celostno ponudbo (sobe, velnes) in ob dejstvu, da je tudi njuna hči Ana, poimenovala Hiša Ančka. "Nekako smo združili novo s staro Ančko, ki jo Slovenjgradčani poznajo. Šlo je za močno investicijo. Začetek je bil težak, gostinstvo je zelo kompleksna dejavnost, nekaj si zamisliš, a v praksi nikoli ne deluje tako. Prvo leto smo se samo učili na svojih napakah, bili smo zelo dobri in zelo zanič, nihala nam je kvaliteta. Naredili smo milijon kiksov, a v dobri veri. Dalj časa smo potrebovali tudi, da smo ustvarili ekipo. V njej mora biti kemija, moraš se razumeti, sploh v naglici je stresno. Ustvarili smo solidno ekipo, se popravili in se naučili delati, precej tega pa se še imamo namen. Najtežje je v restavraciji in piceriji. Gre za živo stvar, stvari se menjajo," je povedal Uranc. Dobro leto v Hiši Ančka dela chef Gašper Kačičnik, ki je vzpostavil nov red v kuhinji in izoblikoval ekipo. V zadnjih mesecih, ko so bili zaprti, je bil tako njihov glavni cilj ohraniti ekipo, saj jo je v gostinstvu, razlaga direktor Peter Uranc, v kratkem času pač nemogoče vzpostaviti. Meni, da bo prav to zdaj, po ponovnem odprtju, eden največjih problemov gostincev. "Ljudje so bili pol leta doma, marsikdo je ostal brez službe, nato pa razmislil, kaj bi v življenju počel, in se naposled odločil za kaj drugega," razmišlja. V krizo so sicer šli solidno pripravljeni, ocenjuje, a tako kot vsi drugi niso vedeli, kaj jih čaka. V prvem valu so pri osmih zaposlenih uveljavljali ukrep čakanja na delo, po drugi strani pa so nekoga zaposlili za nedoločen čas. Čeprav se jim ni izplačalo, so imeli kuhinjo odprto in so ponujali prevzem oziroma dostavo hrane. "Pomembno je, da smo ohranili stik z gosti, naši delavci pa so bolj v miru kaj razmislili. Za človeka namreč ni dobro, da šest mesecev sedi doma."

Nedavno so uredili tudi recepcijo.
Urška Polanc

​Pričakujejo, da bo interes velik

S prvim majem so spet odprli vrata, imeli so namreč že precej rezervacij sob. Ker je ponovno mogoče unovčiti turistične bone in če bodo zdaj vsaj približno normalne razmere, pričakujejo velik interes. Lanska sezona je bila tudi pri njih zelo dobra, tako kot pri mnogih drugih koroških turističnih ponudnikih. Lani poleti so bili nad 80-odstotno zasedeni, že junija 60-odstotno, nato pa do konca septembra 80-odstotno. Obiskovalci so navdušeni nad kolesarjenjem - vsi poznajo Štrekno -, prav tako nad Podzemljem Pece, pravi Uranc. "Ravno danes je ena gospa odjavila rezervacijo, ker rudnik še ni odprt, in je povedala, da bo kasneje z veseljem prišla. Velika atrakcija so tudi zipline v Črni in alpake na Ravnah. Če bo kdo na kaki turistični kmetiji v bližini, bo mogoče en dan prišel jest k nam, če ne, sploh ne bi prišel," je povedal. Velika pridobitev bo tudi bazen v Slovenj Gradcu. "Družine z otroki pač vedno iščejo, kje bi se lahko sprostile. Tudi naš velnes, velik 70 kvadratnih metrov, jim ustreza," je dejal. Dvanajstim osebam lahko naenkrat ponudijo pet različnih butično urejenih sob. "Boni so nam izredno pomagali, to je bila ena boljših državnih pomoči. S tem so nam povrnili vse, kar smo vmes izgubili," pravi Uranc. Zaveda se, da bo bonov enkrat konec, a vsi gostje obljubljajo, da se bodo vrnili. "Lani se je izkazalo, kaj pomenijo domači gostje. Mi smo jih imeli, Ljubljana pa ne. Tujih gostov smo imeli le za vzorec, mogoče deset odstotkov ali še manj, prejšnje leto pa smo imeli večinoma tujce - veliko poslovnih gostov, Avstrijcev, teh, ki so prišli peš čez Kope, med njimi sta bila tudi Novozelandec in Kanadčan, pa si misliš, kako ste se pa vi tu znašli. Računamo, da bo letos še vedno malo več domačih gostov, tuji gostje mogoče še ne bodo prišli, zagotovo pa bodo prihodnje leto," je prepričan Uranc.

Petra Uranca žene naprej veselje do gostinstva, rad ima ljudi, slabih gostov Slovenjgradčan ne pomni. 
Urška Polanc

​Pice z drožmi kot umetnost

Tik pred začetkom korone so pripravili nov jedilnik, prav tako v piceriji, kjer so uvedli novost - pico z drožmi, ki je lažje prebavljiva. "Sliši se enostavno, a te pice so kar precejšnja umetnost, cel dan moramo imeti kvalitetno testo. Prej smo bili ena od picerij, zdaj pa imamo nekoliko drugačne, nadgrajene pice." Večinoma uporabljajo italijanske sestavine, a to, kar je na voljo pri nas, denimo salame, je lokalno. Tudi sicer v restavraciji uporabljajo domače maslo, za zajtrk gostom ponujajo jogurte kmetije Krevh. Sploh poleti od okoliških kmetov pridobivajo domačo zelenjavo.

Pri tem delu se je treba velikokrat ukvarjati z malenkostmi, ki vzamejo veliko časa, pripoveduje Uranc, gostinec od praktično svojega 18. leta. V veselje jim je prav tako sodelovati na Tednu restavracij, prijavili se bodo tudi letos. V invalidskem podjetju Ipsima, d.o.o., je zaposlenih skupno 38 delavcev, imajo dve dejavnosti - čiščenje in gostinstvo. "To, da imamo dve dejavnosti, je zdaj problem, ker nismo imeli prave dejavnosti na prvem mestu in smo zamudili dva razpisa Spirita. Prav tako smo bili preveč uspešni z dejavnostjo čiščenja - lani smo dobili nekaj velikih poslov, tudi Adient, ki smo ga zdaj izgubili -, zato nismo ustrezali pogojem in bomo morali celo vrniti to državno pomoč. Ne glede na to nam je pomagala likvidnostno. A vse to bomo že preživeli, ker smo šli v krizo zdravi. Ne moremo reči, da imamo veliko denarja, a slabo nam ne gre," je povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta