Hmelj še naprej vznemirja

Jasmina Detela Jasmina Detela
22.03.2019 15:38

V OŠ Šmartno opozorili na širjenje hmeljišč in problematiko uporabe fitofarmacevtskih sredstev, Civoz na ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja, hmeljarji pa, da se pogrom nadaljuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hmeljišča v Mislinjski dolini. Območje v Šmartnu pri Slovenj Gradcu
Petra Lesjak Tušek

V Slovenj Gradcu so se hmeljišča zelo približala blokovskim in strnjenim naseljem, kar je zaradi uporabe fitofarmacevtskih sredstev pri pridelavi hmelja med občani sprožilo številne pomisleke, saj se bojijo morebitnega negativnega vpliva na zdravje in okolje, povezali so se tudi v civilno iniciativo. Ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu je medtem pisal Zdravko Jamnikar, ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Šmartno pri Slovenj Gradcu, ki jo razen s severne strani z vseh strani obdajajo hmeljišča.
V pismu med drugim izraža zaskrbljenost zaradi bližine hmeljišč - najbližje je od šolskega igrišča oddaljeno 17 metrov, od šolske stavbe pa 90 metrov - ter izpostavlja problematiko uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Na drugi strani pa hmeljarji Mislinjske doline pišejo, da svojo dejavnost izvajajo v skladu z zakonom in da proti njim poteka gonja.

So lahko učenci ob škropljenju na prostem?

"Zanima me, katere ukrepe naj uporabim ob prejetju obvestila o škropljenju in koliko časa naj veljajo? Katere ukrepe naj v času škropljenja uporabimo na šolskem vrtu, pri sadnem drevju in visokih gredah? Kako naj nadomestimo eventualno odpadle vzgojno-izobraževalne vsebine, ki se odvijajo na prostem (športne aktivnosti, vsebine podaljšanega bivanja, interesne dejavnosti, pouk v učilnici na prostem ...)," je zapisal Jamnikar. Z ministrstva sporočajo, da so zadevo odstopili v reševanje inšpektoratu za šolstvo in šport.

Letos ponovno monitoring

​Župan v prihodnjih dneh načrtuje nov sestanek, tokrat bo vabljenih vseh enajst pridelovalcev hmelja. Med drugim se želi z njimi pogovoriti tudi o morebitnem širjenju hmeljišč v bližino strnjenih naselij: "Želim, da mi predstavijo vizijo širitve hmeljišč. Nismo proti tej dejavnosti, a v naši dolini je ogromno prostora in veliko je možnosti zamenjave zemljišč - da stojijo blizu strnjenih naselij, osnovnih šol in vrtcev, res ni primerno. Želeli bi tudi, da bi bili ljudje obveščeni o predvidenih terminih škropljenja. Z enim hmeljarjem smo že dosegli dogovor o napovedi škropljenja, pričakujem, da bi to počeli tudi vsi ostali pridelovalci hmelja," pojasni župan.
Ponovili bodo tudi monitoringe, zanje v letošnjem proračunu zagotavljajo sredstva, tudi za monitoring zraka, ki lani ni bil opravljen. Preverili bodo tudi nekatere druge onesnaževalce, njihovemu javnemu komunalnemu podjetju so naročili, da opravi meritve prašnih delcev v času kurilne sezone na Legnu in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.
Na drugi strani civilna iniciativa vztraja, da jim je zaradi vedno večjega deleža hmeljišč, po njihovih podatkih jih je v Mislinjski dolini že več kot 125 hektarjev, kršena osnovna ustavna pravica do življenja v zdravem življenjskem okolju. Med drugim zahtevajo, da se občinska politika in gospodarjenje obrne v prid vsem, da jih začne skrbeti za zdravje vseh ljudi, za zelena delovna mesta in da začnejo razmišljati o ostajanju mladih v občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta