Hočejo vedeti, kdo pije in kdo plača

Urška Polanc Urška Polanc
19.11.2019 16:45

Svetniki občine Muta so ob prvem branju proračuna razpravljali tudi o investicijah, sploh pa o projektu vodooskrbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Muta, občina, občinska stavba
Urška Polanc

Proračun v vrednosti 7 milijonov in 63 tisoč evrov so svetniki na Muti potrdili ob prvem branju.

Za dokončanje dvorane v občinski stavbi bodo namenili še 500 tisočakov.
Urška Polanc

Za nekaj deset hiš zelo drago

Težave pri dokumentacijah, usklajevanje sprememb in podobno so povzročile, da gradbišča v občinah samevajo, je svetnikom pojasnjeval župan Mute Mirko Vošner. "Tudi v naslednjih mesecih na tem področju ne bomo naredili nič, močna zaveza programskega sveta pa je, da bi morali v letu 2020 dokončati večji del projekta. Občine so prejšnji teden potrdile odlok za prestavitev izgradnje, trenutno pa pripravljajo novo vlogo za spremembo, dokončanje projekta bi prestavile nekje v sredino leta 2021," je postregel s svežimi informacijami in pojasnil, da so pred nekaj dnevi na Muto prejeli pozitiven sklep ministrstva za okolje in prostor (MOP) za spremembo vodovoda na Sveti Primož. "MOP je spremembo prepoznal kot sprejemljivo. Projekt je sicer za nekaj deset hiš zelo drag, a imamo kar 86-odstotni delež financiranja, zato gremo v to," je povedal Vošner.

Pričeli bodo graditi avstrijski del

Spomnimo, na Muti vztrajajo pri avstrijskem viru, gravitacijski vodi, za katero pa MOP sofinanciranja ni potrdil. Gradili bodo sami, a nato tudi držali roko nad lastnim vodnim virom, ki bo namenjen izključno za potrebe Mute, so bili soglasni svetniki. Potrdili so, da na vodovodu Mlake, razdeljenem na avstrijski in slovenski del, pričnejo pripravljalna dela na avstrijski strani za 380 kilometrov dolg vodovodni sistem, a želijo zagotovilo, da bo ta voda ostala izključno na Muti. "Dobro bi bilo vedeti, kdo pije in kdo plača. Mi bomo plačali, pili bomo vsi, ker dvomim, da je sistem tak, da bo voda ostajala samo pri nas. Jasno jim je treba povedati, da te vode zastonj ne bodo pili," je dejal svetnik Aleksander Ambrož. "To sploh ni vprašanje in pri tem bomo sebični. Do ostalih občin bomo imeli enako politiko, kot jo imajo one do nas," je zaključil župan, ki vztraja pri zdravi gravitacijski vodi na Muti. "Avstrijski del bomo financirali iz proračuna, posredno tudi iz 21. člena zakona o financiranju občin sklada (predvidenih 123 tisočakov), kjer se posebej sofinancirajo razvojni projekti v lokalni skupnosti, tu smo dobili zeleno luč," je še povedal.

Občine Muta si prizadeva, da se v projekt vključi tudi t.i. avstrijski vodni vir. 
Urška Polanc
Za dokončanje dvorane v občinski stavbi bodo namenili še 500 tisočakov. 
Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta