(INTERVJU) Avstrijski izgovori zaradi še vedno zaprte meje

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
02.06.2020 06:30

Benjamin Wakounig, predsednik Koroškega poslovnega združenja Slovenske gospodarske zveze v Celovcu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Wakounig
Arhiv Večera

Kako ocenjujete dejstvo, da je meja še vedno zaprta?
"Za nas gospodarstvenike in za ljudi, ki živimo v tem skupnem prostoru, je to zelo šokantno, poleg tega ne smemo pozabiti, da ima Slovenija izvrstne rezultate, kar se tiče covida-19, in že s tega vidika bi se morala meja čim prej odpreti. Zavedati se je treba, da je zapiranje meja postalo neke vrste moda v Srednji Evropi, in temu se bomo morali zoperstaviti. Gospodarski razvoj in celotni pretok delovne sile bosta s tem prišla v hude težave, posledično in dolgoročno bo to nepopravljiva škoda za nove generacije in naše zanamce."
Koliko podjetij trpi zaradi zapore? Trpijo seveda tudi odnosi, skupni projekti, trgovina, izmenjava ...
"Številčno je težko povedati, lahko pa rečem, da izjem ni, prizadeta so vsa podjetja, ki so pred koronakrizo sodelovala na relaciji Avstrija-Slovenija. Da ne omenjam socialnih kontaktov, čez noč so bile pretrgane tudi družinske vezi, odnosi s sorodniki, prijatelji. Tudi zato se v Slovenski gospodarski zvezi zavzemamo, da se čim prej ukine ukrep zaprtja meje. Meje moramo odpreti, naš izziv pa je tudi, kako se postaviti v prihodnje, če bo prišlo do drugega vala. Zapiranje meja ne pripelje nikamor."
Ali bo dunajska vlada, ki odlaša in Slovenije nima na seznamu držav, s katerimi naj bi 15. junija odprla mejo, prisluhnila argumentom oziroma zakaj ne prisluhne?
"Mislim, da se bo normaliziralo, problem pa je v tem, da je bilo nepotrebno, da se je ustvaril neki konflikt. Ne vem, komu bi pripisal krivdo, to ni moja naloga, morda bi bilo treba več delati za medsebojno komunikacijo. Ne vem, koliko je tega bilo, ker v to nisem bil vključen, nasploh mislim, da se moramo v regiji bolj povezovati. Naj povem samo kot primer, kako so tesno povezane Tirolska v Avstriji ter regiji Južna Tirolska in Trentino v Italiji. Tirolski deželni glavar Günther Platter se je jasno zavzel, da morajo te regije sodelovati. Politika sicer je pod pritiskom, a je tukaj zato, da ustvarja boljši svet."
Ampak tudi deželni glavar Koroške Peter Kaiser, kot so iz njegovega urada sporočili tudi za Večer, je dunajsko vlado s Sebastianom Kurzem na čelu večkrat pozval, naj mejo odpre sočasno z drugimi sosedami. Dunaj pa tega še vedno ne sliši.
"Absolutno velike pohvale glavarju Kaiserju, da se je za to jasno zavzel, morate pa še vedeti, da prihaja iz druge politične opcije kot kancler Kurz in da je to seveda tudi neka politična igra. Ampak menim, da se modo meje tudi ob pomoči deželnega glavarja v kratkem odprle."
Razlogi za zavlačevanje, češ da bodo preko Slovenije prišli v Avstrijo Italijani, se zdijo kot izgovori.
"To so izgovori, se strinjam z vami."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta