Ivarčko jezero ima končno novega lastnika. Kaj ima pri tem nekdanji minister za finance?

Jasmina Detela
14.05.2021 15:30
Kupil ga je finančni sklad, ki ga predstavlja nekdanji minister za finance Uroš Čufar. Za osnovno urejenost sicer skrbi občina Ravne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivarčko jezero že vrsto let kaže klavrno podobo, bo zdaj kaj drugače? 
Jasmina Detela

Ivarčko jezero pri Kotljah je dobilo novega lastnika. To je finančni sklad, ki ga predstavlja nekdanji minister za finance Uroš Čufar. Ta sklad je odkupil terjatve bank do lastnika Ivarčkega jezera, je povedal ravenski župan Tomaž Rožen. Kakšni so načrti novega lastnika glede kompleksa pod Uršljo goro, še ni znano. Spomnimo, da je bila nepremičnina oziroma območje v lasti skupine Grah oziroma konjiške družbe SG Automotive, ki je v postopku prisilne poravnave. Zemljišča so bila obremenjena s hipoteko. Zdaj že takratni lastnik Robert Grah nam je lani glede načrtov za Ivarčko jezero dejal, da ga željo prodati ali ga dati v najem dobremu ponudniku.

Rožen je izrazil zadovoljstvo, da se tudi na tej lokaciji obetajo boljši časi. Na Ravnah so namreč v teku tudi že načrti za ureditev drugih dveh črnih točk v občini, to sta grad Javornik, kjer bodo uredili dom za starejše občane oziroma center skupnostnih storitev, in Rimski vrelec, kjer bo zasebni investitor zgradil nov hotelski kompleks. Novi lastnik Ivarčkega jezera je prejšnji teden že obiskal ravenskega župana v želji, da preveri njihovo vizijo in interes glede prihodnjega razvoja tega območja. "Izrazili smo gorečo željo, da se letos na Ivarčkem jezeru kaj zgodi. Da se jezero počisti, da se minimalno obnovi infrastruktura, ponudili smo tudi sodelovanje, in da se vsaj v minimalnem obsegu zažene gostinska dejavnost že v letošnjem poletju," je dejal župan. Rešitev glede lokacije bodo poiskali v nekaj tednih, so jim obljubili. Morda bomo s skupnimi močmi prvi premik naredili tudi na Ivarčkem jezeru, razmišlja Rožen, ki ocenjuje, da sklad še išče svojo poslovno priložnost glede omenjenega območja. Obstaja možnost, da to turistično destinacijo razvijajo ali jo prodajo.

Na občini si želijo, da se lokacija, ki že vrsto let klavrno propada, čim prej obudi: "Držim pesti, da se bodo pozitivno odločili. Da naredimo vsaj minimalne premike že v letošnjem poletju," je dejal župan. Na občini imajo tudi režim ravnanja z območjem (rastline, živali in podobno), ki ga je izdal zavod za varstvo narave. Z njimi so seznanili tudi predstavnike finančnega sklada. Občina s svojimi službami sicer že nekaj let skrbi za osnovno urejenost območja: čistijo okolico, kosijo in odnašajo smeti. Letno jih to velja do pet tisoč evrov. "Izvedli smo tudi popravilo mosta, da ni vse skupaj še večja sramota," sklene župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta