Izpustov rdečega prahu iz ravenske jeklarne še ne bo konec

Petra Lesjak Tušek
10.12.2020 06:25
Težko pričakovane naložbe v odpraševalno napravo, ki bi (do)končno zajezila emisije iz jeklarne SIJ Metala v okolje, letos zagotovo ne bo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od preteklih izpustov iz proizvodnje SIJ Metala Ravne - v vseh teh letih je dokumentiranih več Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Napovedi, da bodo izpuste iz jeklarne SIJ Metala Ravne v letu 2020 povsem zajezili in da bodo občasni pogledi na oblak rdečega prahu v ozračju nad jeklarno končno preteklost, se to leto še ne bodo uresničile. Izpusti iz proizvodnje v okolje že vrsto let porajajo skrbi, nejevoljo pa tudi vprašanja in pritožbe občanov, ki pričakujejo njihov konec predvsem v luči zagotavljanja in varovanja čistega in zdravega življenjskega okolja.

Da rdeči prah v zraku (železovi oksidi), ki je ob občasnih izpustih viden nad jeklarno, ni škodljiv in nevaren, so sicer že večkrat poudarili v SIJ Metalu oziroma Skupini SIJ, kjer so zatrdili tudi, da poslujejo skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem. O tem, ali ta prah res ne vsebuje škodljivih snovi, je bilo v preteklosti kar nekaj javnih polemik. So pa v SIJ Metalu tudi javno, preko svetnikov ravenskega občinskega sveta, zagotovili, da bodo v letu 2020 izpeljali okoljsko naložbo v odpraševalno napravo. A koronakriza je odnesla tudi ta projekt oziroma se v Skupini SIJ nanjo sklicujejo pri časovnem odmiku.

Od enega do drugega remonta

"Že od začetka leta, ko se je pojavil novi koronavirus, tako v Skupini SIJ kot tudi v SIJ Metalu Ravne skrbno spremljamo razvoj okoliščin in poslovanje ves čas prilagajamo razmeram. Uvedli smo številne aktivnosti za omilitev učinkov na poslovanje - optimizirali smo stroške na vseh ravneh in prilagodili poslovne načrte do konca leta 2020. Ponovno smo podrobno pregledali tudi naložbe, načrtovane za leto 2020, in nekatere glede na dosežene poslovne rezultate morali zamakniti na kasnejše obdobje s ciljem, da jih izvedemo. Med temi naložbami je tudi odpraševalna naprava v SIJ Metalu Ravne," pojasnjujejo v Skupini SIJ.

Ob tem poudarjajo, da projekt zagotovo bo izveden, in v podkrepitev dodajajo, da dobavitelj že izdeluje komponente za odpraševalno napravo. "Načrtujemo, da bomo odpraševalno napravo namestili poleti 2021, v času remontov jeklarne. Z naložbo vanjo bomo v SIJ Metal Ravne zmanjšali izpuste in tudi hrup," zatrjujejo. Da bodo morali prilagoditi časovne in finančne okvire naložb, so sicer sporočali že v prvem valu epidemije koronavirusa, a takrat niso opredelili, kdaj bo na vrsti ta dolgo izpostavljana okoljska naložba.

Da bodo pristopili k rešitvi tega problema, je namreč ravenskim svetnikom že na seji pred poldrugim letom zagotavljal Alojz Buhvald, izvršni direktor za proizvodnjo v SIJ Metalu. Takrat je ob napovedi, da popoln zajem izpusta emisij z odpraševalno napravo pričakujejo po remontu poleti 2020, poudaril, da v Metalu čutijo odgovornost do kraja, v katerem živijo, in jim tudi ni vseeno, kaj se v kraju dogaja in kakšno je okolje. "Prah je grd na pogled, ni pa stvar, ki bi ogrožala mesto Ravne. Problem bi bil, če bi se stalno kadilo," je še dodal.

Eden od preteklih izpustov iz proizvodnje SIJ Metala Ravne - v vseh teh letih je dokumentiranih več Foto: Petra LESJAK TUŠEK
Petra Lesjak Tusek

V Metalu so tudi izpostavljali več okoljskih vlaganj in prizadevanj, da vendarle zajamejo vse emisije z odpraševalno napravo, s katero se po takratnih pojasnilih zajame okoli 98 odstotkov vseh razpršenih emisij. V skupino, ki rešuje problematiko, so takrat povabili predstavnika občine, da bi zagotovili tudi stalno informiranost in še večjo transparentnost.

Župan brez uradnih informacij

Občina Ravne do včeraj ni imela uradnih informacij iz SIJ o kakršnemkoli zamiku naložbe, slednje pa je po oceni župana Tomaža Rožena slaba novica. Kljub temu, ocenjuje, so glede na osredotočenost na koronavirus, če gre le za zamik izvedbe in da ta zagotovo bo, lahko zadovoljni, ker so v SIJ prešli od besed k dejanjem.

Župan dodaja, da se občani občasno še vedno obračajo na občino in izpostavljajo problem izpustov, ki se pojavljajo ob različnih dnevih in delih dneva. Prepričan je, da finančni vložek glede na poslovanje za jeklarsko skupino ne bi smel biti velik problem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta