Jeklo v Mežiški dolini kot dediščina in prihodnost

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
29.01.2020 17:11

Štiristo let od začetkov industrijskega železarstva oziroma jeklarstva v Mežiški dolini, jubilejno leto bo v vseh krajih v znamenju različnih dogodkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delo v topilnici.
Arhiv Železarne Ravne
Identiteto Ravnam daje jeklarska in kovinskopredelovalna industrija. 
Andreja Čibron Kodrin
S tiskovne konference, na kateri so predstavili prireditve v jubilejnem letu: dr. Karla Oder iz Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzeja Ravne, ravenski župan dr. Tomaž Rožen, mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja Skupine SIJ, in Janja Širnik, Občina Ravne na Koroškem.
Andreja Čibron Kodrin
Andreja Čibron Kodrin
SIJ Metal Ravne - delavci si služijo jeklarski kruh v "fabriki".  
Tomo Jeseničnik, arhiv SIJ Metal

Prve fužine je v Mušeniku pri Črni leta 1620 zgradil Melhior Puc. "V 18. stoletju je tam in v Mežici grof Franc Thurn postavil nove železarske obrate in iz Velikovca sem prenesel še žebljarno, ki je postala pomembno železarsko podjetje na Koroškem, Črna pa gospodarsko središče Mežiške doline. Na Prevaljah so bratje Rosthorn leta 1835, prvi v takratni monarhiji, začeli proizvajati železniške tirnice, najpomembnejša inovacija železarne na Prevaljah pa je bila iznajdba uporabe rjavega premoga pri metalurškem postopku v pečeh pudlovkah, kar je vplivalo na razvoj metalurgije v celotni Evropi, Prevalje pa so v 19. stoletju postale železarsko središče doline.
V zadnjem stoletju je vodilna vloga v jeklarski proizvodnji pripadla Ravnam na Koroškem in danes sodobni jeklarni, ki nenehno skrbi za razvoj in z inovativnimi pristopi krepi industrijsko proizvodnjo jekel vrhunske kakovosti," je 400-letno zgodovino povzela zgodovinarka in etnologinja dr. Karla Oder iz Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzeja Ravne.

Delo v topilnici 
Arhiv Železarne Ravne

Na zemljevidu kakovostnih izdelkov

"Občina in mesto Ravne na Koroškem sta rasla zaradi jeklarstva, zdaj pa rasteta ob jeklarstvu. Ravne so osnovane na jeklarski tradiciji, ki je omogočila rast in razcvet, zato še danes med ljudmi živi jeklarstvo v besedni zvezi 'mati fabrika'. Dejavnost je občino Ravne postavila na zemljevid kakovostnih izdelkov, tehnološkega napredka in splošnega razvoja kraja ter omogočila tudi razvoj interesnih dejavnosti, kulture in športa, zato na Ravnah s ponosom praznujemo 400-letnico jeklarstva v Mežiški dolini. Jeklo ni samo del naše dediščine, je del naše sedanjosti in verjamem, da tudi svetle prihodnosti," je pomen jeklarske industrije in praznovanje visokega jubileja opredelil dr. Tomaž Rožen, župan občine Ravne na Koroškem. V Skupini SIJ - Slovenski industriji jekla, v sklopu katere na Ravnah delujejo tri družbe, so ponosni, da so del industrije s tako dolgo tradicijo, zato imajo v okviru svojih družbeno odgovornih aktivnosti tudi velik posluh za ohranjanje jeklarske tehniške in kulturne dediščine, je poudarila Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja Skupine SIJ.

Pester nabor dogodkov

"V okviru praznovanja 400-letnice jeklarstva bomo kot glavni pokrovitelj v lastni organizaciji ali v sodelovanju z Občino Ravne, muzejem in drugimi partnerji podprli in izvedli številne aktivnosti: poleg proslave, strokovnega simpozija in postavitve stiskalnice, tehniške dediščine, v mestno okolje, smo kot pokrovitelj Olimpijskega komiteja Slovenije na Ravne pripeljali tudi slovensko olimpijsko baklo.

Identiteto Ravnam daje jeklarska in kovinskopredelovalna industrija. 
Andreja Čibron Kodrin
S tiskovne konference, na kateri so predstavili prireditve v jubilejnem letu: dr. Karla Oder iz Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzeja Ravne, ravenski župan dr. Tomaž Rožen, mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja Skupine SIJ, in Janja Širnik, Občina Ravne na Koroškem
Andreja Čibron Kodrin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta