Kadrovske štipendije priložnost mladim in delodajalcem

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.09.2020 06:10

Odprt je javni poziv za prijavo potreb v aktualnem šolskem letu. V okviru regijske štipendijske sheme na Koroškem podelijo okoli 78 kadrovskih štipendij letno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mežiška družba Cablex-M je že dalj časa aktivno vključena v shemo.
Miha Kolar

Kadrovske štipendije, ki jih na Koroškem v okviru regijske štipendijske sheme (RŠS) podeljujejo že 15 let, so dobra priložnost tako za mlade - dijake oziroma študente, ki jim štipendija pokrije vsaj del stroškov šolanja in hkrati omogoči zaposlitev takoj po zaključenem izobraževanju, kot tudi za delodajalce, da si zagotovijo ustrezen kader. Za vse, ki jih zanima ta oblika štipendiranja, je zdaj pravi čas, da se pozanimajo glede možnosti sodelovanja. Odprt je namreč javni poziv delodajalcem za prijavo potreb po kadrovskih štipendijah v šolskem letu 2020/21.

Povpraševanje večje od ponudbe

"Na naši spletni strani je objavljen javni poziv delodajalcem za prijavo potreb po kadrovskih štipendijah. Namenjen je predvsem mladim, da se informirajo, kaj delodajalci potrebujejo. Na ta način se jih usmerja pri njihovi poklicni odločitvi," pove projektna vodja pri Regionalni razvojni agenciji (RRA) Koroška Jasmina Pungartnik.
Zanimanje za kadrovske štipendije je v koroški regiji veliko. V 15 letih, kolikor jih podeljujejo, je bilo v sodelovanju z več kot 200 koroškimi delodajalci podeljenih približno 950 štipendij. Okoli 1,8 milijona evrov je namenjenih za sofinanciranje kadrovskih štipendij koroškim delodajalcem za obdobje od leta 2016 do 2022. Ocena je, da bi jih lahko v tem obdobju podelili okoli 435, doslej so jih 313.

Največ za deficitarne poklice

Kadrovske štipendije so 50-odstotno sofinancirane. Polovico denarja prispevata država in evropski socialni sklad, drugo polovico pa podjetja. So pa tudi izjeme. Za deficitarne poklice je sofinanciranje v višini 70 odstotkov kadrovske štipendije s strani države oziroma evropskega sklada. Deficitarni poklici so na primer strojni tehnik, mehatronik, elektrikar, oblikovalec kovin, mizar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta