Kaj pravijo v TAB o akumulatorskih okostnjakih?

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
30.08.2023 14:08

"Do zasipa ohišij za akumulatorje je prišlo okrog leta 1980 v času delovanja Rudnika Mežica. Za sanacijo starih bremen Rudnika Mežica je odgovorna država."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
TAB o odpadnih ostankih ohišij akumulatorjev: "Za sanacijo starih bremen Rudnika Mežica je odgovorna država."
Tomaž Ranc

Kot je znano, je avgustovska ujma s poplavami Meže in njenih pritokov v Mežiški dolini poplavila tudi industrijske obrate in številne stanovanjske hiše od Črne do Raven na Koroškem ozirom izliva Meže v Dravo v Dravogradu. Zalile so same objekte, zelenice, ceste, zato so ljudje zaskrbljeni za pogoje nadaljnega življenja.

Ker je bila Mežiška dolina ob težki rudarski in jeklarski industriji že tako onesnažena s težkimi kovinami, potekal je sicer sanacijski program, a predvsem za ožji del zgornje Mežiške doline, Mežico in Črno, so upravičene bojazni, da se je onesnaženje s težkimi kovinami razširilo s poplavami ob strugi tudi na ostale kraje, na primer desni breg Meže v Mežici, zlasti pa na Prevaljah, kjer je bilo zalitih največje število ulic in hiš v naseljih ob Meži vse do Brančurnika.

Kakšni bodo rezultati analiz mulja in tal na Prevaljah in drugod po dolini? 
Tomaž Ranc

Kot smo poročali, so predstavniki Agencije za okolje po poplavah vzeli vzorce po Mežiki dolini, tako mulja in tal, da bi lahko sedanje rezultate primerjali s poprejšnjimi. Del rezultatov so predstavili danes. 

NIJZ: Sedanje vzorce bomo lahko primerjali

Matej Ivartnik, NIJZ, OE Ravne: "Počakajmo na uradne rezultate. Poplave nosijo svoje posledice, seveda pa moramo dobro poznati, kakšne so, preden jih lahko ustrezno rešujemo." 
Tomaž Ranc

Ker pa so se medtem zlasti na družbenih omrežjih pojavile druge analize, ki zbujajo skrb in negotovost med ljudmi, smo se za komentar obrnili na NIJZ, območno enoto Ravne, ki se dolga leta ukvarja s sanacijo Mežiške doline. 

"Program ukrepov za izboljšanje okolja v zgornji Mežiški dolini ni naključje, zavedamo se, da izhaja iz močno onesneženega okolja, seveda je to onesnaženje prisotno tudi vzdolž vodotokov in povsod, kjer je v preteklosti delovala industrija. Poplave pa nosijo svoje posledice, seveda pa moramo dobro poznati, kakšne so, preden jih lahko ustrezno rešujemo," je dodal Matej Ivartnik z NIJZ, območne enote Ravne. 

TAB: Nismo naslednik Rudnika Mežica

Direkcija za okolje pa je odkritje ohišij akumulatorjev v Mežici dala v reševanje okoljski inšpekciji, ki mora to razjasniti. Na naša dodatna poizvedovanja po komentarju odkritja in ali se bo TAB kot naslednik podjetja iz tistega časa vključil v sanacijo te zadeve iz preteklosti ali v iskanje odgovornih oseb ter ali je teh ohišij še več in kje, pa so se danes še pred tiskovno konferenco odzvali v podjetju TAB. 

"Po naših dostopnih informacijah je do zasipa ohišij za akumulatorje prišlo okrog leta 1980 v času delovanja Rudnika Mežica. V tistem času so se izdelovali akumulatorji iz t. i. trde gume, ki se v TAB d.d nikoli ni uporabljala. V družbi TAB d.d. ne moremo komentirati praks delovanja iz tistega časa, ko se je zasip izvajal. Družba TAB d.d. ni pravni naslednik Rudnika Mežice. Za sanacijo starih bremen Rudnika Mežica je odgovorna država. Seveda bomo kot družbeno odgovorno podjetje ponudili sodelovanje po najboljših močeh," so zapisali in poudarili, da je TAB d.d. družbeno odgovorno podjetje, ki se zavzema za čisto okolje in pri svojem delovanju z upoštevanjem okoljskih standardov skrbi, da je vpliv na okolje minimalen in znotraj predpisanih slovenskih ter mednarodnih zakonskih mej. "To zagotavljamo z vrsto organizacijskih in tehničnih ukrepov. Podjetje je podvrženo rednim in izrednim inšpekcijskim pregledom, pri katerih ni bilo prepoznanih odstopanj. Zavzemamo se za skrb za varnost in zdravje zaposlenih na delovnih mestih in redno sodelujemo z lokalnimi skupnostmi," so še zapisali. Po naših informacijah iz Mežice pa je ohišij odpadnih akumulatorjev tudi v okolici razkritja pod zemljo še mnogo več.

Te dni se je oglasil tudi koroški poslanec v tem mandatu Dušan Stojanovič, ki je na ministrstva naslovil pobudo, naj se nemudoma pristopi k reševanju zdravstvene in okoljske problematike na prizadetih območjih, kjer prednjači Mežiška dolina. Kot so leta 2018 poročali številni mediji, pa je tedanji koroški poslanec Danilo Anton Ranc leta 2018 vložil celo amandmaje, da bi zakon o sanaciji celjske kotline razširili tudi s celovito okoljsko sanacijo Mežiške doline, a na parlamentarnem odboru za infrastrukturo, okolje in prostor tedaj ni dobil podpore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta