(VIDEO) Humor nastaja v hudih situacijah: Stand up komika zbirata pomoč za razdejane Bergantove Luče

Miha Dajčman Miha Dajčman
28.08.2023 10:10

Stand up komika in ustvarjalca podkasta Fejmiči Gašper Bergant in Žan Papič sta posnela humanitarno epizodo priljubljenega podkasta, v kateri sta se odpravila v Luče in predstavila stanje v Zgornji Savinjski dolini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Papič in Gašper Bergant.
Fejmiči

Poplave so v začetku avgusta med številnimi slovenskimi kraji prizadele tudi Luče, domačo vas slovenskega komika Gašperja Berganta. Ker je škoda tam enormna, vsaka pomoč pa je še kako potrebna in dobrodošla, sta se ustvarjalca priljubljenega podkasta Fejmiči, stand up komika Gašper Bergant in Žan Papič, odločila, da posnameta humanitarno epizodo podkasta, v kateri sta na svoj način, tudi s humorjem, predstavila stanje v razdejanih Lučah in začela z zbiranjem denarja, ki gre na račun občine Luče. 

Pogovarjali smo se z Bergantom, ki je bil v času poplav v domačem kraju in na lastne oči videl, kako voda in plazovi uničujejo infrastrukturo in imetje ljudi. "Bilo je stresno. Reševali smo, kar se rešiti dalo. Hvala bogu, da smo jo v mojem naselju, kar se fizičnih poškodb tiče, vsi dobro odnesli. Psiha je seveda drugo. Vsi se bojimo, če bomo sploh sposobni spati ob naslednjem deževju," pravi Lučan, ki je bil tako kot številni njegovi sokrajani prva dva dni po hudi ujmi odrezan od sveta, nedosegljiv.

Zakaj sta se s prijateljem Papičem, ki mu je z ostalimi kolegi hitro priskočil na pomoč pri odstranjevanju posledic poplav, odločila, da posnameta humanitarno epizodo? "Ker so Luče moj kraj in moramo kot skupnost v takih trenutkih stati drug ob drugem," odgovarja Bergant. "Pokazali smo katastrofo, ki so jo povzročile poplave. Te so verjetno najhujše v zadnjih 300 letih. Neverjetno je, česa je sposobna voda. Med poplavami sem tudi sam bil doma in lahko povem, da česa takšnega še nisem videl," še razlaga Bergant. S Papičem sta se v 169. epizodi Fejmičev pogovarjala z županom Klavdijem Strmčnikom, reševalcem iz hudih voda Frančekom Strčnikom, Danijem Faletom, čigar kmetija je bila uničena, ter prebivalcem Strug in gostincem Francetom Kosmačem.

V humanitarnih Fejmičih ob pretresljivih kadrih razdejanj in izjavah ljudi ne manjka tudi humorja. Zakaj? "Ker humor vedno nastaja v hudih situacijah in moramo biti pripravljeni tudi na malo smeha, ne glede na to, kako hudo je. Tudi med poplavami smo se bili sposobni sem ter tja nasmejati. Saj smo vendar Lučani," pravi Bergant. "Kot bi rekla moja prijateljica Petra: mi nismo bili odrezani od sveta, temveč svet od nas. Bilo je hektično in kaotično. Ostali smo brez povezav, signala in elektrike. Ampak smo se hitro kot skupnost še bolj povezali in organizirali," o prvih urah in dneh po katastrofi pravi Bergant. Po njegovih besedah je v občini Luče najhuje v Strugah, Konjskem vrhu in pri Faletovih, te lokacije pa sta v Fejmičih obiskala tudi ustvarjalca podkasta.

Kako pomagati? Bergant pravi, da v tem trenutku v Lučah potrebujejo predvsem težko mehanizacijo, fizično in moralno podporo ter finančno pomoč. Ker je bilo v Lučah uničenih veliko avtomobilov, bodo tam hvaležni tudi pomoči, s katero bodo ljudem olajšali mobilnost. Donacije lahko nakažete na račun občine Luče, s posebnim sklicem za Fejmiče. Podatki in QR koda so na voljo v video podkastu ter na priloženi fotografiji. Zbiranje sredstev časovno ni omejeno.

Fejmiči

Posebna epizoda Fejmičev je bila posneta in objavljena v le nekaj dneh. "Brez Luke Furlana in Dareja Šömena ne bi šlo. Mojstra produkcije, ki pod imenom Warehouse Collective snemata tudi Fejmiče, sta s svojim trdim delom in predanostjo omogočila, da se je vse skupaj lahko posnelo ter se za objavo pripravilo v manj kot tednu," nam je povedal Bergant.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta