Kako tržiti koroško oazo? Enotno in skupaj

Urška Polanc Urška Polanc
11.04.2019 20:58

Večerova javna razprava v Mežici je prinesla sklep, da je v turizmu veliko neizkoriščenega potenciala, staviti velja na aktivnosti v naravi in butično ponudbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večerova razprava o koroškem turizmu je bila dobro obiskana.
Sašo Bizjak

O turizmu na Koroškem, tudi onkraj meje, so v Narodnem domu Mežica nocoj razpravljali nekdanji profesionalni kolesar Peter Paco Wrolich iz Kärnten Werbunga s sedežem v Celovcu, Boštjan Paradiž, direktor podjetja VABO, dr. Darja Komar iz Geoparka Karavanke, Anej Štrucl, gorski kolesar in organizator, in Tinca Vomer, ki nadaljuje družinsko tradicijo na kovačiji Pri Kovaču. Pogovor je vodil Večerov novinar Tomaž Ranc.

Kakovost produktov je nujna

Govorili so o zgledu Koroške na oni strani meje, torej v Avstriji, kjer podatki kažejo, da so v letu 2018 beležili kar 13,38 milijona prenočitev, kar pomeni 2,5-odstotno rast glede na leto prej. Wrolich je povedal, da so bile včasih številke še boljše, več je bilo prenočišč, nato pa so jih oškodovale poceni destinacije in poceni letalske karte v Turčijo in Španijo. So pa napredovali pri kakovosti turističnih produktov. Ljudje ne pridejo samo zaradi jezer, ampak zaradi kolesarstva, pohodništva in kulture. "En kamen za drugim in nastane lepa palača, nujno pa je treba držati kvaliteto," je povedal Wrolich.

Udeleženci debate o turizmu Peter Paco Wrolich, Boštjan Paradiž, Darja Komar, Anej Štrucl, Tinca Vomer in voditelj Tomaž Ranc, Večerov novinar
Sašo Bizjak

Turiste zanima zgodba

Vomerjeva razmišlja, da v Dravski dolini od Radelj ob Dravi do Lovrenca ni prenočišča za kolesarje, ki potujejo po evropski kolesarski poti, ki poteka tik ob njihovi kovačiji, zato se turisti tam pogosto zadržijo. Dlje ostanejo, ko jih napotijo še k drugim turističnim ponudnikom.
Da je nujno povezovanje, so se nesporno strinjali udeleženci debate. Tovrstne prakse uporabljajo tudi čez mejo, kjer na trgu nastopajo z enotno znamko Kärnten Werbung. Da turiste zanima produkt, zgodba, to je tudi Dravska kolesarska pot, ki pa mora delovati kot celota na obeh straneh meje, so se strinjali. Paradiž kot rešitev vidi enotno trženje produktov v tujini. Komarjeva je dodala, da je prav to zgodba - Geoparka Karavanke, ki je delovna skupnost 14 občin, dveh partnerjev, v delovanje pa so vpete še druge organizacije. "Tujci ne bodo izbirali med občinami, ampak med Koroško in drugimi svetovnimi regijami. En sam ne more nič, če se povežemo, bo za vse dovolj," je bil konkreten Štrucl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta