Karavanški biseri za turistični preboj

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
25.03.2019 18:11

Aprila razpisi, julija prve terenske izvedbe v projektih Nature Game in NaKult v Geoparku Karavanke, kjer so v čezmejnem programu Interreg Slovenija-Avstrija prejeli 4,3 milijona evrov. Doživetja so trend.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na igrišču za šolo v Tihoji je prostor za kamp in šotore.
Tomaž Ranc

V Geoparku Karavanke, delovni skupnosti koroških občin na obeh straneh meje, je živahno obdobje po pridobljenih sredstvih projektov Nature Game in NaKult. Aktivnosti bodo na zunaj vidne julija, obljublja poslovodja Gerald Hartmann, a prizna, da je tudi nekaj zamud zaradi nove zakonodaje.
"Aprila bomo objavili vse potrebne razpise za info točke za pohodništvo. V načrtu jih je deset, gre za strošek 90 tisoč evrov, seveda tudi za potrebe označevanja poti. Trenutno razvijamo končno traso okoli celega geoparka, ki bo ponujena pravim planincem, ki želijo prehoditi vseh 12- do 14-dnevnih etap po celotnem parku. Poldnevne trase bodo primerne za družine, otroke in šole."

Gerald Hartmann
Tomaž Ranc

Kje bodo tekle pohodniške poti?

Zdaj je že jasno, da bosta začetek in konec pohodniških poti, ki so pomemben del projekta, na Selah pod Košuto, potem bodo poti vodile na Obirsko, v Železno Kaplo, čez Peco, Dom na Peci, v Toplo, Črno in Smrekovec. Sledile bodo postaje Uršlja gora, Ravne, Strojna, Dravograd, Košenjak, Labod, čez Libeliško Goro in Komelj do Pliberka pa naprej do Breškega jezera, do Svete Heme, Tihoje, kamor se 12. aprila seli center Geoparka, do Žitare vasi in Galicije in pod Obirom nazaj do Sel. Poti so v glavnem definirane, vključene bodo krajše in daljše trase, cilj pa je čim bolj povezati vse zanimive kraje na obeh straneh meje. Še vedno je odprta možnost poti skozi nekdanji mežiški rudnik, od Mežice ali preko info točke na Poljani pa je tudi možnost vključitve vasi Leše, kjer je bil premogovnik.

Gerald Hartmann
Tomaž Ranc

Peca: panorama z vsebino

Na smučišču Peca je medtem že opaziti tablo, ki za letos napoveduje začetek gradnje panoramske restavracije. Okoli projekta Nature Game in Pece izpostavljajo vlogo partnerske strukture s pomembno vlogo Franza Skuka, lastnika smučišča, kjer bodo ob zgornji postaji gondole ponudili nove vsebine. V restavraciji bo namreč Naravni geološki igralni in razstavni prostor, ki bo predstavil biodiverziteto Pece in Karavank. Manjša info točka bo letos vzpostavljena v Globasnici, Hartmann pa letos pričakuje tudi začetek izvedbe projekta zip-line v Črni. O razpisu smo že poročali.
Kompletna izgradnja in vzpostavljena ponudba iz dobljenih sredstev Nature Game in NaKult naj bi se končali leta 2021. Že zdaj pa je treba razmišljati o prenočitvenih kapacitetah. Teh primanjkuje.
"Seveda bo lažje iskati investitorje, ko bomo pokazali, da naši programi funkcionirajo, da delajo, naš cilj je, da povezujemo čim več privatnih iniciativ, programe pa bomo morali ponujati bolj profesionalno," še meni poslovodja skupnosti štirinajstih občin z obeh strani meje, ki trenutno zaposluje štiri ljudi. Ob pohodništvu so vedno aktualni tudi drugi programi gorskega kolesarstva, ki so na Peci prav tako že uveljavljeni s tekmovanji najvišjega ranga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta